O Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου με την οποία καταδικάστηκαν ο τέως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και τέως βουλευτής της ΝΔ κ. Ι.Κεφαλογιάννης, καθώς και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Διοικούσης Επιτροπής (ΝΟΔΕ) και περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Αρκάδιος Σπανουδάκης για το αδίκημα της πρόκλησης τέλεσης ψευδορκίας.

Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή και απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως των δύο στελεχών της ΝΔ ως προς το αδίκημα της ψευδορκίας, καθώς στην καταδικαστική απόφαση υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτές τις αιτήσεις των δύο και αναίρεσαν την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το αδίκημα της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έχει καταδικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου σε φυλάκιση πέντε μηνών κατά συγχώνευση με τριετή αναστολή, καθώς πίεσε αστυνομικούς να καταθέσουν ευνοϊκά στο στάδιο της ανάκρισης για κατηγορούμενο εμπλεκόμενο σε υπόθεση καλλιέργειας χασίς. Ο κ. Σπανουδάκης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών μηνών, με τριετή αναστολή. Ετσι οι κκ. Κεφαλογιάννης και Σπανουδάκης «γλίτωσαν» από έναν μήνα φυλάκιση, καθώς απηλλάγησαν από την κατηγορία της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία.