Ανοδος στο Τόκιο

Θετικό κλίμα στις αγορές από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ

Θετικό κλίμα αναμένεται και σήμερα, Τρίτη, στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της εντυπωσιακής αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Με σημαντική άνοδο 1,63%, στις 10.371,09 μονάδες, έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Θετικό κλίμα στις αγορές από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ | tovima.gr

Θετικό κλίμα αναμένεται και σήμερα, Τρίτη, στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της εντυπωσιακής αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Από τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των κατασκευών τον Δεκέμβριο στη Βρετανία, η δημοσιοποίηση για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, η δημοσιοποίηση από την Eurostat των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Δεκεμβρίου) και η ανακοίνωση των στοιχείων για τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

Στο τομέα των οικονομικών αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των BP, Lexmark, Munich Re Group, Pepsi Bottling Group, Dow Chemical Co και της UPS.

Με σημαντική άνοδο 1,63%, στις 10.371,09 μονάδες, έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενισχυμένο από τα κέρδη που κατέγραψε χθες η Wall Street και τη σχετική σταθερότητα του γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα ανέστρεψε τις απώλειές του έναντι του ευρώ και διαπραγματεύθηκε στα 126,01 ανά ευρώ από 126,24 χθες, όταν άγγιξε τα 124,43, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου.

Άνοδος αναμένεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%. Ωστόσο, αναμένονται και εξαγγελίες εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας για αυστηρότερη νομισματική πολιτική όταν η οικονομία βρεθεί σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Πάντως, το ευρώ άρχισε να κινείται και πάλι πτωτικά έναντι του δολαρίου, γεγονός που μερικώς συνδέεται με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3895 ανά ευρώ στο Τόκιο από 1,3931 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου σημείωσε άνοδο στο 1,3853, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιουλίου.

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινείται το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2004. Οι επενδυτές εκτιμούν πως η χρήση καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί και προεξοφλούν πως τα σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας θα δείξουν μείωση των αποθεμάτων διϋλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Σήμερα, Τρίτη, το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε τέσσερις εβδομάδες. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 1,01 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 75,44 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στην Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματευόταν στα 74,83 δολ. το βαρέλι.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο προσέφεραν στήριγμα στις τιμές των περισσότερων βασικών μετάλλων. Σημαντικό έδαφος κέρδισε η τιμή του χρυσού, λόγω της ανησυχίας των αγορών για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε στα 1.095,80 δολ. ανά ουγκιά, έναντι 1.079,20 δολ. ανά ουγκιά του προηγούμενου κλεισίματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk