«Εξαιτίας των δημοσιονομικών πολιτικών που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση προέκυψαν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών το 2009 και καταγράφηκαν σημαντικές αδυναμίες του μηχανισμού είσπραξης των φόρων » αναφέρεται στην Απόφαση του Συμβουλίου Εco/Fin της 30ής Νοεμβρίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με την απόφασή του, το Εco/Fin διαπιστώνει ότι από τον Απρίλιο του 2009, που διαβίβασε τη Σύστασή του περί μείωσης του υπερβολικού ελλείμματος, δεν ελήφθησαν άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Στις 25 Ιουνίου του 2009, προστίθεται στην Απόφαση, οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν πρόσθετα διακριτικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος με εκτιμώμενο δημοσιονομικό αντίκτυπο περίπου 1,25% του ΑΕΠ. Ωστόσο τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά δεν έχουν προς το παρόν εφαρμοστεί από τις ελληνικές Αρχές και ορισμένα από αυτά, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, έχουν προσωρινό χαρακτήρα (έκτακτα μέτρα) εστιάζοντας σε πρόσθετα έσοδα και άρα δεν ήταν σύμφωνα με τις Συστάσεις του Συμβουλίου για την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2009 με την εφαρμογή μόνιμων μέτρων, κυρίως περιστολής των δαπανών. « Επιπλέον », προστίθεται στην Απόφαση, « τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν το 2009 δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου του 3,7% του ΑΕΠ όσον αφορά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2009. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις λόγω εξωτερικών ανισορροπιών και της επιδείνωσης της ανταγωνιστικής θέσης της ελληνικής οικονομίας, όπως συνέστησε το Συμβούλιο ».

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος αναφέρεται ότι « η μεγάλη προβλεπόμενη αύξηση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ υπερβαίνει τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της καθαρής δανειακής θέσης της Γενικής Κυβέρνησης, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια των προσπαθειών ελέγχου παραγόντων εκτός του καθαρού δανεισμoύ που συμβάλλουν στη μεταβολή των επιπέδων του χρέους ».

Επίσης το Εco/Fin διαπιστώνει ότι η σοβαρή υστέρηση των εσόδων και οι σημαντικές υπερβάσεις των δαπανών οδήγησαν σε έντονη επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας το 2009. Η κατάσταση αυτή εν μέρει μόνο μπορεί να αποδοθεί στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και συνεπώς οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκείς ενέργειες των ελληνικών Αρχών μετά τη Σύσταση του Συμβουλίου τον Απρίλιο 2009 βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, το Εco/Fin εξέδωσε την Απόφαση, σύμφωνα με την οποία « η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή της Σύστασης του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2009 εντός της προθεσμίας που είχε οριστεί στη Σύσταση αυτή ».