Μοίρες
Περιδιαβάζοντας τη 10η Μπιενάλε της Λυών- είμαι εκεί από την Τετάρτη- σκεπτόμουν τον Γιάννη Τσαρούχη. Οχι, δεν ήταν η περιρρέουσα «γαλλική ευαισθησία» αλλά το αίσθημα ότι ετοιμαζόμαστε να μπούμε- το 2010 είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννησή του- σε άλλη μια συζήτηση περί ελληνικότητας, με τον μοναδικό εσωστρεφή μας τρόπο, όπου όλα έπονται των δοξολογιών για τη μεγαλοσύνη πραγμάτων που βγάζουν νόημα μόνο υπό το φως μιας κλειστής, αποκλειστικής, απολύτως περίκλειστης νοηματοδοσίας. Θα ευχόμουν να τα «ανοίγαμε», μολονότι ομολογώ ότι δεν έχω, φυσικά, μια πρόσφορη συνταγή για κάτι τέτοιο. Απλώς, περιστοιχισμένος για ακόμη μία φορά από πολλά δείγματα σύγχρονης τέχνης που με μάλλον απλοϊκό τρόπο προσπαθούν να ανατμήσουν τις σύγχρονες ρευστές ταυτότητες και μοίρες, αναλογίστηκα με πίκρα τη σχεδόν τραγική- με την έννοια της αξιοπρέπειας!- μορφή ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να είναι εμβληματικός ακριβώς για τις σύγχρονες ρευστές ταυτότητες και μοίρες. Αρκεί βέβαια να συνειδητοποιούσαμε ότι μια τέτοια προσέγγιση περιλαμβάνει και την υποχρέωση να την αποδομήσουμε- και μαζί τους εαυτούς μας.

Ιχνη
Επιστροφή στην ειδησεογραφία. Σήμερα εγκαινιάζεται η έκθεση «Γη- Ιχνη» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα περιλαμβάνει έργα των δώδεκα φωτογράφων που επελέγησαν για την τελική φάση του Βραβείου Ρictet (διεθνές βραβείο αφιερωμένο στη φωτογραφία και στη βιώσιμη ανάπτυξη), μεταξύ άλλων των Ντάρεν Αλμοντ, Κρίστοφερ Αντερσον, Εντουαρντ Μπουρτίνσκι, Αντρέας Γκέρτσκι κ.ά., καθώς και του νικητή του βραβείου Ναντάβ Καντέρ . Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει έργα δεκατριών ελλήνων και ξένων δημιουργών οι οποίοι «συνδιαλέγονται» με τους φωτογράφους του Βραβείου Ρictet επάνω στο θέμα της «Γης». Παρουσιάζονται έργα των Ελίνα Μπρόδερους, Χάρη Κακαρούχα , Εφης Τσακρακλίδου κ.ά. Η διπλή έκθεση, σε επιμέλεια των Γκαμπριέλ Μπορέ και Βαγγέλη Ιωακειμίδη, θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου 2010.

Ευχές
Η στήλη, λόγω των συνηρημένων κυκλοφοριών της εφημερίδας στις γιορτές, θα επιστρέψει πια με τον καινούργιο χρόνο. Εύχομαι σε όλους «seasons greetings», όπως λέμε στην πολιτικά ορθή γλώσσα της διεθνούς, πολυπολιτισμικής καλλιτεχνικής οικογένειας.

zenakos@tovima.gr