Συνεχίζεται η νευρικότητα στις αγορές

Η Wall Street κατάφερε να ανακάμψει αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης υπέκυψαν χθες στις ρευστοποιήσεις κερδών. Τα λιγότερο θετικά από τα αναμενόμενα στοιχεία από το μέτωπο των επιχειρήσεων έδωσαν αρχικά την αφορμή για τις χθεσινές ρευστοποιήσεις. Επιπλέον η νευρικότητα που συνήθως επικρατεί στις αγορές πριν από τη δημοσιοποίηση των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ ήταν και χθες έντονη, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δημιούργησαν ορισμένες ελπίδες βελτίωσης του προβληματικού τομέα της αγοράς εργασίας.

Η Wall Street κατάφερε να ανακάμψει αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης υπέκυψαν χθες στις ρευστοποιήσεις κερδών. Τα λιγότερο θετικά από τα αναμενόμενα στοιχεία από το μέτωπο των επιχειρήσεων έδωσαν αρχικά την αφορμή για τις χθεσινές ρευστοποιήσεις. Επιπλέον η νευρικότητα που συνήθως επικρατεί στις αγορές πριν από τη δημοσιοποίηση των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ ήταν και χθες έντονη, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δημιούργησαν ορισμένες ελπίδες βελτίωσης του προβληματικού τομέα της αγοράς εργασίας. Οι δείκτες Dow Jones και Νasdaq είχαν περάσει σε θετικό πρόσημο περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Αντίθετα όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με απώλειες. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με πτώση κατά 0,57%, 0,66% και 0,49% αντίστοιχα. Η Μαδρίτη και η Αθήνα, όμως, βούτηξαν με τους κύριους δείκτες να χάνουν το 2,27% και το 1,92% της αξίας τους αντίστοιχα. Παράλληλα το ευρώ έναντι του δολαρίου προσπαθούσε να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 1,39 δολαρίων.

Τα χθεσινά νέα έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Οι προσδοκίες ότι ο τεράστιος τομέας παροχής υπηρεσιών θα κατέγραφε ταχύτερους ρυθμούς βελτίωσης διαψεύστηκαν χθες. Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν όμως και τα τριμηνιαία κέρδη και οι προβλέψεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό Ρfizer. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία του τομέα παροχής υπηρεσιών είναι ουσιαστικά διότι προσμετρούν σχεδόν το 80% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος δείκτης παροχής υπηρεσιών του ΙSΜ διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Ιανουάριο από 49,8 τον Δεκέμβριο.

Ευτυχώς για τους επενδυτές που υπήρξαν τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με αυτά, οι επιχειρηματίες μείωσαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας μόλις κατά 22.000 τον Ιανουάριο. Σημειωτέον ότι οι απολύσεις αυτές ήταν οι λιγότερες των τελευταίων δύο ετών και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2008 που ξεκίνησε η συρρίκνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός προκάλεσε ελπίδες για το τι θα δείξουν τα αυριανά κρίσιμα γενικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία σε όλους, εκτός του αγροτικού, τομείς της αμερικανικής οικονομίας για τον Ιανουάριο.

Η οικονομική υγεία των Αμερικανών είναι ο καταλύτης για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας από τη στιγμή που οι καταναλωτικές δαπάνες προσμετρούν σχεδόν για το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδροςΟμπάμασυμπεριέλαβε στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011 φορολογικές μειώσεις ύψους 5.000 δολαρίων για κάθε θέση εργασίας που δημιουργούν. Ωστόσο το προτεινόμενο μέτρο ήδη κατακρίνεται ότι στερείται ουσιαστικής αξίας από τους ίδιους τους βουλευτές του κ. Ομπάμα. Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνιας Μάικ Τόμπσον δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να προσλάβουν νέους εργαζομένους αν δεν έχουν εργασία αν τους δώσουν. Επίσης ο βουλευτής του Τέξας Λόιντ Ντόγκετ υποστήριξε ότι οι επιχειρηματίες που πάλεψαν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους κατά τη διάρκεια της κρίσης θα «τιμωρηθούν» διότι δεν θα επωφεληθούν του σημαντικού αυτού κινήτρου, αλλά αντίθετα θα επωφεληθούν όσοι απέλυσαν εργαζομένους και έχουν το περιθώριο να προσλάβουν άλλους. Ζήτησαν συνεπώς από τον υπουργό Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ να καταθέσει καλύτερη πρόταση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk