Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας – Επιμένουν οι πιέσεις στα spread

Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας – Επιμένουν οι πιέσεις στα spread | tovima.gr

Κάτω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων συνεχίζει να κινείται η αγορά, καθώς διατηρούνται οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16.00 διαμορφώνεται στις 1.971,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,33%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 141,078 εκατ. ευρώ.

Οι κερδοσκοπικές πιέσεις που δείχνουν, πλέον, να επεκτείνονται και σε άλλους «ασθενείς κρίκους» της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, συντηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στις 360 μονάδες βάσης, από 348, περίπου, αργά την Τετάρτη.

Ωστόσο, αργότερα, υποχώρησε μέχρι τις 346 μονάδες, καθώς κάποιοι επενδυτές «παγιδεύτηκαν» σε θέσεις short (και στους ισπανικούς και πορτογαλικούς τίτλους) και προσπάθησαν να ξεφύγουν πριν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών διευρύνθηκε μέχρι τα 411.000 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ, από 397.400 ευρώ στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 422.000 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το spread είχε σκαρφαλώσει μέχρι τις 405 μονάδες.

Λίγο μετά το μεσημέρι, υποχωρούσε στα 406.000 ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση των κρατικών ομολόγων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, θυμίζει ασανσέρ, καθώς υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις, στοιχείο που δείχνει και αυτό τη δράση των κερδοσκοπικών κφαλίων.

Την Τετάρτη, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ακόμα και κάτω από τις 330 μονάδες, ωστόσο αργότερα ανέκαμψε κοντά στις 350 μονάδες. Αιτία ήταν η ανακοίνωση της πορτογαλικής αρχής έκδοσης κρατικών ομολόγων πως θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που αρχικά προγράμματιζε.

Έτσι, προκάλεσε αμφιβολίες στους επενδυτές για τη δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει το κρατικό χρέος της, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου της Πορτογαλίας να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Σήμερα, Πέμπτη, το spread στα πορτογαλικά ομόλογα ανήλθε μέχρι τις 175 μονάδες (από 145 την Τετάρτη) και το κόστος ασφάλισης αναρριχήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 207.500 ευρώ, από 196.200 την Τετάρτη. Το πενταετές CDS της Ισπανίας ανήλθε μέχρι τις 164 μονάδες.

Λίγο μετά το μεσημέρι, τα spreads του ισπανικού και του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσαν στις 92 και 154 μονάδες βάσης από τις 96 και 175, αντίστοιχα.

Ενδεικτική των πιέσεων είναι και η έκβαση της δημοπρασίας ισπανικών 3ετών ομολόγων την Πέμπτη. Η ισπανική κυβέρνηση άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,63% έναντι 2,14% στην προηγούμενη δημοπρασία, στις 3 Δεκεμβρίου.

«Η προσοχή στρέφεται προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξα σε σύγκριση με την Ελλάδα», δήλωσε στο Bloomberg ο υπεύθυνος στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της UniCredit Markets & Investment Banking στο Μόναχο, Κορνέλιους Πουρπς.

Πιέσεις εκδηλώνονται και στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου επταμήνου, τα 1,3831 δολάρια. Από τις 25 Νοεμβρίου, έχει χάσει το 8% της αξίας του.

«Το ευρώ παραμένει ευάλωτο και η αγορά στρέφεται τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε στο Reuters στέλεχος της BNP Paribas.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk