Απαισιοδοξούν τα ελληνικά νοικοκυριά

Σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον με ελαφρότατη άνοδο και με διαφαινόμενο φρένο στην πτώση, ήταν τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Ωστόσο η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη υποχωρεί και τα νοικοκυριά δείχνουν απαισιοδοξία και για την οικονομική τους κατάσταση και για την ανεργία. Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 76,1 μονάδες, από 75,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Ανακόπτεται έτσι η πτωτική τάση των τελευταίων δύο μηνών, ενώ ο δείκτης τουλάχιστον υπερτερεί σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο.

Απαισιοδοξούν τα ελληνικά νοικοκυριά | tovima.gr

Σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον με ελαφρότατη άνοδο και με διαφαινόμενο φρένο στην πτώση, ήταν τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Ωστόσο η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη υποχωρεί και τα νοικοκυριά δείχνουν απαισιοδοξία και για την οικονομική τους κατάσταση και για την ανεργία.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 76,1 μονάδες, από 75,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Ανακόπτεται έτσι η πτωτική τάση των τελευταίων δύο μηνών, ενώ ο δείκτης τουλάχιστον υπερτερεί σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο.

Οπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι.Στουρνάρας, «παρά τις δυσκολίες, το κλίμα στις αρχές του 2010 είναι πιο ευοίωνο σε σχέση με την εικόνα των αρχών του 2009, καθώς φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στις νέες οικονομικές συνθήκες».

Η σταθερότητα πηγάζει από την ευνοϊκότερη εξέλιξη των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, αλλά στους άλλους τομείς της οικονομίας καταγράφεται νέα υποχώρηση των προσδοκιών τον Ιανουάριο, με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη έντονη υποχώρηση σημειώνεται στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, όπου σημειώνεται η δυσμενέστερη επίδοση μετά τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται και αυτές, αλλά ηπιότερα, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφεται και στην πρόθεση των ελληνικών νοικοκυριών για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο.

Στη βιομηχανία τόσο οι προβλέψεις της παραγωγής όσο και οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση και τις παραγγελίες βελτιώνονται, ενώ και τα αποθέματα μειώνονται αρκετά. Οι λόγοι πάντως δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, αν δηλαδή οφείλεται σε έλλειψη ρευστότητας και δυστοκία αναπλήρωσης των πωλήσεων ή αν υπάρχουν πραγματικές πωλήσεις που μειώνουν τα αποθέματα.

Στις Υπηρεσίες καταγράφεται πτώση, εντονότερη στις εκτιμήσεις σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης και το επίπεδο απασχόλησης και ηπιότερη στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Στο Λιανικό Εμπόριο η υποχώρηση των προσδοκιών είναι εντονότερη αλλά στα αποθέματα καταγράφεται ήδη μικρή αποκλιμάκωση, λόγω της περιόδου των εκπτώσεων που ευνοεί τις ρευστοποιήσεις.

Στις Κατασκευές σημειώνεται υποχώρηση των προσδοκιών, τόσο λόγω στασιμότητας των έργων όσο και από τη ραγδαία μείωση στην απασχόληση του κλάδου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk