αντιεξουσιαστικά

Εμφανώς ή αφανώς- δηλαδή στο παρασκήνιο- σε αρκετές περιπτώσεις τα «συντροφικά μαχαιρώματα» εντός της κυβερνήσεως δίνουν και παίρνουν. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι γνωστό πως στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων βρίσκεται στη «δίνη του κυκλώνα». Οπως λέγεται, αλλά και απ΄ ό,τι φαίνεται, την «έχει πάρει επ΄ ώμου» η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Χέρι χέρι
Εμφανώς ή αφανώς- δηλαδή στο παρασκήνιο- σε αρκετές περιπτώσεις τα «συντροφικά μαχαιρώματα» εντός της κυβερνήσεως δίνουν και παίρνουν. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι γνωστό πως στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων βρίσκεται στη «δίνη του κυκλώνα».

* * *
Οπως λέγεται, αλλά και απ΄ ό,τι φαίνεται, την «έχει πάρει επ΄ ώμου» η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις (ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ, ρύθμιση χρεών αγροτικών επιχειρήσεων και ένταξή τους στο ΕΣΠΑ) η κυρία Κατσέλη «έχει πάρει από το χέρι» την κυρία Μπατζελή για να την οδηγήσει έξω από το ναρκοπέδιο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Χωρίς πρόγραμμα
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για τις εξαγωγές της χώρας, ο Οργανισμός Εξαγωγικού Εμπορίου, γνωστός ως ΟΠΕ, δεν έχει πρόγραμμα για εκδηλώσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ. και ουσιαστικά δεν έχει ούτε προϋπολογισμό για το 2010. Χαλαρά…

Λαϊκά ομόλογα
Αίτημα να διαθέσουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου απευθείας στο επενδυτικό κοινό θα υποβάλει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκη ς στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ.

Σαχινίδη. Η πρόταση, που έχει συζητηθεί προφορικά αλλά θα λάβει επίσημο χαρακτήρα με την επιστολή που θα σταλεί ίσως και σήμερα από τον ΣΜΕΧΑ, αναφέρεται στη διάθεση του 10% των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για το 2010 (περί τα 5 δισ. ευρώ) μέσω των ΑΧΕ και των τραπεζών απευθείας στο επενδυτικό κοινό.

* * *
Στόχος είναι τα ομόλογα του Δημοσίου να «σπάσουν» σε τίτλους αξίας των 15.000-20.000 ευρώ ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς οι «μικροί» επενδυτές. Οπως υποστηρίζουν από τον ΣΜΕΧΑ, τα 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 3% των καταθέσεων των τραπεζών, θέλοντας να επισημάνουν ότι αυτά τα «λαϊκά» ομόλογα δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο για τις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια.

Ξέφωτο για επενδύσεις
Φωτοβολταϊκά πάρκα ή άλλες μονάδες ΑΠΕ, ισχύος ως 500 κιλοβάτ (kW), θα μπορεί να εγκαταστήσει ένας επενδυτής χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να εκδώσει άδεια παραγωγής, όπως προβλέπει ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο).

* * *
Προβλέπεται ότι αυτόνομα συστήματα που δεν συνδέονται στο σύστημα ή στο δίκτυο επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής για ισχύ που φθάνει ως και τα 5 ΜW. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά τάσσεται υπέρ του μέτρου, εκτιμώντας ότι θα ωφελήσει ιδιαίτερα όσους έχουν ήδη εξαιρέσεις και θέλουν να επεκτείνουν την ισχύ του πάρκου. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος γαι επενδύσεις στις ΑΠΕ.

* * *
Στόχος ως το 2013 είναι η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό ισοζύγιο να φθάσει το 2,8% και το 2020 το 7,2%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk