Οι σάλπιγγες του ιππικού
Επιτέλους, φαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ, ας ελπίσουμε ότι δεν είναι το τρένο που έρχεται: πρώτον, ο πολύς Νουριέλ Ρουμπίνι δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει» . Ο επονομαζόμενος και Dr Doom, Δόκτωρ Συντέλεια, έγινε διάσημος διότι είχε προβλέψει τη διάρρηξη της «φούσκας» των ακινήτων στις ΗΠΑ και έκτοτε, για να κρατήσει τη φήμη του στο επίπεδό της, όλο και πιο σκοτεινά διαδίδει για καθετί που μπορεί να συμβεί (π.χ.: «αύριο θα έχουμε έκλειψη ηλίου που δεν την έχουν προβλέψει οι αστρονόμοι» )- και διαψεύδεται· άρα μπορούμε να εικάζουμε ότι θα διαψευσθεί και στην ελληνική περίπτωση, άρα η Ελλάς δεν έχει χρεοκοπήσει, ούτε θα χρεοκοπήσει, «η Ελλάδα ποτέ δεν χρεοκοπεί/ δεν τη σκιάζει κανένα σπρεντ», που λέει και το γνωστό εμβατήριο.

* Δεύτερον, εκτός από φως, έχουμε και ήχο: ακούγονται σάλπιγγες- όχι της κατά Ρουμπινί Doomsday αλλά του ιππικού των παλιών καλών γουέστερν που έφθανε πάντα την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τους πολιορκημένους όμορφους πρωταγωνιστές από πολεμοχαρείς φυλές σταφιδιασμένων Ινδιάνων ή άγριες συμμορίες αξύριστων ντεσπεράντος: οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να υπογράφουν τσεκ, υπέρ της Ελλάδος, έτσι λέγεται, ημερολόγιό μου.

Φαίνεται πως στο τρίγωνο Βρυξέλλες- Βερολίνο- Παρίσι μέτρησαν τα υπέρ και τα κατά, συζήτησαν, διαφώνησαν, τσακώθηκαν- αλλά κατέληξαν πως για να αποδείξουν ότι το ευρώ παραμένει σοβαρό και ισχυρό νόμισμα είναι προτιμότερο να σώσουν την Ελλάδα παρά να την τιμωρήσουν παραδειγματικά αναγκάζοντάς την να φύγει από την ευρωζώνη.

Ο Αλμούνια το είπε τελικά ρητά και καθαρά: «Στην ευρωζώνη η λέξη χρεοκοπία δεν υπάρχει. Είναι κρίση και θα την ξεπεράσουμε. Δεν χρεοκοπεί κανείς,δεν βγαίνει κανείς από το ευρώ». Εγραψε και ο «Μοντ» και άλλοι πως Γερμανοί και Γάλλοι κοιτάνε να δουν τι μπορούν να κάνουν υπέρ της Ελλάδας και ο Παπακωνσταντίνου ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν τέτοιες κινήσεις: «Το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές στο παρελθόν… δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή για το οποίο έχουμε οποιαδήποτε γνώση».

Ανθελληνικές αρκούδες, φιλέλληνες ταύροι
* Αρα, μάλλον τη γλίτωσαν οι Ελληνες- ως προς το να τους πετάξουν έξω οι πορτιέρηδες εννοώ, επειδή διαπίστωσαν μετά από 10 χρόνια ότι κακώς τους άφησαν να περάσουν στην ευρωζώνη. Παπακωνσταντίνου: «Το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές στο παρελθόν… δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή για το οποίο έχουμε οποιαδήποτε γνώση».

* Αλλά θα πεισθούν οι αγορές; Θα πεισθούν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ασφαλή, να αρχίσουν να τα αγοράζουν; Οι αισιόδοξοι ως προς την πορεία της Ελλάδας λόγω της ευρωπαϊκής στήριξης θα έχουν απέναντί τους απαισιόδοξους- που ήδη έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην πτώση των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ και δεν είναι διατεθειμένοι να τα χάσουν.

Ποιος θα κερδίσει; Πρόκειται για την κλασική χρηματιστηριακή αναμέτρηση ανάμεσα σε «ταύρους», που πιστεύουν ότι θα ανέβουν οι τιμές, και σε αρκούδες, που πιστεύουν ότι θα πέσουν. Δεν είναι απλώς θέμα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας: και οι μεν και οι δε θα επενδύσουν κεφάλαια στην απαισιοδοξία ή στην αισιοδοξία τους και ή θα χάσουν ή θα κερδίσουν. Και επειδή «είναι πολλά τα λεφτά», καλύτερα η αισιοδοξία να είναι συγκρατημένη, κάποιον από τους δύο θα πάρει ο Χάρος.

Διότι οι ανθελληνικές αρκούδες έχουν ήδη κερδίσει πολλά παίζοντας προς τα κάτω τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές. Μπορεί να μετρήσουν τα ρίσκα, να δουν πως είναι εναντίον τους οι πιθανότητες για περαιτέρω πτώση, να πάρουν τα κέρδη τους και να φύγουν, αφήνοντας το έδαφος ανοιχτό στους φιλέλληνες ταύρους. Μπορεί όμως να θεωρήσουν ότι λόγια είναι αυτά που λέει ο Αλμούνια, να κρίνουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και η ΕΚΤ δεν θα αγοράσουν τόση Ελλάδα όση χρειάζεται για να στηρίξουν ευρώ και ελληνικά ομόλογα και να συνεχίσουν να στοιχηματίζουν ακόμα πιο επιθετικά εναντίον της Ελλάδας.

Δηλαδή, η πιθανότητα να είναι από τρένο που τρέχει καταπάνω στο ελληνικό κράτος το φως που είδαμε την Παρασκευή δεν μπορεί να αποκλειστεί, καλό είναι να κολλήσουμε τις ράχες στον τοίχο.

Διαβολική διαχείριση κρίσης
* Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε στο χιονισμένο Νταβός ποιο είναι το πρόβλημα: «Υπάρχει μια επίθεση στην ευρωζώνη από άλλα συμφέροντα, πολιτικά ή οικονομικά. Ετσι έχουμε γίνει στόχος ως ο πιο αδύναμος κρίκος, με απώτερα κίνητρα» . Ως τώρα, ήταν εσωτερικό επιχείρημα αυτό: όταν κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν έφταιγε η κυβέρνηση αλλά κάποια σκοτεινά κέντρα με ιδιοτελή συμφέροντα. Τώρα το επιχείρημα διεθνοποιήθηκε: πέφτουν τα ελληνικά ομόλογα διότι υπάρχει συνωμοσία κατά του ευρώ.

Αλλά υπάρχει κίνδυνος οι διεθνείς που το ακούνε να μη φερθούν σαν τους ντόπιους που είναι «δώσ΄ τους συνωμοσία και πάρ΄ τους την ψυχή» – ίσως ερωτηθεί ο Πρωθυπουργός: και ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που επιτίθενται στην ευρωζώνη; Και για τα οικονομικά συμφέροντα, δεν υπάρχει πρόβλημα: δηλώνεις ότι είναι οι άτιμοι ραντιέρηδες σπεκουλαδόροι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και χειροκροτούν όλοι με πρώτο-πρώτο τον Σαρκοζί- για τα πολιτικά όμως; Ποιος επιτίθεται; Οι ΗΠΑ; Η Κίνα; Η Ινδία; Το Τουρκμενιστάν; Τι θα απαντήσει ο Γιώργος Παπανδρέου;

* Εγώ δεν ξέρω, θα το μάθουμε- αλλά αρχίζω να υποπτεύομαι ότι αυτό που ζήσαμε ήταν η ευφυέστερη διαχείριση κρίσης που υπήρξε ποτέ. Δηλαδή, ηθελημένα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε επί 100 ημέρες· δεν ήταν ότι δεν ήξερε τι να κάνει, απλώς άφηνε την κατάσταση να χειροτερεύσει τόσο ώστε να θίξει ζωτικά συμφέροντα των συνεταίρων μας: το ευρώ έχει πέσει κάτω από 1,40 δολάρια και κάτω από 0,87 στερλίνες, ενώ πριν από 2-3 μήνες ήταν στο 1,50 και στο 0,90 αντίστοιχα- μπροστά στον κίνδυνο να φθάσει στο 1,30 και στο 0,80 κινητοποιήθηκαν οι υπέρτερες δυνάμεις να σώσουν το ευρώ και αναγκαστικά να σώσουν και το ελληνικό κράτος- διαβολικός χειρισμός. * Αντάξιος άλλου διαβολικού χειρισμού του Αλογοσκούφη με την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή που δήθεν της διέγραψε πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ: υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που θα μπορούσε να πληρώσει τέτοιο πρόστιμο; Πλάκα μάς κάνουν; Αυτό που έγινε είναι το ανάποδο: ο Γιώργος Αλογοσκούφης έγραψε στον προϋπολογισμό ότι θα εισπράξει 5,5 δισ. από την εταιρεία για να τον ισοσκελίσει- και την επόμενη χρονιά τα διέγραψε.

Κaramanlis- Siemens – Βairaktaris
* Δεν γνωρίζω αν θα κληθεί ο άνθρωπος που διέλυσε τα δημόσια οικονομικά να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του, ο Τόνι Μπλερ πάντως κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή της χώρας του στο Πόλεμο του Ιράκ και ο Κώστας Καραμανλής για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Siemens με αφορμή την επιστολή που έστειλε στην ευώνυμο εταιρεία- είναι οι στιγμές που λες: δεν βαριέσαι, όταν υπάρχουν διεθνείς εγκληματίες, με τους εγχώριους μικροκατεργάρηδες θα ασχολούμαστε;

* Εκείνο που με παραξένεψε όταν είδα την ευχαριστήρια επιστολή προς τον πατέρα όλων των δωροδοκιών, τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο, για τη συνδρομή του στον καλό αγώνα της ΝΔ το 2004 ήταν εκείνο το τεράστιο Κaramanlis που υπήρχε στην κορυφή του εγγράφου. «Τι ανόητος λογότυπος είναι αυτός;» αναρωτήθηκα.

* Ε, λοιπόν, δεν ήταν λογότυπος: διάβασα μετά πως ήταν η σφραγίδα που είχε τοποθετήσει το ίδιο το γραφείο του κ. Χριστοφοράκου- προφανώς για τους Γερμανούς που θα ξεφύλλιζαν το ντοσιέ για να δουν αν τους έλεγε αλήθεια ο κ. Χριστοφοράκος ως προς τα ποια κόμματα και πολιτικούς «καλλιεργεί».

Δηλαδή, μετά τις εκλογές, οι λαβόντες τα χρήματα είπαν στον Κώστα Καραμανλή: « Ο κ. Χριστοφοράκος ζητά ευχαριστήρια επιστολή από τον κύριο πρόεδρο προσωπικά, για να πεισθούν οι Γερμανοί στα κεντρικά της Siemens ότι πράγματι μας λαδώνει και δεν τα κρατά για τον εαυτό του τα εκατομμύρια». Και την υπέγραψε την επιστολή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στις 24 Μαΐου 2004- λίγους μήνες μετά, στις 7 Οκτωβρίου 2004, κήρυξε ανηλεή πόλεμο κατά της διαφθοράς με τις περίφημες δηλώσεις περί νταβατζήδων πάνω στις λαδόκολλες του Μπαϊρακτάρη· αηδία.

Diodorus@tovima.gr

Εχω την αίσθηση ότι ο Γιώργος επιβεβαιώνει το κβαντικό «φαινόμενο της σήραγγας» στον πολιτικό χώρο: το πολιτικό του σώμα ενίοτε διατρυπά την πολυθρόνα της εξουσίας- αλλά δυστυχώς μετά τσακίζεται στο πεδίο των αγορών και της κοινωνίας…

Γ.Κ. @otenet.gr

***
Διασχίζοντας τη μικρή πλατεία, είναι αδύνατον να μην αισθανθείς την αύρα που αναδύουν οι δύο ασάλευτες φιγούρες. Δεν μιλάνε, δεν ξέρω καν αν αναπνέουν, μόνο κοιτάζονται στα μάτια. Ο νεαρός ερωτευμένος υπάλληλος του περιπτέρου μού θυμίζει τι είναι η ζωή- και οι ειδήσεις που θα δω σε λίγο τι είναι η βλακεία.

Στάθης Ζαφειρόπουλος, Πειραιάς

***
Σε τι ωφελείται το περιβάλλον από τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας; Τι τα κάνει τα χρήματα που εισπράττει η πολιτεία; Τα διαθέτει σε περιβαλλοντικά σχετικά έργα; Αν με αυτά πληρώνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, ας πούμε, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Μια γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική με άλλες λύσεις (όπως ας πούμε κίνητρα για μερική ηλεκτροκίνηση επαγγελματικών οχημάτων διανομής στις πόλεις ή των μικρών δημοτικών λεωφορείων) θα έπειθε πιθανώς για την «πράσινη πολιτική» της κυρίας Μπιρμπίλη. Γιατί έτσι, δεν πείθει.

Μίλος Γιανίδης, Αργολίδα

***
Ο Τσεχίας είχε χαρακτηρίσει (πολύ σωστά) τον Καραμανλή Β΄Μέγα Ακίνητο . Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου Γ΄ πρέπει να χαρακτηριστείΜέγας Αμήχανος . Εχει μονίμως μια έκφραση απορίας στο πρόσωπο, σαν να αναρωτιέται «τι κάνω τώρα εγώ εδώ;».

Δημήτριος Λαγκαδιώτης, @2gymlagkad.thess.sch.gr

***
Οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγροτοσυνδικαλιστές επιβεβαιώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα ότι οι συντεχνιακές ομάδες θριαμβεύουν ανενόχλητες σε βάρος άλλων, αδύνατων και ανήμπορων να αντιδράσουν.

Μνήμων, gmail.com

***
Προεκλογικά, διά στόματος Γεωργίου Παπανδρέου:«Λεφτά υπάρχουν» . Μετεκλογικά, διά στόματος Ανδρέα Λοβέρδου:«Δεν υπάρχει σάλιο!» . Πού πήγαν τα λεφτά μέσα σε 100 ημέρες;

Διά χειρός Χάρη, @yahoo.gr

***
Επιστολογράφο, τ. Πρωθυπουργό, Ενταύθα: Η ευγένεια υποχρεώνει, λένε οι Γάλλοι- σε εξηγήσεις, συμπληρώνουν οι Ελληνες.

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ.: Δεν θ΄ αφήσει ακάλυπτο τον τ. Πρωθυπουργό η ΝΔ· τον σκέφτονται για ημιυπαίθριο.