Τυπικά προσκόμματα έβαλε η αντιπολίτευση στην Εξεταστική

«Νάρκη» στα θεμέλια της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου επιχείρησε να βάλει η αξιωματική αντιπολίτευση και με «νομικά τερτίπια», όπως καταγγέλλεται από την κυβερνητική παράταξη, εμπόδισε την εκλογή προεδρείου και προκάλεσε την αναβολή της έναρξης του ανακριτικού έργου. Κατά τη χθεσινή «πρεμιέρα» της Επιτροπής, οι βουλευτές της ΝΔ ήγειραν αιφνιδίως ζήτημα «κακής συμμετοχής» στη σύνθεση της Εξεταστικής των βουλευτών του ΠαΣοΚ κκ. Αργ. Λαφαζάνη (Χαλκιδικής) και Δ.

Τυπικά προσκόμματα έβαλε η αντιπολίτευση στην Εξεταστική | tovima.gr

«Νάρκη» στα θεμέλια της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου επιχείρησε να βάλει η αξιωματική αντιπολίτευση και με «νομικά τερτίπια», όπως καταγγέλλεται από την κυβερνητική παράταξη, εμπόδισε την εκλογή προεδρείου και προκάλεσε την αναβολή της έναρξης του ανακριτικού έργου.

Κατά τη χθεσινή «πρεμιέρα» της Επιτροπής, οι βουλευτές της ΝΔ ήγειραν αιφνιδίως ζήτημα «κακής συμμετοχής» στη σύνθεση της Εξεταστικής των βουλευτών του ΠαΣοΚ κκ. Αργ. Λαφαζάνη (Χαλκιδικής) και Δ. Παπουτσή (Καβάλας), οι οποίοι είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες στην αντίστοιχη επιτροπή που είχε συγκροτηθεί πριν από ενάμιση χρόνο.

Επικαλούμενοι τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι «γαλάζιοι» βουλευτές υποστήριξαν ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής στις εξεταστικές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που προβλέπουν ότι «δεν μπορεί να ανέβει στη δικαστική έδρα, ακόμη και για να ασκήσει καθήκοντα γραμματέα» όποιος έχει εξεταστεί ως μάρτυρας στην επίδικη υπόθεση. Γι΄ αυτό και μιλώντας για «γκάφα του ΠαΣοΚ» επέμειναν ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι δύο βουλευτές, άποψη την οποία συμμερίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Τσούκαλης, όχι όμως και του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος θεώρησε ότι «το θέμα δεν είναι νόμιμοαλλά πολιτικό».

Αντίθετη επιχειρηματολογία ανέπτυξαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι επέκριναν τη ΝΔ για «προσπάθεια αποδυνάμωσης της Εξεταστικής» και «κωλυσιεργίας», θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των κκ. Λαφαζάνη και Παπουτσή που θεωρούνται γνώστες της υπόθεσης, ο πρώτος ως πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και ο δεύτερος ως νομικός και νομαρχιακός σύμβουλος.

Αποκρούοντας μάλιστα τη «γαλάζια» ένσταση, η κυβερνητική πτέρυγα αντέτεινε την άποψη ότι «μεγαλύτερο κώλυμα» υπάρχει για τον επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή κ. Ν. Δένδια, ο οποίος «ήταν μέλος της προηγούμενης Εξεταστικής και αμέσως μετά τοποθετήθηκε υπουργός Δικαιοσύνης, αξίωμα από το οποίο χειρίστηκε πολλές πτυχές της υπόθεσης του Βατοπαιδίου».

Υστερα από δίωρη φραστική αντιπαράθεση η συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία προήδρευε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρ. Νιώτης, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να παραπεμφθεί το ζήτημα που ηγέρθη στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προκειμένου να εκδοθεί γνωμοδότηση για το αν υπάρχει ή όχι κώλυμα συμμετοχής για τους δύο «πράσινους» βουλευτές.

Συμμετοχή άνευ αμοιβής αποφάσισε ο Πετσάλνικος
Χωρίς αμοιβή θα είναι τελικά η συμμετοχή των βουλευτών στις εξεταστικές επιτροπές. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος εμφανίζεται κατηγορηματικός λέγοντας ότι οι 19 συμμετέχοντες σε κάθε εξεταστική επιτροπή βουλευτές δεν πρέπει να εισπράττουν αμοιβή: «Σε περιόδους οικονομικής κρίσης θα είναι πρόκληση η αμοιβή των βουλευτών. Τι θα πει ο κόσμος; Οτι κάνουμε εξεταστικές επιτροπές για να αυξήσουμε το βουλευτικό εισόδημα;» είπε ο κ. Πετσάλνικος σε βουλευτές που τον ρωτούσαν τι θα γίνει με την αμοιβή των βουλευτών. Ζήτησε μάλιστα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής σε ποιες από τις ως τώρα εξεταστικές επιτροπές ήταν η συμμετοχή των βουλευτών αμειβόμενη και σε ποιες όχι. Επίσημα στοιχεία δεν δόθηκαν, πλην όμως οι υπηρεσίες της Βουλής εξετάζουν αν υπήρξε αμοιβή των βουλευτών στις εξεταστικές επιτροπές για τα ΤΟR-Μ1, για το Βατοπαίδι και για την υπόθεση Παυλίδη. Τα στοιχεία αυτά θα παραδοθούν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής. Είναι προφανές όμως ότι αυτή η απόφαση θα δυσαρεστήσει τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών, τα οποία θα αναγκαστούν τώρα να εργάζονται αμισθί, παραμελώντας την παρουσία τους σε άλλες, αμειβόμενες επιτροπές με περίπου 250 ευρώ ανά συνεδρίαση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk