ΓΣΕΕ: Αφορολόγητο €25.000 για τετραμελή οικογένεια

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αποδείξεων, και 25.000 ευρώ όταν πρόκειται για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα, ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 66.000 ευρώ, ενιαία και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα με κατάργηση κάθε μορφής αυτοτελούς φορολόγησης προτείνει, η ΓΣΕΕ με στόχο ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Στις προτάσεις της ΓΣΕΕ περιλαμβάνεται και η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με παράλληλη κατάργηση του ΕΤΑΚ.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αποδείξεων, και 25.000 ευρώ όταν πρόκειται για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα, ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 66.000 ευρώ, ενιαία και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα με κατάργηση κάθε μορφής αυτοτελούς φορολόγησης προτείνει, η ΓΣΕΕ με στόχο ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Στις προτάσεις της ΓΣΕΕ περιλαμβάνεται και η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με παράλληλη κατάργηση του ΕΤΑΚ. Σε σχέση με τις offshore, προτείνεται να υπάρχει έλεγχος από τις τράπεζες για περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος.

Η Συνομοσπονδία προτείνει ακόμη να υπάρχει ένας σταθερός πόρος για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και να χρηματοδοτηθεί το λεγόμενο Ταμείο Γενεών από πηγές όπως τα ακαθάριστα έσοδα του τζόγου (ΟΠΑΠ) και των επιχειρήσεων αλλά και από ένα «πράσινο ταμείο» το οποίο θα χρηματοδοτείται από επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οπως αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της, «οι εργαζόμενοι-μισθωτοί που αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια είναι αποφασισμένοι και θα διεκδικήσουν αγωνιστικά την ανατροπή αυτής της άδικης, αντικοινωνικής και αναποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής».

Ειδικότερα στις προτάσεις της ΓΣΕΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

* Εκπτωση από το εισόδημα για υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ κτλ.), δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων στα δημόσια νοσοκομεία κτλ., για τόκους δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας ως 120 τ.μ. μη συμπεριλαμβανομένων βοηθητικών χώρων, για ενοίκιο κύριας κατοικίας ως 120 τ.μ., για ενοίκιο κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό (ελάχιστο όριο το 50%), για ασφάλιστρα ζωής, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

* Εκπτωση από το εισόδημα για «πράσινες» δαπάνες, όπως εγκατάσταση φυσικού αερίου, αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου, αγορά ηλιακών συλλεκτών, αγορά συστημάτων παραγωγής ηλιακής/αιολικής ενέργειας.

* Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, με εξαίρεση εκείνες που αφορούν ειδικές κατηγορίες πολιτών (π.χ. τυφλοί, άτομα με κινητικές αναπηρίες κτλ.), καθώς και την αποζημίωση που καταβάλλεται στους απολυόμενους μισθωτούς, μέχρι του ποσού που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. * Κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης με εξαίρεση τους τόκους καταθέσεων και των κοινωνικών επιδομάτων.

* Θέσπιση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματιστηριακών συναλλαγών (με συμψηφισμό των ζημιών εφόσον τηρούνται φορολογικά βιβλία).

* Ολες οι επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν φορολογικές ταμειακές μηχανές και όπου είναι απαραίτητο ειδικούς φορολογικούς μηχανισμούς (χονδρικές πωλήσεις).

* Τα καθαρά κέρδη όλων των επιχειρήσεων να προσδιορίζονται λογιστικά ανεξαρτήτως τηρούμενων βιβλίων, πλην των τεχνικών επιχειρήσεων, τα καθαρά φορολογητέα κέρδη των οποίων να προσδιορίζονται λογιστικά και τεκμαρτά και να φορολογούνται με το μεγαλύτερο ποσό κερδών.

* Αρση του τραπεζικού απορρήτου στις συναλλαγές όταν διαπιστώνεται παραβατικότητα της επιχείρησης.

* Στην περίπτωση που ο φορολογικός έλεγχος διαπιστώνει ότι η επιχείρηση δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές να ενημερώνει εγγράφως τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

* Για τα φυσικά πρόσωπα να οριστεί αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμοζόμενο βάσει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, και φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα.

* Να προχωρήσει η φορολόγηση όλων των ακινήτων της Εκκλησίας, εκτός των χώρων λατρείας.

* Προτείνεται η επέκταση της εφαρμογής του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας για λόγους διαφάνειας και δικαιοσύνης στις συναλλαγές και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

* Ελεγχος κατά προτεραιότητα όλων των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν φοροδοτική ικανότητα.

* Ελεγχος κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων που εκδίδουν εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

* Ελεγχος όλων των επιχειρήσεων που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος.

* Προτείνεται οι τράπεζες να υποχρεωθούν να ελέγχουν το σύνολο των συναλλαγών των offshore εταιρειών και αν εντοπίζουν τυχόν περιπτώσεις που υποκρύπτουν ξέπλυμα χρήματος να ενημερώνουν τις επιτελικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

* Δημιουργία Διεύθυνσης ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποστήριξης η οποία να επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που αφορούν την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

* Τα πρόστιμα στους εκδότες εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και στους λήπτες εικονικών να μη συμβιβάζονται.

* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ένταξη σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ επαγγελμάτων που έχουν εξαιρεθεί. * Εφαρμογή ενιαίων συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη χώρα.

* Τα βασικά είδη διατροφής (π.χ. γάλα, δημητριακά, ζυμαρικά κ.ά.), τα βιβλία και τα είδη προσωπικής φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, π.χ. 4,5%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk