Εγκαινιάζεται αύριο και επισήμως ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αύριο λοιπόν φθάνει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών έναν «οδικό χάρτη» με ποσοτικοποιημένα τα στοιχεία (για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τα έσοδα, τα έξοδα κτλ.), στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι Βρυξέλλες ζητούν στοιχεία, όπως ανέφεραν χθες ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για το ποιες θα είναι οι πηγές άντλησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, με ποιους τρόπους θα επιτευχθούν οι στόχοι και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί, η τήρηση του οποίου θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ως δύο ποσοστιαίες μονάδες, το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο σε βάθος τετραετίας, ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να μην υποσχεθεί αλλαγή εισοδηματικής πολιτικής, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά έναν χρόνο και τη μείωση του χρόνου προσαρμογής του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε τρία από τέσσερα χρόνια που προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Το ΠΣΑ θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του Ιανουαρίου και ταυτοχρόνως θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή, αλλά και τα τρία σχέδια νόμου που εκκρεμούν- πρόκειται συγκεκριμένα για εκείνο που θα ρυθμίζει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας, το περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών και το περί τυχερών παιχνιδιών. Αντιθέτως, θα καθυστερήσει η λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στην οποία θα καταγραφούν όλες οι αποδοχές από διαφορετικές πηγές των δημοσίων υπαλλήλων. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η λειτουργία της Αρχής αυτής θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2010, αλλά αποφεύγει να αναφέρει τι θα γίνει εφόσον θα διαπιστωθούν παρανομίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα επιδόματα.

Εξάλλου, τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και τον Μάρτιο θα ψηφιστεί το φορολογικό σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, στις 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί ένα σχέδιο του ΠΣΑ στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 του ιδίου μηνός θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεννοηθεί με το προεδρείο της Βουλής εάν χρειαστεί να συζητηθεί το ΠΣΑ και στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια, στο τέλος Ιανουαρίου, θα υποβληθεί το ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά, στις 18 Φεβρουαρίου, στο Εurogroup και στις 19 Φεβρουαρίου στο Εco/Fin, οπότε και αναμένεται η υπαγωγή της Ελλάδας σε επιτήρηση.

Εν τω μεταξύ όμως υπάρχει προβληματισμός για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 4% του ΑΕΠ (έναντι του 3,7% που προβλεπόταν πριν από λίγες εβδομάδες). Η περαιτέρω μείωση σημαίνει μια διαφορά ενός δισ. ευρώ. Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) και το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο (περίπου 400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα.

Ε να άλλο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το ύψος του δημόσιου δανεισμού και βεβαίως οι όροι. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2010 θα αντληθεί το 70% των δανειακών ετήσιων αναγκών και ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο το 20% και το β΄ τρίμηνο το 50%, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει δανεισμός και σε ξένο νόμισμα (πλην ευρώ), αλλά και από ασιατικές αγορές.