Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής στην αγορά

Στην απόσυρση από την αγορά 65 προϊόντων της, συμπληρωμάτων διατροφής, προχώρησε η αμερικανική εταιρεία Βodybuilding.com LCC, καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αναβολικά στεροειδή. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται από τον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας και έχουν διατεθεί και στην Ελλάδα, παρ΄ όλο που δεν έχουν σχετική άδεια. Και δεν είναι μόνον αυτά… Χιλιάδες αναβολικά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και παράνομα στην Ελλάδα.

Στην απόσυρση από την αγορά 65 προϊόντων της, συμπληρωμάτων διατροφής, προχώρησε η αμερικανική εταιρεία Βodybuilding.com LCC, καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αναβολικά στεροειδή. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται από τον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας και έχουν διατεθεί και στην Ελλάδα, παρ΄ όλο που δεν έχουν σχετική άδεια.

Και δεν είναι μόνον αυτά… Χιλιάδες αναβολικά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και παράνομα στην Ελλάδα. «Παρ΄ ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών, εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράνομα, είτε μέσω Ιnternetείτε μέσω άλλων οδών» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. Οπως εξηγεί, «βάσει του νόμου οποιοδήποτε προϊόν έρχεται από τρίτη χώρα, όπως είναι η Κίνα, πρέπει να παίρνει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Επειδή τα αναβολικά δεν επρόκειτο ποτέ να πάρουν σχετική άδεια, διακινούνται κυρίως μέσω του Διαδικτύου».

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΕΟΦ, η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι πολλαπλά επικίνδυνη, αφού είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη αλλά και μακροχρόνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση των μαστών και στειρότητα στους άνδρες, αρρενοποίηση στις γυναίκες και μειωμένο ύψος στα παιδιά. Οι ειδικοί επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους οποιοδήποτε από τα εν λόγω προϊόντα να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. «Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή» τονίζουν.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κίρρωση του ήπατος
Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

Αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή που απαγορεύονται είναι η νανδρολόνη, η στανοζόλη, η τεστοστερόνη, η μπολντενόνη, η ανδροστενεδιόνη, η ανδροστενεδιόλη, η 19-νορανδροστενεδιόνη, η 19-νορανδροστενεδιόλη και η DΗΕΑ (δεϋδροεπιανδροστερόνη). Επίσης απαγορεύεται η διακίνηση άλλων αναβολικών παραγόντων (β2-Αγωνιστές), όπως η κλενβουτερόλη και η ζερανόλη. «Μερικές αναβολικές απαγορευμένες ουσίες, όπως η ανδροστενεδιόνη και η DΗΕΑ», σημειώνουν ειδικοί του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), «μπορεί να βρεθούν σε προϊόντα διατροφής. Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, που συχνά καλούνται απλά “αναβολικά στεροειδή”, υπάρχουν και σε σκευάσματα για κτηνιατρική χρήση».

Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους κάνουν χρήση στεροειδών αναβολικών κρούει ο ορθοπαιδικός χειρουργός- αθλητίατρος κ. Ξ. Ρούσσης. Οπως επισημαίνει, οι βασικές και σπουδαιότερες παρενέργειες έχουν να κάνουν με ανδρογενετικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα εμφανείς στις γυναίκες και στα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν αλλαγή στη χροιά της φωνής (βραχνή και βαθιά), αύξηση της τριχοφυΐας, εμφάνιση ακμής, σημαντική υπερτροφία των σκελετικών μυών και της κλειτορίδας. Παρατηρείται επίσης αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών και διακοπή της περιόδου. Στα νέα άτομα προκαλούν επιτάχυνση της σύγκλισης των επιφύσεων των μακρών οστών, με αποτέλεσμα την ελάττωση του προσδόκιμου ύψους. Ακόμη, προκαλούν γυναικομαστία στους άνδρες, ατροφία των όρχεων, μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ως και στείρωση. Τα στεροειδή αναβολικά αυξάνουν τη συνολική αρτηριακή πίεση του αίματος, διότι κατακρατούν νάτριο και νερό, ενώ προκαλούν και υπερασβεστιαιμία (αύξηση του ασβεστίου στο αίμα).

Σημαντικές είναι όμως και οι διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας. Η παρατεταμένη λήψη αναβολικών μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση ηπατικών κυττάρων, σε κίρρωση και σπανιότερα σε καρκίνο του ήπατος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αναβολικά προκαλούν καρκίνο όχι μόνο στο ήπαρ αλλά και στους νεφρούς και στον προστάτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk