Σε ένα εκατομμύριο «ανεβάζει τον πήχη» των ανέργων για το τρέχον έτος ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος , ο οποίος για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα διατυπώνει «εφιαλτικές» εκτιμήσεις για την απασχόληση, που βρίσκονται σε σύγκρουση με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΣΥΕ και περιέχονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μιλώντας χθες σε επιτροπή της Βουλής με αφορμή την επικείμενη έναρξη του ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 12% και αν, όπως είπε, προστεθούν και όσοι απασχολούνται μερικώς, δηλαδή δύο ώρες την ημέρα ή δύο ημέρες τον μήνα, το ποσοστό όσων αναζητούν δουλειά ξεπερνά το 18%. Επανέλαβε δε πρόσφατες επισημάνσεις του ότι εντός του 2010 το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να προσεγγίσει «ισπανικά επίπεδα», να αγγίξει δηλαδή το 20%-21% του ενεργού πληθυσμού.

Οι δραματικές αυτές εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας, πάντως, δεν συμβαδίζουν με τις- σαφώς λιγότερο απαισιόδοξες- προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Εκεί η ανεργία εκτιμάται ότι από το 9% που διαμορφώθηκε το 2009 θα ανέλθει σε 9,9% εφέτος και κατά τα επόμενα δύο χρόνια σε 10,5%, προτού αρχίσει η ελαφρά αποκλιμάκωσή της το 2013, με μικρή υποχώρηση στο 10,3%.

Αλλά και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη (στο Κανάλι 1) ήταν πολύ πιο εγκρατής από τον υπουργό. «Στα μητρώα του Οργανισμού είναι εγγεγραμμένοι 750.000» είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι «από αυτούς οι 250.000 είναι επιδοτούμενοι, δηλαδή έχουν προέλθει από απολύσεις, υπάρχουν άλλοι 250.000

που δεν επιδοτούνται και δεν δικαιούνται επίδομα, αλλά λένε ότι αναζητούν εργασία, καθώς και άλλοι περίπου 250.000 που έχουν εγγραφεί στον Οργανισμό για διάφορους λόγους».

Για την τελευταία κατηγορία, μάλιστα, ανέφερε ότι «πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έπεσαν- να μου επιτραπεί η έκφραση- θύματα της προτροπής διαφόρων μέσων που τους έλεγαν “πηγαίνετε να γραφτείτε για να πάρετε το επίδομα των 200 ευρώ”». Κατά τον διοικητή του ΟΑΕΔ, «με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας οι άνεργοι είναι περίπου πάνω από 500.000», αριθμός ο οποίος, όπως είπε, «είναι πολύ κοντά σε αυτά που λέει η Στατιστική Υπηρεσία με τις δικές της έρευνες και της Εurostat που κάνει» .

Και πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΣΥΕ, τον περασμένο Οκτώβριο οι άνεργοι ήταν 491.139 άτομα και το ποσοστό ανεργίας «σκαρφάλωσε» στο 9,8%. Τον ίδιο μήνα οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 110.708 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 (μείωση 2,4%) και κατά 72.743 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (μείωση 1,6%), στοιχεία τα οποία δείχνουν επιδείνωση της ανεργίας, πλην όμως σαφώς απέχουν από τα αντίστοιχα του κ. Λοβέρδου.

Εκπτωτικά κουπόνια
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία μίλησαν και οι πρόεδροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος και της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι την προσεχή Πέμπτη 21 Ιανουαρίου που αρχίζει επισήμως το Ευρωπαϊκό Ετος κατά της Φτώχειας θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα χορήγησης εκπτωτικών κουπονιών προς τους ανέργους για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης από τα σουπερμάρκετ.