Υφεση στη βιομηχανίαΣε χαμηλό οκταμήνου η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο

Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί στις 46,8 μονάδες από 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη κατέγραψε ισχυρή άνοδο.

<b>Υφεση στη βιομηχανία</b>Σε χαμηλό οκταμήνου η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο | tovima.gr

Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί στις 46,8 μονάδες από 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη κατέγραψε ισχυρή άνοδο.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit (ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα), υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, παραμένοντας κάτω από το σημείο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.

Αντίθετα, το ίδιο διάστημα, ο δείκτης ΡΜΙ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο ετών, στις 52,4 μονάδες.

«Το ξεκίνημα του καινούργιου έτους δεν φάνηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, η οικονομολόγος της Markit, Τζέμα Βάλας.

«Η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης συνεχίστηκε, με τα μέλη του πάνελ να αναφέρουν τις δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως ως τον κύριο παράγοντας της υποχώρησης. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν περισσότερο μέτρια σε σύγκριση με το μέσο ρυθμό υποχώρησης που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά η έναρξη της μεγάλης κρίσης» πρόσθεσε.

H Markit ανέφερε ότι οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009, με τους κατασκευαστές να μειώνουν τα επίπεδα παραγωγής τους με παρόμοιο ρυθμό.

Τόσο οι ανεκτέλεστες εργασίες, όσο και τα επίπεδα στελέχωσης εξακολούθησαν να μειώνονται και η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν η μεγαλήτερη των τελευταίων επτά μηνών.

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, ο ισχυρός ανταγωνισμός εμπόδισε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις χρεώσεις τους. Αντιθέτως, οι τιμές εισροών αυξήθηκαν ραγδαία, με τους ερωτηθέντες να ανέφερουν κυρίως το υψηλότερο κόστος των μετάλλων, των πλαστικών, του χαρτιού και του βαμβακιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk