Νομοθεσία για αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που της διαβίβαζε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια (2005-2008) την καλεί να θεσπίσει νομοθεσία ως τις 15 Μαΐου με την οποία θα ενισχύονται ο έλεγχος και η προσωπική ευθύνη στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και θα δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση εκθέσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό του θεσμικού οργάνου της ΕΕ,…

Νομοθεσία για αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία | tovima.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που της διαβίβαζε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια (2005-2008) την καλεί να θεσπίσει νομοθεσία ως τις 15 Μαΐου με την οποία θα ενισχύονται ο έλεγχος και η προσωπική ευθύνη στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και θα δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση εκθέσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό του θεσμικού οργάνου της ΕΕ, «η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να αναφέρει αξιόπιστα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία, όπως διαπιστώθηκε και πάλι τον Οκτώβριο,με σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για τα έτη 2005-2008. Η Επιτροπή κινεί διαδικασία επί παραβάσει, με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες που αναλύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής». Με βάση τα ανωτέρω, καλείται η Ελλάδα να συνεργαστεί με την Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για σχέδιο δράσης, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες σε θέματα στατιστικών στοιχείων, θεσμικά και διακυβέρνησης, και να θεσπιστεί ως τις 15 Μαΐου νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, θα υποχρεώνει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και θα ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου και ουσιαστικής προσωπικής ευθύνης στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργασθεί για να της παρασχεθεί η κατάλληλη επιτόπια τεχνική βοήθεια για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Το υπουργείο Οικονομίας θα δεχθεί στο επιστημονικό συμβούλιο της Στατιστικής Υπηρεσίας έναν εκπρόσωπο της Εurostat, θα προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και θα προχωρήσει σε μια σειρά σεμιναρίων στους υπαλλήλους της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk