Σε ναυάγιο ο διάλογος ΓΣΕΕ-ΣΕΒ – Απεργία στις 24 Φεβρουαρίου

Σε ναυάγιο ο διάλογος ΓΣΕΕ-ΣΕΒ – Απεργία στις 24 Φεβρουαρίου | tovima.gr

Σε ναυάγιο κατέληξε η σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε ότι «επιτέλους η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που έπρεπε». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι οι εργοδότες ήρθαν σε αυτή, λαμβάνοντας τα μέτρα του πρωθυπουργού ως προτροπή για λιτότητα.

Η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων με τους εργοδοτικούς φορείς, την Τετάρτη, κατέληξε πολύ σύντομα σε αδιέξοδο, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για γενικό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο το 2010.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση των συνδικάτων για αύξηση του βασικού μισθού (κατά 60 στα 800 ευρώ), κάτι που οι εργοδότες (κυρίως ο ΣΕΒ) απέρριψαν.

Ο κ. Παναγόπουλος επέκρινε τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη, δήλωσε πως «θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις», προαναγγέλλοντας απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ από την Επιτροπή για το Ασφαλιστικό.

«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές, πολύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις» τόνισε.

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις ενώ αποδέχονται την επιχειρηματολογία της ΓΣΕΕ και αποδέχονται την ανάγκη για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, του κατώτερου ημερομισθίου και μισθού, εντούτοις συνδέουν αυτό το ποσοστό και το ποσό σε ευρώ με τις γενικότερες αυξήσεις και τις εξαγγελίες του φορολογικού νομοσχεδίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ότι μόνο την εργασία πιάνουν στην μέγγενη. Για τις επιχειρήσεις δεν έχουμε ακούσει ακόμα τίποτα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε ότι «για τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος, η κόκκινη γραμμή, που ήταν το ‘όχι’ στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ενώ αντιθέτως παράγει εξόχως αντικοινωνικά αποτελέσματα γι’ αυτό και διαφωνούμε ριζικά» τόνισε.

Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η αναπτυξιακή προοπτικής της χώρας, η διεύρυνση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, η τόνωση και η ενίσχυση της οικονομίας απαιτούν ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής τελείως αντίθετο από αυτό που προτείνουν και απαιτούν οι αγορές και οι νεοφιλελεύθεροι της ΕΕ.»

Το πρωί της Πέμπτης συνεδριάζει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία θα αποφασίσει για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με πιθανότερη ημερομηνία για την 24ωρη απεργία την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας πως ότι «επιτέλους η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που έπρεπε» και επισημαίνοντας ότι «ζούμε ένα νεοελληνικό δράμα».

«Ευθύνη της κυβέρνησης πρωταρχικά, αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικά, είναι να βοηθήσει την κοινή γνώμη, όλες τις κοινωνικές ομάδες, να συνειδητοποιήσουν ότι ο τόπος βρίσκεται στα πρόθυρα της συλλογικής κατάρρευσης. Ή θα υποστούμε, συνειδητά ως λαός, τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας, ή θα περιέλθουμε στην ακόμη σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελλών και των αγορών, κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί» σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη νέα συλλογική σύμβαση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι αυτές διεξάγονται στο περιθώριο μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Από την πλευρά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Β.Κορκίδης είπε ότι «η θέση της ΕΣΕΕ είναι θετική στην αύξηση -σε ευρώ- του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού, αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει, τουλάχιστον μέσα στο 2010, στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ποσοστιαία αύξηση σε όλα τα άλλα κλιμάκια της σύμβασης, η θέση της ΕΣΕΕ είναι να κινηθεί στα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού.

Ο κ. Κορκίδης είπε επίσης πως «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, καθώς και τα σκληρά φορολογικά μέτρα προσαρμογής, τα οποία, διαμορφώνουν για εργοδότες και εργαζομένους ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk