Μετά την Κοπεγχάγη

Συνολικά 55 χώρες δεσμεύονται(;) για νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής

Ένα μήνα μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, πενήντα πέντε κυβερνήσεις ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες ευθύνονται συνολικά για το 80% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, κατέθεσαν στον ΟΗΕ τις δεσμεύσεις τους για μια νέα διεθνή συμφωνία.

Συνολικά 55 χώρες δεσμεύονται(;) για νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής | tovima.gr

Ένα μήνα μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, πενήντα πέντε κυβερνήσεις ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες ευθύνονται συνολικά για το 80% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, κατέθεσαν στον ΟΗΕ τις δεσμεύσεις τους για μια νέα διεθνή συμφωνία.

«Αυτό αποτελεί μια σημαντική αναβίωση για τις συνομιλίες του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ίβο Ντε Μπόερ, εκτελεστικός γραμματέας της Συνθήκης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC). «Η δέσμευση στα υψηλότερα επίπεδα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι πέρα από κάθε αμφιβολία» εκτίμησε.

Όπως αναφέρει το AFP, η ενδιάμεση, μη δεσμευτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Δεκέμβριο οι 194 χώρες-μέλη της UNFCC καλούσε τις κυβερνήσεις να δηλώσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τη συμμετοχή τους και να καταθέσουν στόχους για μείωση των εκπομπών τους.

Στη λήξη της προθεσμίας πολλές χώρες επανέλαβαν τις αρχικές τους δεσμεύσεις ενώ άλλες υπαναχώρησαν, αναφέρει το BBC. Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο πόσες είναι οι χώρες που στηρίζουν επίσημα τη συμφωνία της Κοπεγχάγης.

Επιπλέον, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πότε και πώς θα προσφέρουν τα 30 δισ. δολάρια που θα βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές τους αλλά και να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Στις 55 χώρες που κατέθεσαν δεσμεύσεις περιλαμβάνονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι τέσσερις αναδυόμενες οικονομίες που πρωτοστάτησαν στη σύνταξη της ενδιάμεσης συμφωνίας: Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική.

Οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί μείωση των εκπομπών κατά 17% μέχρι το 2020, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005. Με βάση το 1990 ως έτος αναφοράς, η μείωση αντιστοιχεί σε μόλις 3,5%. Όμως στην κατάθεση των σχεδίων τους οι ΗΠΑ κάνουν τώρα λόγο για μείωση «της τάξης του 17%».

Η ΕΕ μένει στο 20%, ο Καναδάς σκοπεύει να μειώσει τον προηγούμενο στόχο του 17%. Η Ινδία επίσης υπαναχωρεί και υπόσχεται μόνο να «επιχειρήσει» μειώσεις, ενώ η Κίνα επαναλμβάνει την πρόθεσή της να μειώσει σε εθελοντική βάση την «ένταση άνθρακα», δηλαδή τις εκπομπές σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η συμφωνία της Κοπεγχάγης θέτει τις βάσεις για τη σύνταξη και την υπογραφή μιας νέας, δεσμευτικής συμφωνίας που θα διαδεχθεί από το 2012 το Πρωτόκολλο του Κιότο, με στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Η τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από την επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ το Δεκέμβριο στο Μεξικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk