Η πανδημία της νέας γρίπης δεν είναι ψεύτικη

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δέχεται σφοδρή επίθεση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία της νέας γρίπης. Αρχικά επικρίθηκε επειδή άργησε να χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου όταν εκδηλώθηκε η επιδημία στο Μεξικό. Τώρα η κατηγορία που του προσάπτουν είναι εκ διαμέτρου αντίθετη: λένε ότι επηρεάστηκε από τη φαρμακευτική βιομηχανία για να δημιουργήσει μια ψεύτικη πανδημία ώστε να πουλήσουν οι εταιρείες περισσότερα εμβόλια. Οι επικρίσεις αυτές είναι ανυπόστατες.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δέχεται σφοδρή επίθεση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία της νέας γρίπης. Αρχικά επικρίθηκε επειδή άργησε να χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου όταν εκδηλώθηκε η επιδημία στο Μεξικό. Τώρα η κατηγορία που του προσάπτουν είναι εκ διαμέτρου αντίθετη: λένε ότι επηρεάστηκε από τη φαρμακευτική βιομηχανία για να δημιουργήσει μια ψεύτικη πανδημία ώστε να πουλήσουν οι εταιρείες περισσότερα εμβόλια.

Οι επικρίσεις αυτές είναι ανυπόστατες. Η πανδημία της γρίπης είναι πραγματική, δεν «μαγειρεύτηκε» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Αν και στη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων εκδηλώθηκε με ήπιο τρόπο, είναι γεγονός ότι σκότωσε μικρά παιδιά, εγκύους και υγιείς νέους ανθρώπους. Η ασθένεια αυτή κάθε άλλο παρά είναι αβλαβής. Ρίξτε μια ματιά στους πνεύμονες των ανθρώπων που σκότωσε: ο ιός τούς μετέτρεψε σε κατεστραμμένους ιστούς με έναν τρόπο που δεν μοιάζει καθόλου με τις επιπτώσεις του ιού της εποχικής γρίπης.

Ο κόσμος ήταν τυχερός που ο ιός αυτός δεν μεταλλάχθηκε ώστε να πλήξει με πιο επιθετικό τρόπο περισσότερους ανθρώπους. Αυτό όμως μπορεί πάντα να συμβεί. Στην Κίνα σε λιγότερο από έναν μήνα εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν στις πόλεις και στα χωριά τους για τις διακοπές του νέου έτους.

Οι μετακινήσεις των ανθρώπων προσφέρουν στον ιό ευκαιρίες να μεταδοθεί σε καινούργιο περιβάλλον και να λάβει πιο επικίνδυνη μορφή.

Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με τις μεταβαλλόμενες περιόδους της γρίπης, κατά τις οποίες η έξαρση του ιού μεταφέρεται από το βόρειο ημισφαίριο προς το νότιο και στη συνέχεια πάλι προς το βόρειο.

Την ίδια στιγμή οι πιο φτωχές χώρες δεν έχουν λάβει τα εμβόλια που τους έχουν υποσχεθεί, ενώ πολλές από τις πλούσιες χώρες αναρωτιούνται τι να κάνουν τα εμβόλια που αγόρασαν και δεν χρησιμοποίησαν γιατί δεν τα ήθελαν οι πολίτες τους.

Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής των εμβολίων για τη γρίπη είναι συγκεντρωμένο στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Με την παραγωγή να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση, οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών έκλεισαν συμφωνίες να αγοράσουν το μεγάλο μέρος της παραγωγής του πρώτου χρόνου. Οι περισσότερες φτωχές χώρες έπρεπε λοιπόν να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο για τις πρώτες παραλαβές.

Αν αυτή η πανδημία είχε αποκτήσει γρήγορα φονικό χαρακτήρα και είχε σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, η ανισότητα στην προμήθεια των εμβολίων θα είχε προκαλέσει ένα σοβαρό ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που θα είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο και σε εκείνους που θα ήταν αποκλεισμένοι. Ενώ εκείνοι που ζουν στις πλούσιες χώρες θα ήταν προστατευμένοι, η πλειονότητα του πληθυσμού του πλανήτη θα πλήρωνε το τίμημα αυτής της πανδημίας. Και θα αποκαλυπτόταν έτσι το χάσμα που χωρίζει τους έχοντες από τους μη έχοντες στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη μας.

Σε μια προσπάθεια να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο τα εμβόλια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο με τους επικεφαλής των παρασκευαστών εμβολίων και απέσπασαν την δέσμευση ότι το 10% της παραγωγής του πρώτου χρόνου θα διετίθετο σε χώρες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό.

Ο ΠΟΥ συνέταξε έναν κατάλογο με τις 95 χώρες οι οποίες θα έπρεπε να λάβουν επείγουσες προμήθειες εμβολίων από τα τέλη του περασμένου φθινοπώρου. Αλλά οι πρώτες δόσεις εμβολίου έφθασαν με μεγάλη καθυστέρηση, από τον Ιανουάριο, στις πρώτες τρεις χώρες: στη Μογγολία, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Αφγανιστάν.

Τελικώς ο ΠΟΥ δεν κατόρθωσε, για διάφορους λόγους, να εφοδιάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες με εμβόλια την ώρα που τα χρειάζονταν. Ακόμη και αν τα προμηθεύονταν, βέβαια, δεν ήταν καλά προετοιμασμένες για να τα μοιράσουν όπως έπρεπε στον πληθυσμό, γεγονός που δείχνει τις ατέλειες που παρουσιάζουν τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Υγεία Βόλφγκανγκ Βόνταργκ χαρακτήρισε την κήρυξη της πανδημίας της νέας γρίπης ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα. Αλλά το πραγματικό σκάνδαλο που θα πρέπει να διερευνήσουμε είναι η ανισότητα στη διανομή των εμβολίων.

Ο κ. Τόμας Εϊμπρααμ είναι επικεφαλής του Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία στο Κέντρο Σπουδών Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και εργαζόταν στον ΠΟΥ όταν κηρύχθηκε η πανδημία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk