Απεργία από την ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενη για την πολιτική λιτότητας την οποία σηματοδοτεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Χθες ο πρόεδρός της κ. Σπ. Παπασπύρος δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θίγονται διπλά από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις περικοπές επιδομάτων και την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος. Οπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια, αντί να αυξάνουν τους μισθούς, οι οποίοι σημειωτέον είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις κατέβαλλαν επιδόματα, ώστε να μην αυξάνονται αυτόματα και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Απεργία από την ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου | tovima.gr

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενη για την πολιτική λιτότητας την οποία σηματοδοτεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Χθες ο πρόεδρός της κ. Σπ. Παπασπύρος δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θίγονται διπλά από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις περικοπές επιδομάτων και την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος.

Οπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια, αντί να αυξάνουν τους μισθούς, οι οποίοι σημειωτέον είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις κατέβαλλαν επιδόματα, ώστε να μην αυξάνονται αυτόματα και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων, τις οποίες υποστήριζε προεκλογικά και το ΠαΣοΚ, είναι η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Εν όψει της απεργίας η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει στη σχετική απόφασή της ότι «με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προδιαγράφονται αρνητικές εξελίξεις για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και για τους εργαζομένους στο Δημόσιο» . Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως υποστηρίζει, θα υπάρξει πραγματική μείωση του εισοδήματος μέσα από την περικοπή των επιδομάτων, φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, όξυνση των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ, κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών και περιορισμός των δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ότι η πολιτική απόφαση για περικοπές των επιδομάτων σε μισθούς άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα, που οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος, δεν θα περιοριστεί μόνο για το 2010 αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Και σημειώνουν ότι το ίδιο έγινε και το 2009 με το «πάγωμα» των μισθών, πολιτική που συνεχίζεται και εφέτος, και μάλιστα με σκληρότερους όρους.

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά τις άκαρπες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την παράσταση διαμαρτυρίας που είχε κάνει η ΑΔΕΔΥ τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα.

Στο κείμενο που δόθηκε τότε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων επισημαίνεται ότι «οι συνταξιούχοι των 1.300 ευρώκαι οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1.450 ευρώ, μετά από 35 χρόνια εργασίας, θεωρούνται υψηλόμισθοι». Ωστόσο και για αυτούς που έχουν λιγότερες αποδοχές, κατέληγε το κείμενο, η αύξηση 1,5% που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι της τάξεως των 15-20 ευρώ τον μήνα.

Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί
Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται δάσκαλοι και καθηγητές, διεκδικώντας ικανοποίηση σε θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας επίλυση του χρόνιου, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, προβλήματος απασχόλησης ωρομίσθιων και αναπληρωτών, ενώ παράλληλα έχει αποφασιστεί η συμμετοχή στην πανυπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Φεβρουαρίου. Παράλληλα οι δύο ομοσπονδίες προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία στις αρχές Μαρτίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk