Οι πρωταθλητές της εγκληματικότητας

Τέσσερις νομοί της Πελοποννήσου- Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας- αντιμετωπίζουν κύμα κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το 2009. Ακόμη, σημαντική έξαρση όλων των αδικημάτων παρουσιάζεται στην Εύβοια, αλλά και στον Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου ουσιαστικά σημειώνονται σχεδόν όσα αδικήματα καταγράφονται αθροιστικά και στους τρεις άλλους νομούς της Μεγαλονήσου. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛ.

Τέσσερις νομοί της Πελοποννήσου- Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας- αντιμετωπίζουν κύμα κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το 2009. Ακόμη, σημαντική έξαρση όλων των αδικημάτων παρουσιάζεται στην Εύβοια, αλλά και στον Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου ουσιαστικά σημειώνονται σχεδόν όσα αδικήματα καταγράφονται αθροιστικά και στους τρεις άλλους νομούς της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., σε όλη την επικράτεια σημειώθηκε το 2009 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αύξηση των ληστειών κατά 43%, των κλοπών και των διαρρήξεων κατά 7,14% και των κλοπών τροχοφόρων κατά 13,4%. Ο αριθμός των 72.658 κλοπών και διαρρήξεων και των 4.708 ληστειών που καταγράφηκαν τον προηγούμενο χρόνο σε όλη τη χώρα είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Εντυπωσιακό στοιχείο επίσης είναι ότι τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκαν οι υποθέσεις σωματεμπορίας που ανέδειξε η ΕΛ.ΑΣ. κατά 67,18%. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε έγγραφό της αναφέρει ότι το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στην εγκληματική δραστηριότητα αγγίζει το 52%.

Ασφαλώς τα περισσότερα αδικήματα σημειώνονται στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα καταγράφεται το 66% των διαρρήξεων και των κλοπών όλης της χώρας και το 76% των ληστειών όλης της χώρας. Στην πρωτεύουσα η αύξηση των ληστειών το 2009 ήταν της τάξεως του 43,9%, των κλοπών και των διαρρήξεων 5,48% και των κλοπών τροχοφόρων 13,5%.

Στη Θεσσαλονίκη συσσωρεύεται περίπου το 17,3% των κλοπών και των διαρρήξεων, αλλά και το 12% των ληστειών όλης της χώρας. Οι ληστείες αυξήθηκαν στη συμπρωτεύουσα κατά 36,7%, οι κλοπές και οι διαρρήξεις κατά 5% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 36,73%.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του πίνακα της εγκληματικότητας

είναι η συγκέντρωση εγκληματικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 σημειώθηκαν στην Αχαΐα 1.111 κλοπές και διαρρήξεις, στη Μεσσηνία 875, στην Κορινθία 843, στην Ηλεία 410, στη Λακωνία 341, στην Αργολίδα 289 και στην Αρκαδία 275 τέτοιου είδους αδικήματα. Την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ακόμη το «φαινόμενο» της Ευβοίας. Εντός του 2009 υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση των κλοπών και των διαρρήξεων κατά 98,8%! Το 2008 σημειώθηκαν 659 κλοπές και διαρρήξεις και το 2009 1.310

παρόμοια αδικήματα. Ακόμη, στην Εύβοια σημειώθηκε αύξηση των ληστειών κατά 105,3% (19 το 2008 και 39 το 2009). Στον ίδιο νομό υπήρξε πενταπλασιασμός των βιασμών, ενώ επταπλασιάστηκαν οι απάτες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν κυρίως για «μεταφερόμενη εγκληματικότητα από την Αθήνα» Μεγάλος αριθμός αδικημάτων σημειώνεται ακόμη στη Βοιωτία, στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στη Χαλκιδική, στη Φθιώτιδα, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στα Δωδεκάνησα και στον Νομό Χανίων. Ιδιότυπη εγκληματολογικά περιοχή θεωρείται ο Νομός Ξάνθης, όπου το 2009 σημειώθηκαν 76 κλοπές και διαρρήξεις, αλλά κατεγράφησαν 244 κλοπές τροχοφόρων, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τα πληθυσμικά δεδομένα της περιοχής. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή αποδίδουν τις κλοπές οχημάτων «σε ενέργειες νεαρών αθιγγάνων που κλέβουν τα αυτοκίνητα για μια βόλτα και τα εγκαταλείπουν…».

Αντιθέτως η Ευρυτανία, η Θεσπρωτία, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Ορεστιάδα, η Φλώρινα, η Φωκίδα, η Σάμος και η Χίος είναι οι περιοχές που έχουν τον μικρότερο αριθμό αδικημάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk