Λιγότερα δάνεια θα χορηγήσουν εφέτος οι τράπεζες

Σε εγρήγορση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας βρίσκονται οι τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι η άνοδος των spreads στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος άντλησης κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία στην εταιρική πίστη έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, ενώ έπεται συνέχεια τους επόμενους μήνες, εν αναμονή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης του συστήματος.

Σε εγρήγορση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας βρίσκονται οι τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι η άνοδος των spreads στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος άντλησης κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία στην εταιρική πίστη έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, ενώ έπεται συνέχεια τους επόμενους μήνες, εν αναμονή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης του συστήματος.

Πάντως το 2010 οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα χορηγήσουν λιγότερα δάνεια από πέρυσι καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει εξαιτίας της αναβολής επενδυτικών σχεδίων από τις επιχειρήσεις, του παγώματος της αγοράς κατοικίας και των αυστηρότερων κριτηρίων χρηματοδότησης που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά καταγράφεται σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή η χορήγηση δανείων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο κατά 2,3% έναντι μείωσης 1,9% τον Νοέμβριο.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Α. Ταμβακάκης και Β. Ράπανος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Εθνικής αντίστοιχα, ο διοικητής της ΑΤΕ Βank κ. Θ. Πανταλάκης και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλ. Παπαδόπουλος . Για την ανάγκη λήψης των απαραίτητων για την οικονομία μέτρων που θα συμβάλουν στην εξομάλυνση του κλίματος για τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου μίλησαν επίσης σε συνέδριο που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα ανώτατα τραπεζικά στελέχη και οικονομικοί αναλυτές.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Β. Μπαλλής, «βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και τη συνολικότερη αρωγή προς τις επιχειρήσεις είναι η ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας των τραπεζών, η οποία προέρχεται στη χώρα μας κυρίως από καταθέσεις». Ο ίδιος μίλησε και για την ανάγκη ομαλής αποπληρωμής παλαιών δανείων, η οποία παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για να χορηγηθούν νέα δάνεια και να καλυφθούν νέες ανάγκες τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί στο σύνολό της η ελληνική οικονομία. Ο κ. Μπαλλής είπε ότι θα πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει ώστε τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή να μην έχουνκατά το δυνατόν- αρνητικό αντίκτυπο στις εγχώριες καταθέσεις. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι στο εσωτερικό «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν αναπτύσσεται μια “κουλτούρα” υπεκφυγής από τις ειλημμένες τραπεζικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι τη νέα χρονιά θα καταγραφεί περιορισμός της ρευστότητας στο σύστημα, ενώ δεν αναμένονται ενθαρρυντικές μεταβολές στο μέτωπο των καθυστερούμενων δανείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk