Πτώση στις ασιατικές αγορές

Μεταποίηση στην ΕΕ και προϋπολογισμός στις ΗΠΑ «οδηγούν» τις αγορές

Με πτώση έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, οι μεγαλύτερες ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι η πιστωτική επέκταση στην Κίνα θα περιορισθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαικών αγορών, τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στο προσχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Μεταποίηση στην ΕΕ και προϋπολογισμός στις ΗΠΑ «οδηγούν» τις αγορές | tovima.gr

Με πτώση έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, οι μεγαλύτερες ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι η πιστωτική επέκταση στην Κίνα θα περιορισθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαικών αγορών, τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στο προσχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στοιχεία κατέδειξαν πως η κινεζική οικονομία σημείωσε μεγάλη αύξηση παραγωγής τον Ιανουάριο, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση των εξαγωγών, τροφοδότησε όμως πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές ανησυχούν πως η αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Κίνας να εντείνει τις πιέσεις προς τις εγχώριες τράπεζες για περιορισμό των επιχειρηματικών χορηγήσεων. Την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα προσανατολίζονται σε αύξηση των επιτοκίων του γουάν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Με οριακή άνοδο 0,07%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei, φθάνοντας στις 10.205,02 μονάδες.

Απώλειες περίπου 4% κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ταχεία ανάκαμψη της αγοράς από το πρώτο εξάμηνο του 2010. Τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν στάθηκαν ικανά να ωθήσουν υψηλότερα τους δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για τις παρεμβάσεις του Αμρικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης το κλίμα στην Wall Street αναμένεται να παρεμείνει ευμετάβολο, ενώ βάρος δίνεται και στις σημερινές ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011, το οποίο στοχεύει σε χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σήμερα το βλέμμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι στραμμένο στην ανακοίνωση των στοιχείων για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Πιθανή νέα ανάκαμψη του δείκτη PMI αναμένεται να οδηγήσει σε τοποθετήσεις του επενδυτές, κυρίως σε τίτλους της βιομηχανίας και των πρώτων υλών.

Το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά επίπεδα επτά μηνών έναντι του ευρώ, καθώς οι ανησυχίες για το χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην Ευρωζώνη. Παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος σημειώνουν πως όσο παραμένουν οι ανησυχίες για τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ, θα σημειώνεται μεταστροφή προς το δολάριο και το γιέν που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την απόδοση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3867 ανά ευρώ στο Τόκιο από 1,3863 που ήταν στις 29 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ άγγιξε το 1,3853, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιουλίου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 90,05 γιέν από 90,27 γιέν στη Νέα Υόρκη. Το ευρώ διατηρήθηκε στα 124,84 γιέν από 125,13 στη Νέα Υόρκη στις 29 Ιανουαρίου μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα 124,43, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου.

Τον Ιανουάριο το πετρέλαιο απώλεσε 8,2%, σημειώνοντας τις πρώτες μηνιαίες απώλειες από τον Ιούλιο, και τις μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο του 2008. Αναμένεται δε να εξακολουθήσει να κινείται πτωτικά για όσο διάστημα συνεχίζεται η ενίσχυση του δολαρίου. Την ίδια στιγμή προμήθειες στις ΗΠΑ αυξάνονται και η ζήτηση πετρελαίου υστερεί της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε στα 72,51 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk