Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

H δραστική συρρίκνωση της αξίας των συναλλαγών αποτύπωσε τη στάση αναμονής των επενδυτών που προτίμησαν να περιμένουν τα πραγματικά γεγονότα βάσει των οποίων θα κατευθύνουν τις κινήσεις τους στο εξής. Η πρόθεση του Πρωθυπουργού να προβεί σε διάγγελμα το οποίο επρόκειτο να μεταδοθεί χθες το βράδυ έβαλε σε κατάσταση αναμονής τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς από νωρίς. Παράλληλα, η χθεσινή συνεδρίαση απείχε μόλις ένα 24ωρο από το σημερινό κρίσιμο τεστ των Βρυξελλών στο Πρόγραμμα …

H δραστική συρρίκνωση της αξίας των συναλλαγών αποτύπωσε τη στάση αναμονής των επενδυτών που προτίμησαν να περιμένουν τα πραγματικά γεγονότα βάσει των οποίων θα κατευθύνουν τις κινήσεις τους στο εξής.

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού να προβεί σε διάγγελμα το οποίο επρόκειτο να μεταδοθεί χθες το βράδυ έβαλε σε κατάσταση αναμονής τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς από νωρίς. Παράλληλα, η χθεσινή συνεδρίαση απείχε μόλις ένα 24ωρο από το σημερινό κρίσιμο τεστ των Βρυξελλών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ η δραματική έκκληση για συναίνεση του έλληνα Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους κάλεσε εκτάκτως μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, οδήγησαν σε μια αδρανή συνεδρίαση λόγω των επικείμενων εξελίξεων.

Από τη σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές θα αρχίσουν να αποτιμούν τα νέα δεδομένα. Αυξημένη βαρύτητα αποκτά η αποδοτικότητα των μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και κατά πόσο αυτά θα διασφαλίσουν την έξοδο από την κρίση, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι όποιες εξελίξεις θα δώσουν το στίγμα της τάσης στην κεφαλαιαγορά καθώς θα είναι γνωστές από σήμερα. Ωστόσο, περισσότερο καθοριστικές αναμένεται να είναι για την πορεία της αγοράς οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την μεταπροσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα την οικονομία στην ευρωζώνη.

Παρά το κλίμα ουδετερότητας και τη συναλλακτική απραξία, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με θετικό αποτέλεσμα, καθώς ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,73% στο κλείσιμο των 2.058,41 μονάδων. Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγο νωρίτερα ο γενικός δείκτης είχε ωθηθεί στο υψηλό της ημέρας στις 2.065 μονάδες, ενώ παρά το γεγονός ότι πέρασε αρκετές φορές σε αρνητικό πρόσημο, διήνυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βελτίωσαν αισθητά την εικόνα τους οι δείκτες FΤSΕ20 και FΤSΕ40 ο οποίοι έκλεισαν με κέρδη 0,78% και 0,74% αντίστοιχα, ενώ με οριακά αρνητικό πρόσημο 0,02% τερμάτισε ο δείκτης FΤSΕ80.

Η βελτίωση της εικόνας της αγοράς στο τέλος προήλθε κυρίως από την επιτάχυνση της ανοδικής πορείας του δείκτη των τραπεζών ο οποίος παρέμεινε σε θετικό έδαφος ως τη λήξη, αφού αντέδρασε στις αρχικές πιέσεις που δέχθηκε και έκλεισε με αξιόλογη άνοδο 1,67%. Επισημαίνεται ότι αυτή τη φορά ο κλάδος δεν επηρεάστηκε από τις αρνητικές εκθέσεις της UΒS και της Μerrill Lynch που μείωσαν τις τιμές-στόχους σε ισχυρά blue chips, ούτε όμως και από την έκθεση της Fitch η οποία διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μετοχές
* Αlpha Βank: Στις δημοπρασίες περιόρισε τα κέρδη της η μετοχή, καθώς από το υψηλό των 7,33 ευρώ έκλεισε στα 7,14 ευρώ με αξιόλογη ωστόσο άνοδο 2,15%.

* ΔΕΗ: Ισχυρές πιέσεις συνέχισε να δέχεται για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση η μετοχή η οποία έκλεισε με απώλειες 3,13% στο χαμηλό των 12,98 ευρώ, μολονότι οι τελευταίες πράξεις πριν από τις δημοπρασίες έγιναν στην περιοχή των 13,25 ευρώ.

* ΟΠΑΠ: Στην τρίτη κατά σειρά αρνητική συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν επιθετικότερες στη μετοχή με αποτέλεσμα να υποχωρήσει 15,35 ευρώ με απώλειες 1,85%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk