Ξάφνιασε η απόφαση της Τεχεράνης

Έτοιμες να ακούσουν μια νέα προσφορά για τα πυρηνικά του Ιράν δηλώνουν οι ΗΠΑ

Ξάφνιασε τις ΗΠΑ η απόφαση του Ιράν να στείλει στο εξωτερικό για περαιτέρω εμπλουτισμό το ουράνιο που χρησιμοποιεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και δηλώνουν έτοιμες να ακούσουν μια νέα προσφορά για το πολυσυζητημένο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Να ενημερώσει την ΙΑΕΑ καλεί το Ιράν ο Λευκός Οίκος.

Ξάφνιασε τις ΗΠΑ η απόφαση του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να στείλει στο εξωτερικό για περαιτέρω εμπλουτισμό το ουράνιο που χρησιμοποιεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και δηλώνουν έτοιμες να ακούσουν εάν το Ιράν προτείνει μια νέα προσφορά για το πολυσυζητημένο πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Εάν το Ιράν έχει κάτι νέο να πει, είμαστε έτοιμοι να το ακούσουμε», ανέφερε ένας ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, ζητά από το Ιράν να ενημερώσει την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εάν έχει αλλάξει πλεύση στη στάση του για τα πυρηνικά και έαν είναι έτοιμο να προχωρήσε σε νέα συμφωνία.

«Κάναμε μια ισορροπημένη προσφορά σχετικά με τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Πιστεύουμε ότι έχει νόημα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη», αναφέρει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Και συνεχίζει: «Εάν οι δηλώσεις του προέδρου Αχμαντινετζάντ απεικονίζουν μια νέα ιρανική θέση, αναμένουμε με ενδιαφέρον το Ιράν να ενημερώσει την ΙΑΕΑ».

Η απόφαση της Τεχεράνης που αποτελεί αποδοχή της πρότασης του ΟΗΕ, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή πλεύσης στην στάση του Ιράν για τα πυρηνικά, καθώς τους τελευταίους μήνες οι Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν στα ΜΜΕ την αντίθεσή τους στην αποστολή του ιρανικού υλικού στο εξωτερικό.

Η Δύση, ωστόσο, φοβάται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μπορεί να προσανατολίζεται στην πολεμική χρήση της ατομικής ενέργειας, κατηγορία που αρνείται το Ιράν υποστηρίζοντας ότι οι σκοποί του είναι καθαρά ειρηνικοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk