Κυνήγι 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών με όπλο τις κατασχέσεις

Περισσότεροι από 700.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου μπαίνουν και επισήμως στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν το 2010 από 1,6 ως 2 δισ. ευρώ σε σύνολο εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων χρεών 8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει περασμένα στα «βιβλία» το υπουργείο Οικονομικών είναι 32 δισ. ευρώ, ωστόσο το εξωπραγματικό αυτό νούμερο είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς από τα 32 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ προέρχονται από εταιρείες«μαϊμούδες» που έχουν συσταθεί κατά το παρελθόν για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων, 7 δισ.

Περισσότεροι από 700.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου μπαίνουν και επισήμως στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν το 2010 από 1,6 ως 2 δισ. ευρώ σε σύνολο εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων χρεών 8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει περασμένα στα «βιβλία» το υπουργείο Οικονομικών είναι 32 δισ. ευρώ, ωστόσο το εξωπραγματικό αυτό νούμερο είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς από τα 32 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ προέρχονται από εταιρείες«μαϊμούδες» που έχουν συσταθεί κατά το παρελθόν για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων, 7 δισ. ευρώ αφορούν πτωχευμένες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα με αδυναμία πληρωμής, ενώ 1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των ΔΕΚΟ προς το Δημόσιο, που και αυτές θεωρούνται ανείσπρακτες.

Ετσι απομένουν περίπου 8-10 δισ. ευρώ για είσπραξη και εφέτος, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δόθηκε εντολή στις εφορίες να εισπραχθεί το 20% αυτών.

Τονίζεται ότι συνολικά ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει τακτικά έσοδα περίπου 57 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη μπορεί να αποτελέσουν μια μικρή ανάσα για την επίτευξη του εφετινού στόχου. Οι εφορίες αναμένεται να ασκήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, ακόμη και να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Αλλωστε αυτή η οδηγία είχε δοθεί και παλαιότερα και αναμένεται να επαναληφθεί και τώρα.

Η απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου θέτει επίσης ετήσιους στόχους αύξησης φορολογικών εσόδων ανά ΔΟΥ. Ο ετήσιος στόχος αύξησης των εσόδων από τις ΔΟΥ για το 2010 είναι 10,6%, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο ετήσιος στόχος διαμορφώνεται στο 20,3% επί του εισπράξιμου υπολοίπου.

Μάλιστα, για τον ορισμό των επί μέρους στόχων αύξησης των εσόδων οι ΔΟΥ έχουν κατανεμηθεί σε πέντε ομάδες: στην ομάδα Α ανήκουν οι τέσσερις μεγάλες ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών με ετήσιο στόχο 11,5%, στην ομάδα Β οι ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκατ. ευρώ και θετική πορεία, με ετήσιο στόχο 9,5%, στην ομάδα Γ οι ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκατ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 10,5%, στην ομάδα Δ οι ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ και θετική πορεία, με ετήσιο στόχο 7,5% και στην ομάδα Ε οι ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 9%.

Η επίτευξη των στόχων θα εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τον υπουργό, με την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών και με την εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας που θα ενισχύσει σημαντικά τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk