Γιώργος: Δεν θα μας σπρώξουν στον γκρεμό

Με μια δυναμική κίνηση, η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τα επώδυνα μέτρα που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι αγορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου στα καύσιμα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 10 ως 20 λεπτά το λίτρο και το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να αυξήσει τα έσοδά του κατά 1 δισ. ευρώ, και η αύξηση ορισμένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- πιθανότατα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο- στα 67 έτη.

Με μια δυναμική κίνηση, η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τα επώδυνα μέτρα που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι αγορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου στα καύσιμα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 10 ως 20 λεπτά το λίτρο και το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να αυξήσει τα έσοδά του κατά 1 δισ. ευρώ, και η αύξηση ορισμένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- πιθανότατα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο- στα 67 έτη. Ο ακριβής προσδιορισμός των μέτρων θα γίνει για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ενώ ο φόρος στα καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης εντός της προσεχούς εβδομάδας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θύμισαν σε όλους το σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά, όταν το 1985 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κ. Σημίτης παρουσίασε το πρώτο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. «Τα μέτρα δαγκώνουν!» είχε πει τότε, σηματοδοτώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εξυγιάνει την οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση να προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων λέγοντας ότι είναι ανάγκη να οχυρωθεί η χώρα απέναντι στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με το ευρώ. «Είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό» επισήμανε. «Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημόσιου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και απαραίτητων προσαρμογών. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε.

«Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να προστατεύσουμε την οικονομία μας» είπε στη χθεσινή τηλεοπτική του παρέμβαση ο κ. Γ. Παπανδρέου (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

O ι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν το πιο ισχυρό σήμα που έχει στείλει έως σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αγορές εν όψει της σημερινής αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Επίσης, ήταν το πιο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία, την οποία κάλεσε να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαόςνα αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατεύσουμε την οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια».

Ο Πρωθυπουργός στο «διάγγελμά» του χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος, με αύξηση των εσόδων, μείωση της σπατάλης και περικοπή των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε: «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο (πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης), «ψαλίδι» στις εξωφρενικές αμοιβές των «ρετιρέ» του Δημοσίου, περικοπή των επιδομάτων κατά 10%. Τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν όχι μόνο για την κεντρική διοίκηση, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ ξεκινά άμεσα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.

O κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. «Τέλος στα παραθυράκια φοροαποφυγής» δήλωσε. Επίσης, εξήγγειλε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τη φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων κατά τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και το εισόδημα των εργαζομένων. Παράλληλα, θα αυξηθεί και η φορολογία των offshore εταιρειών «που κρύβουν πίσω τους βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα,σκάφη αναψυχής». «Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011. Είναι όμως επιτακτική ανάγκηνα διασφαλίσουμε ότι το 2010 θα έχουμε και άμεση και πραγματική αύξηση των εσόδων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα προστατεύσει τους αδύναμους. «Η κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες. Και είμαι βέβαιος ότι και οι πολίτες είναι εδώ για τη χώρασε αυτή την κρίσιμη στιγμή που τους χρειάζεται όλους» είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς , πιθανόν επειδή δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ενώ προχθές στη Βουλή ζητούσε τη λήψη μέτρων, χθες αποδοκίμασε ορισμένα από αυτά που ανακοινώθηκαν, όπως π.χ. ο φόρος στα καύσιμα, και επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τα υπόλοιπα («πάγωμα» μισθών, Ασφαλιστικό). Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , από την πλευρά του, ζήτησε να δοθεί το πλήρες πλαίσιο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις από τις τράπεζες
Θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Οπως αναφέρουν, πρόκειται για πρόσθετα μέτρα, εκτός από αυτά που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010. Θεωρούν ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιστροφή του κλίματος στις αγορές και για την υποχώρηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων τη χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στο εξωτερικό.

«Δείχνει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αποφασιστικότητα για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, καθώς τα μέτρα αγγίζουν ζητήματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κυρίως οι μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες σε συνδυασμό με τη μείωση των επιδομάτων οδηγούν σε περικοπές μισθών. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι θα στείλουν το μήνυμα στις αγορές πως η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ιδιαιτέρως οι τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να αντλήσουν ρευστότητα.

Η ενημέρωση των υπουργών
Λίγη ώρα προτού ο κ. Παπανδρέου απευθυνθεί στους πολίτες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης έκανε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με υπουργούς, τους οποίους ενημέρωνε για τα μέτρα και ζητούσε τη γνώμη τους αλλά και τη στήριξή τους. Ως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμία ένδειξη που να προειδοποιούσε τους υπουργούς για τις βαθύτερες σκέψεις του Πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι μετείχαν στη σύσκεψη για την οικονομία που έγινε την Κυριακή έπειτα από το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στο Νταβός, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη έμειναν με την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα ανακοίνωνε νέα μέτρα αλλά θα τόνιζε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του ΠΣΑ, αφού απέφυγε να συνταχθεί είτε με τα «γεράκια» είτε με τα «περιστέρια». Αυτοί που πιθανώς γνώριζαν είναι οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Χ. Παμπούκης , Θ. Πάγκαλος και Κ. Θέος, οι οποίοι παρέμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το τέλος της ευρείας πρωινής σύσκεψης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk