Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση

Επιτροπή για το ΑσφαλιστικόΓ. Παπακωνσταντίνου: «Όχι» σε νέο φόρο στήριξης του Ασφαλιστικού»

Ο υπουργός απέκλεισε για φέτος το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης των Ταμείων,καθώς, όπως είπε, η τήρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας είναι θέμα «εθνικής επιβίωσης»

<b>Επιτροπή για το Ασφαλιστικό</b>Γ. Παπακωνσταντίνου: «Όχι» σε νέο φόρο στήριξης του Ασφαλιστικού» | tovima.gr

«Όχι» σε νέο πόρο-φόρο στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστον για το 2010, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε για φέτος το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης των Ταμείων, καθώς, όπως είπε, η τήρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας είναι θέμα «εθνικής επιβίωσης». Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα τονίζουν ότι απαιτούνται ετησίως 4 δισ. ευρώ ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι για το 2009 έχουν κατατεθεί 580 εκατ. ευρώ στο «κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών», ενώ φέτος θα κατατεθούν άλλα 630 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός διατύπωσε την αντίθεση του στην ιδέα ενός νέου φόρου, έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Ήδη, υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και σε περίπτωση που προχωρούσαμε στο νέο φόρο, οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν το βάρος αυτών που εισφοροδιαφεύγουν» είπε.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό στο μέλλον, μέσω της αύξησης της φορολογίας και του ποσοστού που παρακρατείται από τον ΦΠΑ και καταβάλλεται στο «κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών», καθώς και από πηγές όπως τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια και την φορολογία των καυσίμων.

Υπέρ της επιβολής άμεσου φόρου, 1%-2%, (που θα υπολογίζεται σε όλα τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία και την εκμετάλλευση περιουσίας) έχει ταχθεί ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών, Αγγελος Στεργίου.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους, λένε «ναι» στην εξεύρεση νέων πόρων για τα Ταμεία, αλλά «όχι» στην επιβολή άμεσου φόρου. Όπως υπολογίζουν, τα έσοδα από το μέτρο που προτείνει ο κ. Στεργίου είναι της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Διεκδικούν 460 εκατ. από τις τράπεζες

Ποσό 460 εκατομμυρίων ευρώ (σε σύνολο 1 δισ. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» του IKA-ETAM από τις εντάξεις ειδικών Tαμείων την περίοδο 2004-2010) διεκδικεί από τις τράπεζες ο υπουργός Eργασίας Aνδρέας Λοβέρδος.

Tο ζήτημα αυτό συζήτησαν την Τρίτη, σε συνάντηση που είχαν, ο κ. Λοβέρδος με τον διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος Γ. Προβόπουλο. Σημειώνεται ότι μόνο η ΤτΕ φέρεται να οφείλει 60 εκατομμύρια ευρώ από την υπαγωγή του ασφαλιστικού ταμείου του προσωπικού της στο IKA-ETAM.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Π.Βουρλούμη. Στόχος του υπουργού είναι το ΙΚΑ να εισπράξει άμεσα 100 έως 120 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΤΕ, ενώ υπάρχει και ένα ποσό της τάξεως των 660 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικείται από την Ολυμπιακή (καθυστερημένες εισφορές).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk