Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Οι Έλληνες, οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι

Δυσανασχετούν για την κοινωνική προστασία , την οικονομική κατάσταση, το κόστος ζωής και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ως οι πλέον δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία στη χώρα τους, την οικονομική κατάσταση, το κόστος ζωής και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και έχει τίτλο «Το κοινωνικό κλίμα στην ΕΕ».

Προσωπική κατάσταση

Σε κλίμακα από το -10 ως το +10 οι Έλληνες δηλώνουν σε γενικές γραμμές οι πλέον ανικανοποίητοι από τη ζωή τους, μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους. Ειδικότερα, δηλώνουν ανικανοποίητοι από την προσωπική τους κατάσταση -0,6 έναντι +3,2 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από την επαγγελματική τους κατάσταση -1,4 έναντι +1,4 στην ΕΕ των «27» και από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους -1 έναντι +1,2 στην ΕΕ των «27».

Επιπλέον, οι Έλληνες μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους έχουν τις χαμηλότερες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη μελλοντική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (-4 έναντι -1,5 στην ΕΕ των «27»). Επίσης, οι τρεις αυτοί λαοί δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από όλους τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την περιοχή, όπου βρίσκεται η κατοικία τους (+1,7 έναντι +4,2 στην ΕΕ των «27»).

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση γενικότερα, στην Ελλάδα εμφανίζεται ένας από τους υψηλότερους βαθμούς δυσαρέσκειας (-6,2) μετά τη Λετονία (-8,3), την Ουγγαρία (-7,3) και την Ιρλανδία (-6,5). Ο βαθμός δυσαρέσκειας στην ΕΕ των «27» είναι κατά μέσο όρο -4,1.

Για την κατάσταση της απασχόλησης, ο βαθμός δυσαρέσκειας των Ελλήνων είναι -6 έναντι -4,4 στην ΕΕ των «27». Περισσότερο δυσαρεστημένοι από τους Έλληνες δηλώνουν οι Λετονοί (-7,2), οι Ιρλανδοί (-6,8), οι Εσθονοί (-5,8), οι Ισπανοί, οι Ούγγροι και οι Πορτογάλοι.

Για το κόστος ζωής οι πλέον δυσαρεστημένοι είναι οι Έλληνες και οι Ούγγροι (-6,1) και ακολουθούν οι Λετονοί και οι Βούλγαροι (-5,9). Στην ΕΕ των «27» ο βαθμός δυσαρέσκειας για το κόστος ζωής είναι -3.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες στέγασης, ο βαθμός δυσαρέσκειας των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο -5 έναντι -3,1 στην ΕΕ των «27».

Επιπλέον, Έλληνες και Λετονοί είναι οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στις χώρες τους. Ακολουθούν οι Ιρλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι. Στην ΕΕ των «27» ο βαθμός δυσαρέσκειας για τη δημόσια διοίκηση είναι κατά μέσο όρο -1,2.

Κοινωνική προστασία

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός δυσαρέσκειας (-3 έναντι +1,3 στην ΕΕ των «27»). Δυσαρεστημένοι δηλώνουν και οι Ούγγροι, οι Λετονοί, οι Ιρλανδοί και οι Πολωνοί.

Στο θέμα των συντάξεων οι Έλληνες εμφανίζονται, επίσης, ως οι πλέον δυσαρεστημένοι (-5,4). Ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι. Στην ΕΕ των «27» ο βαθμός δυσαρέσκειας για τις συντάξεις είναι κατά μέσο όρο -1. Στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υψηλότερος βαθμός δυσαρέσκειας (-5,3) και για τα επιδόματα ανεργίας έναντι -1,2 στην ΕΕ των «27».

Τέλος, οι Έλληνες, οι Ούγγροι και οι Λετονοί είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται η φτώχεια και οι ανισότητες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα ο βαθμός δυσαρέσκειας είναι -4,7 έναντι -2 στην ΕΕ των «27».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk