Λιγότερα και ακριβότερα δάνεια το 2010

Σε εγρήγορση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας βρίσκονται οι τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι η άνοδος των spreads στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος άντλησης κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία στην εταιρική πίστη έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, ενώ έπεται συνέχεια τους επόμενους μήνες, εν αναμονή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης του συστήματος.

Λιγότερα και ακριβότερα δάνεια το 2010 | tovima.gr

Σε εγρήγορση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας βρίσκονται οι τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι η άνοδος των spreads στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος άντλησης κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία στην εταιρική πίστη έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, ενώ έπεται συνέχεια τους επόμενους μήνες, εν αναμονή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης του συστήματος.

Πάντως το 2010 οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα χορηγήσουν λιγότερα δάνεια από πέρυσι καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει εξαιτίας της αναβολής επενδυτικών σχεδίων από τις επιχειρήσεις, του παγώματος της αγοράς κατοικίας και των αυστηρότερων κριτηρίων χρηματοδότησης που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά καταγράφεται σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή η χορήγηση δανείων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο κατά 2,3% έναντι

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk