Σκεπτικισμός και ανησυχία για τις οικονομικές αλλά και τις κοινωνικές εξελίξεις επικρατεί στα οικονομικά υπουργεία μετά την επίσκεψη των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι συναντήθηκαν και με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Και αυτό επειδή αρκετές από τις κατευθύνσεις που έδωσαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μέτρα τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των υπηρεσιών που έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από τις 28 Δεκεμβρίου 2009 ή η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον επικρατεί σκεπτικισμός και ανησυχία είναι ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν «με τη γνωστή διάλεκτο των Βρυξελλών» ότι εφόσον δεν προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, δεν πρόκειται να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όταν η χώρα προσφεύγει σε δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα υποβάλει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να το εξετάσει στις 27 Ιανουαρίου το Κολέγιο των Επιτρόπων. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 7η Φεβρουαρίου, όταν η έκθεση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των ελεγκτών θα παρουσιαστεί στη Νομισματική Επιτροπή της Ενωσης. Στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Εco/Fin του Φεβρουαρίου.

Εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, το επόμενο βήμα (άρθρο 104 παρ. 11) θα είναι η επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα την καταστήσει ουσιαστικά τη χώρα υποχείριο των Βρυξελλών. Βάσει του άρθρου 104 παρ. 11, το Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει τα εξής μέτρα στη χώρα-μέλος η οποία δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του:

* Πρόστιμα «εύλογου ύψους». * Να απαιτήσει από την εν λόγω χώρα-μέλος να καταθέσει ατόκως στην Κοινότητα ένα ποσόν κατάλληλου ύψους ωσότου, κατά τη γνώμη του Συμβουλίου, διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα.

* Να απαιτήσει από τη χώρα-μέλος προτού εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα να δημοσιεύσει τις πληροφορίες εκείνες τις οποίες θα ζητήσει το Συμβούλιο για την κατάσταση της οικονομίας της.

* Να καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού που ασκεί έναντι της εν λόγω χώρας-μέλους.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο αποκλείουν η κατάσταση να ξεφύγει και η χώρα να διολισθήσει, αλλά εν τω μεταξύ υπάρχει αγωνία για το ύψος του πραγματικού ελλείμματος για το 2009, το οποίο θα μάθουμε στο τέλος Μαρτίου.