Παζάρια
Εφτασε λοιπόν εκείνη η περίοδος, όταν οι μισές γκαλερί μεταμορφώνονται σε «είδη δώρων». Κάποιες διοργανώνουν ομαδικές εκθέσεις συνεργατών τους, ελπίζοντας ότι οι ελάχιστοι που έχουν χρήματα να ξοδέψουν θα θελήσουν να αγοράσουν ένα κονσέπτουαλ χριστουγεννιάτικο καραβάκι αντί, λόγου χάρη, ένα i-Ρhone. Αλλες, πιο ευθείς, διοργανώνουν χριστουγεννιάτικα «μπαζάαρ» (το «παζάρι» δεν το συνηθίζουν στη Νιου Γιορκ). Προτιμώ τις δεύτερες. Ημουν πάντα υπέρ της απενοχοποίησης.

(Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι οι μισές γκαλερί είναι «είδη δώρων» ούτως ή άλλως. Διαφωνώ. Παρά το οξύμωρο του πράγματος, δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν οικονομικά ως «είδη δώρων», ούτε καν όσο ευδοκιμούν ως θιασώτες της avant garde. Και αυτό επειδή ο ανταγωνισμός θα ήταν τεράστιος: τα πραγματικά, τα αναντικατάστατα, τα οριστικά «είδη δώρων» είναι οι δημοπρασίες…)

Διαλέξεις
Στον αντίποδα των παραπάνω, εκτός πνεύματος Χριστουγέννων, δηλαδή, διάλεξη θα δώσει ο ιστορικός Τέχνης Πολ Αρντέν με τίτλο «Το παρόν της τέχνης», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Αrt, Le Ρr sent», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19.30. Θα παρουσιάσει επίσης τον αναδρομικό κατάλογο της Μάρως Μιχαλακάκου «Violente Βeaut ». Το ΚΣΤ Ιλεάνα Τούντα φιλοξενεί την έκθεση της Μάρως Μιχαλακάκου «Ρarallel Universe» ως τις 23 Ιανουαρίου. Επίσης ως τις 23 Ιανουαρίου, στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται και η έκθεση του Δημήτρη Φουτρή «Swornhaylinglei». Σχεδιάσματα
Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, μια δεύτερη εκδοχή της έκθεσης «Αταξίες», η οποία παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Αμφιλοχία, σε επιμέλεια της Ρούλας Παλαντά, παρουσιάζεται τώρα υπό τον τίτλο «Σχεδίασμα Β» στο ΔΥΝΑΜΟ project-space. Η έκθεση περιλαμβάνει καλλιτέχνες από τη Συλλογή Μπέλτσιου, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μάργαρη, εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

zenakos@tovima.gr

ΚΣΤ Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, τηλ. 210 6439466, www.art-tounta.gr * ΔΥΝΑΜΟ project-space, Τύπου 5, Θεσσαλονίκη, www.beltsioscollection.com