γνωμη

Διέβη τον… Ρουβίκωνα

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, αφού πάλεψε επί τέσσερις μήνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις διακηρυγμένες αρχές του, χθες διέβη τον Ρουβίκωνα. Εναντι της επερχόμενης χρεοκοπίας και της επαπειλούμενης εθνικής ταπείνωσης, που άλλοι είχαν προπαρασκευάσει και οι αγορές μεθόδευαν συστηματικά τις τελευταίες ημέρες, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και ανακοίνωσε επιπρόσθετα σκληρά μέτρα, προτού ακόμη κριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τις Βρυξέλλες. Με καθυστέρηση είναι αλήθεια, σήκωσε βαρύ πολιτικό κόστος και έθεσε τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, αφού πάλεψε επί τέσσερις μήνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις διακηρυγμένες αρχές του, χθες διέβη τον Ρουβίκωνα.

Εναντι της επερχόμενης χρεοκοπίας και της επαπειλούμενης εθνικής ταπείνωσης, που άλλοι είχαν προπαρασκευάσει και οι αγορές μεθόδευαν συστηματικά τις τελευταίες ημέρες, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και ανακοίνωσε επιπρόσθετα σκληρά μέτρα, προτού ακόμη κριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τις Βρυξέλλες.

Με καθυστέρηση είναι αλήθεια, σήκωσε βαρύ πολιτικό κόστος και έθεσε τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Τα μέτρα, από το πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων ως τις δρακόντειες ρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής, την αύξηση των τιμών της βενζίνης και την άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι απολύτως αντιδημοφιλή και προφανέστατα θα σοκάρουν την κοινή γνώμη.

Ωστόσο δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για αναβολές και αναστολές. Η κατάσταση χειροτέρευε ημέρα την ημέρα και αρκούσε μια ρωγμή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να τιναχθεί η χώρα στον αέρα.

Με τις χθεσινές αποφάσεις του ο κ. Παπανδρέου υποχρεώνει τις Βρυξέλλες και τους απαιτητικούς εταίρους όχι μόνο να εγκρίνουν, μετά πολλών επαίνων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά και να προστρέξουν σε βοήθεια αν η Ελλάδα απειληθεί εκ νέου από τον επιθετικό κύκλο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Και βεβαίως με τις επιλογές του, που καθιστούν την ελληνική δημοσιονομική προσπάθεια εξυγίανσης απολύτως εμπροσθοβαρή, αναιρεί κάθε πρόσχημα και επιχείρημα από τις αδηφάγες αγορές, που ένιωθαν την αδυναμία και ήταν έτοιμες να κατασπαράξουν την Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να επεκτείνουν την κερδοσκοπική τους δραστηριότητα στις υπόλοιπες ασθενείς περιοχές της ευρωζώνης.

Oυσιαστικά με τις χθεσινές αποφάσεις του βεβαιώνει τους πάντες ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να μεταβληθεί σε άβουλο πειραματόζωο στα χέρια μονομανών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ούτε να αποδεχθεί καθεστώτα προστασίας από δήθεν εγγυήτριες δυνάμεις. Εδειξε ότι έχει τη δύναμη να αναλάβει η ίδια το κόστος και το βάρος της επιβεβλημένης εξυγίανσης.

Θα ήταν πιθανώς καλύτερα αν από την επομένη των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου είχε διαγνώσει την ένταση και το βάθος του προβλήματος και είχε αντιδράσει αναλόγως. Ομως κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός.

akarakousis@dolnet.gr

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk