Για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν σύντομα έκανε λόγο η Λούκα Κατσέλη

<b>Για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν σύντομα έκανε λόγο η Λούκα Κατσέλη</b> | tovima.gr

»Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα υπάρχουν για τη χώρα μας και ήδη γίνονται συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα». Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το χαιρετισμό της στην ημερίδα »τράπεζες και οικονομία, το επόμενο βήμα».

Όπως είπε η υπουργός ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για πέντε με επτά ξένες άμεσες επενδύσεις μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας και το πρόβλημα που υπάρχει αλλά επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση και ίδρυση επιχειρήσεων.

Η υπουργός σημείωσε ότι η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα επιτευχθεί με νέο νομοθέτημα που ετοιμάζεται εντός του Φεβρουαρίου ενώ μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει προωθεί και το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας που αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα μας να ανέβει αρκετές βαθμίδες στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς σήμερα το σύστημα εποπτείας είναι κατακερματισμένο καθώς διέπεται από τέσσερις διαφορετικές αρχές και αυτό οδηγεί σε περιορισμένη πληροφόρηση και αδιαφάνεια.

Η υπουργός ανέφερε ότι σκοπός είναι η καταρχήν συνεργασία των αρχών που υπάρχουν και στη συνέχεια η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή αλλά όπως είπε το θέμα αυτό θα μπει στο μέλλον στη διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ η υπουργός σημείωσε ότι σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η απλούστευση των διαδικασιών για το ξεμπλοκάρισμα των πόρων ενώ επιδιώκεται και η »περιφερειοποίηση» των πόρων στο πλαίσιο της αλλαγής των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ. Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου με τα υπόλοιπα υπουργεία και τη συνέχεια των υπουργείων με τη σειρά τους με τις περιφέρειες »’ώστε τα χρήματα στο μέλλον να πιάνουν τόπο» όπως είπε η υπουργός.

Σε ότι αφορά στο ξεμπλοκάρισμα πόρων που δεν έχουν »παγώσει» η υπουργός ανέφερε ότι ήδη έχουν εξοφληθεί προς τους δικαιούχους τα κονδύλια για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μέσω κεντρικών υπηρεσιών και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξοφληθούν και οι υπόλοιπες.

Για τον κλάδο των μελετών και την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ η υπουργός σημείωσε ότι και γιαυτό τον κλάδο επιδιώκεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης να ξεμπλοκαριστεί.

Σε ότι αφορά στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα η υπουργός ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ομαλότητα στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην ομιλία της η υπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες θα βρουν μπροστά τους τις επισφάλειες. »Πρέπει να επιτευχθεί η μείωση των επισφαλειών» είπε η υπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία των νομοσχεδίων του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης εκφράζοντας την πεποίθησή της για μια ακόμη φορά ότι »θα είναι περιορισμένη» ενώ αρκετές φορές στην ομιλία της σημείωσε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος πέρα από τη σημασία που δίνεται στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας »διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία θα αυξηθούν οι επισφάλειες – και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες – και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα» σημείωσε η υπουργός.

Ακόμα, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι έχει έρθει ο καιρός »να δούμε το Ελληνικό χρηματιστήριο σαν χρηματιστήριο όλης της ευρύτερης περιοχής». Ακόμα, η υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας για αντιμονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα στο χαιρετισμό της έθεσε τα ερωτήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ετοιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επόμενη κρίση. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όσο δεν λύνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα περάσουν στο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk