ΗΠΑ: Οχι πλέον πόλεμο σε δύο μέτωπα

«Δεν αντέχουμε πια δύο ταυτόχρονους,μεγάλης κλίμακας, πολέμους». Αυτή η ομολογία περιλαμβάνεται στο νέο στρατηγικό δόγμα του αμερικανικού Πενταγώνου που παρουσιάστηκε χθες και ουσιαστικά αναδιατάσσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ώστε να είναι σε θέση να διεξάγουν πολλές περιφερειακές συρράξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου – αλλά όχι δύο μεγάλες ταυτόχρονα, ικανές να «γονατίσουν» τον προϋπολογισμό. Το νέο δόγμα- όπως αποκρυσταλλώνεται στην «Τετραετή Αμυντική Αναθεώρηση του 2010», έγγραφο που εξετάζει τις μελλοντικές απειλές και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την καταπολέμησή τους- αντικαθιστά το ισχύον επί σχεδόν 25 χρόνια στρατηγικό πλάνο του Πενταγώνου.

«Δεν αντέχουμε πια δύο ταυτόχρονους,μεγάλης κλίμακας, πολέμους». Αυτή η ομολογία περιλαμβάνεται στο νέο στρατηγικό δόγμα του αμερικανικού Πενταγώνου που παρουσιάστηκε χθες και ουσιαστικά αναδιατάσσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ώστε να είναι σε θέση να διεξάγουν πολλές περιφερειακές συρράξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου – αλλά όχι δύο μεγάλες ταυτόχρονα, ικανές να «γονατίσουν» τον προϋπολογισμό.

Το νέο δόγμα- όπως αποκρυσταλλώνεται στην «Τετραετή Αμυντική Αναθεώρηση του 2010», έγγραφο που εξετάζει τις μελλοντικές απειλές και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την καταπολέμησή τους- αντικαθιστά το ισχύον επί σχεδόν 25 χρόνια στρατηγικό πλάνο του Πενταγώνου. Ουσιαστικά δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό επιτελείο βλέπει τον κόσμο μετά τα μαθήματα και παθήματα από τους συνεχιζόμενους πολέμους στο Ιράκ και κυρίως στο Αφγανιστάν. «Οι μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις δεν θα συνιστούν πλέον την πρωτεύουσας σημασίας παράμετρο για τη διάταξη και αξιολόγηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που κατατέθηκε χθες στο Κογκρέσο.

Ετσι η αναθεώρηση που κοινοποιήθηκε χθες στρέφει την προσοχή πέραν των λεγόμενων «μεγάλων» απειλών, όπως η πιθανότητα σύρραξης με την Κίνα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Κατεύθυνσή της κυρίως είναι οι λεγόμενες «ασύμμετρες» απειλές, όπως η μη κρατική τρομοκρατία και η κυβερνοτρομοκρατία, δηλαδή τα σαμποτάζ και ο οικονομικός πόλεμος μέσω Διαδικτύου. Το νέο δόγμα δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην ανάγκη εξέλιξης των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών (UΑV) όπως τα Ρredator και Reaper, ζητώντας τον διπλασιασμό σχεδόν των «μάχιμων» μονάδων ως το 2015, ενώ αξιώνει τη δημιουργία νέων συστημάτων για την υπεράσπιση των στρατιωτικών δορυφόρων των ΗΠΑ από επιθέσεις με πυραύλους ή οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν ακτίνες λέιζερ, όπως αυτά που εξελίσσουν τα τελευταία χρόνια Ρωσία και Κίνα.

Ταυτόχρονα όμως το ντοκουμέντο αναγνωρίζει την ανάγκη για αντιμετώπιση «ηπιότερης» τεχνολογίας απειλών, όπως οι αυτοσχέδιες διατρητικές νάρκες (ΙDΕ) που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες διερχόμενους αμερικανούς στρατιώτες και συμμάχους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ επιδιώκει μεγάλη αύξηση παραγωγής ελικοπτέρων αλλά και νέων «ιπτάμενων κανονιοφόρων» (gunships) με βαρύ οπλισμό για την από αέρος υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων- μια «δουλειά» που σήμερα διεκπεραιώνουν κυρίως απαρχαιωμένα ελικοφόρα C-130. Επειδή όμως στην εποχή μας ακόμη και το Πεντάγωνο πρέπει να είναι «φιλικό προς το περιβάλλον», το νέο δόγμα οραματίζεται πιο «πράσινες» ένοπλες δυνάμεις, που θα χρησιμοποιούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια και βιοκαύσιμα στις ανά τον κόσμο βάσεις τους. Υπογραμμίζει, δε, πως στο εγγύς μέλλον είναι πολύ πιθανότερες οι συρράξεις λόγω της κλιματικής αλλαγής…

O λα αυτά βέβαια αφορούν περισσότερο το μέλλον παρά το παρόν, τους αιματηρούς και χωρίς ξεκάθαρη προοπτική νίκης πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ετσι, το σχέδιο για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το οποίο κατέθεσε χθες στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Ομπάμα, περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Σε ό,τι όμως αφορά τις λεγόμενες «αμυντικές» δαπάνες του επόμενου οικονομικού έτους καθορίζονται σε 708 δισ. δολάρια, 44 δισ. δολάρια περισσότερα από τον «αμυντικό» προϋπολογισμό του περασμένου έτους.

Στο ιλιγγιώδες αυτό budget περιλαμβάνονται βέβαια και τα αυξημένα έξοδα (συνολικά περίπου 160 δισ. δολάρια) για την πολεμική προσπάθεια στο Αφγανιστάν και στο Ιράκαν και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν να χρειαστεί, κατά τα ειωθότα των τελευταίων χρόνων, και «συμπληρωματικός» αμυντικός προϋπολογισμός μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Το ποσό είναι πολύ υψηλό με δεδομένη την προβληματική δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ και ήδη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην «αριστερή» ιδίως πτέρυγα των Δημοκρατικών, η οποία παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική για εκ νέου αύξηση των πολεμικών δαπανών.

Φονική επίθεση γυναίκας-καμικάζι στο Ιράκ

Μόλις δύο ετών, ο Μοχάμεντ Χαϊντέρ γνώρισε την αγριότητα της μισαλλοδοξίας. Το αγοράκι τραυματίστηκε στη χθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον ειρηνικών σιιτών προσκυνητών στη Βαγδάτη (ΑΡ/ΚΑRΙΜ ΚΑDΙΜ)

ΒΑΓΔΑΤΗ. Σιίτες προσκυνητές μπήκαν στο στόχαστρο μιας γυναίκας-καμικάζι στη συνοικία Μπουμπ αλ Σαμ της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 117 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας την οποία είχε κρύψει στα ρούχα της. Μεταξύ των θυμάτων είχαν καταμετρηθεί ως αργά χθες 18 γυναίκες και 12 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών.

Η γυναίκα φορούσε ολόσωμο μαύρο ένδυμα και πυροδότησε τα εκρηκτικά ενώ περίμενε στην ουρά μαζί με εκατοντάδες σιίτες προσκυνητές σε σημείο ελέγχου όπου άνδρες και γυναίκες περνούσαν από σωματική έρευνα. Ηταν η στιγμή που χιλιάδες σιίτες ξεκινούσαν το οδοιπορικό τους προς την πόλη Κερμπάλα, όπου, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά, βρίσκεται το τέμενος του εγγονού του Μωάμεθ, του ιμάμη Χουσεΐν, ο θάνατος του οποίου τιμάται κάθε χρόνο με 40ήμερο πένθος, με αποκορύφωμα την ερχόμενη Παρασκευή που είναι η ιδιαίτερα σημαντική για τους σιίτες ημέρα του «Αρμπάιν».

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές χάους και πανικού αμέσως μετά την έκρηξη. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα στα νοσοκομεία χωρίς να περιμένουν τα ασθενοφόρα. Η επίθεση αποδίδεται στην Αλ Κάιντα ή σε εξτρεμιστές σουνίτες μουσουλμάνους, οι οποίοι συστηματικά βάζουν στο στόχαστρό τους τους σιίτες προσκυνητές. Ανάλογο λουτρό αίματος υπήρξε και πέρυσι τέτοια εποχή με 40 νεκρούς και 60 τραυματίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν επαρκούν οι γυναίκες αστυνομικοί για την αποτελεσματική σωματική έρευνα των προσκυνητριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk