«Παράλογοι οι φόβοι για χρεοκοπία»

Την άποψη ότι «οι φόβοι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας είναι παράλογοι» διατύπωσε κατηγορηματικά χθες στην Αθήνα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο συνεδρίου του «Εconomist». Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» χαρακτήρισε «παράλογα υψηλά» τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Σχετικά με το αν ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε να δράσει για να αναστραφεί το κλίμα στις αγορές και να μειωθεί η πίεση από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ανέφερε: «Στον βαθμό που πρόκειται για κερδοσκοπική επίθεσηδεν μπορείς να κάνεις και πολλά,καθώς οι κερδοσκόποι δεν χρειάζονται και δεν ψάχνουν λογικές πληροφορίες.

Την άποψη ότι «οι φόβοι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας είναι παράλογοι» διατύπωσε κατηγορηματικά χθες στην Αθήνα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο συνεδρίου του «Εconomist». Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» χαρακτήρισε «παράλογα υψηλά» τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Σχετικά με το αν ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε να δράσει για να αναστραφεί το κλίμα στις αγορές και να μειωθεί η πίεση από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ανέφερε: «Στον βαθμό που πρόκειται για κερδοσκοπική επίθεσηδεν μπορείς να κάνεις και πολλά,καθώς οι κερδοσκόποι δεν χρειάζονται και δεν ψάχνουν λογικές πληροφορίες. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι αγορές… Το πρώτο που θα συνιστούσα στον κ.Παπανδρέου είναι αυτό που ήδη κάνει:να βεβαιωθεί για τη διαφάνεια των στοιχείων,ότι είναι ακριβή και ξεκάθαρα. Διαφορετικά οδηγείς στα τυφλά».

Ενώπιον εκπροσώπων ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ ο αμερικανός οικονομολόγος φωτογράφισε «πρόσωπα στην ΕΕ που πιστεύουν στον φετιχισμό του ελλείμματος, τους αρέσει να κάνουν σκληρές δηλώσεις και απολαμβάνουν να μαλώνουν τους άλλους. Ακόμη και αν δεν ευθύνονται, θα τους κατσαδιάσουν» δήλωσε. «Η πρόκληση μιας βαθύτερης ύφεσης δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να βοηθήσεις μια χώρα» ανέφερε ο κ. Στίγκλιτζ και αντιτάχθηκε στον μονόπλευρο αυτό «φετιχισμό». Υποστήριξε ότι αυτή η επιλογή «οδηγεί τελικώς σε μια αδύναμη οικονομία, με υψηλά επιτόκια και μεγάλα ελλείμματα, διότι καθώς προσπαθούν να περιορίσουν το έλλειμμα η οικονομία βουλιάζει και τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk