Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία ανακοίνωσε προχθές ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Επιτροπή έχει 27 μέλη (μαζί με τον πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ). Στην πενταετή θητεία της θα προσπαθήσει
να αντιμετωπίσει επίσης κατά προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσει την ψηφιακή οικονομία. Για να αναλάβει τα καθήκοντά της πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, ενώπιον του οποίου κάθε επίτροπος θα αναπτύξει τα σχέδιά του για το χαρτοφυλάκιό του στα μέσα Ιανουαρίου. Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν την
Επιτροπή συνολικά- δεν μπορούν να απορρίψουν μεμονωμένους επιτρόπους. Αν γίνει αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο, η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η τελευταία Επιτροπή που έχει 27 μέλη. Από το 2014 μόνο τα δύο τρίτα των κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν κάθε φορά επίτροπο, δηλαδή θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για τα 10 χρόνια κάθε 15ετίας.
ΚΟΝΙ ΧΕΝΤΕΓΚΑΑΡΝΤ (Δανία)

Δράση για το Κλίμα
Αναλαμβάνει το πιο προβεβλημένο νέο πόστο στην Επιτροπή. Η 46χρονη συντηρητική πολιτικός ήταν υπουργός για το Κλίμα στη χώρα της και θα είναι η οικοδέσποινα της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη την ερχόμενη εβδομάδα. Το ότι δημιουργήθηκε μια νέα θέση επιτρόπου για το κλίμα δείχνει τη βούληση της ΕΕ να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο που παίζει παγκοσμίως στην προσπάθεια να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΝΕΛΙ ΚΡΟΥΣ (Ολλανδία)

Ψηφιακό χαρτοφυλάκιο.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Η πρώην επίτροπος κατά των τραστ είναι πλέον υπεύθυνη για να πείσει τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν περισσότερο το Ιnternet, τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία τους. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ψηφιακή οικονομία είναι πολλά υποσχόμενη και θα πιέσει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν την πρόσβαση στο Ιnternet. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 7% των Ευρωπαίων έχει πραγματοποιήσει κάποια αγορά στο Διαδίκτυο.

ΣΤΕΦΑΝ ΦΟΥΛΕ (Τσεχία)

Διεύρυνση και Πολιτική Γειτονίας

Ο 47χρονος υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Τσεχίας θα είναι αρμόδιος για την ολοκλήρωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Κροατία, την Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία και βεβαίως την Τουρκία. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ολι Ρεν, θα εξετάσει και την αίτηση για ένταξη της Ισλανδίας. Ηταν μέλος του ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης.

ΚΑΡΕΛ ΝΤΕ ΧΟΥΧΤ (Βέλγιο)

Εμπόριο

Ο νυν επίτροπος για την Ανάπτυξη αναλαμβάνει το Εμπόριο με κύριο μέλημα να αναζωογονήσει τις παγωμένες επί καιρό παγκόσμιες διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο πλαίσιο του λεγόμενου Γύρου της Ντόχας- πόστο που κατείχε η Κάθριν Αστον που ορίστηκε υπάτη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά σε περισσότερο από μία δεκαετία που αναλαμβάνει το Εμπόριο επίτροπος από μικρή χώρα.

ΑΝΔΡΟΥΛΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Κύπρος)

Παιδεία, Πολιτισμός, Πολυγλωσσία και Νεολαία

Η πρώην πρώτη κυρία της Κύπρου (σύζυγος του Γιώργου Βασιλείου που διετέλεσε πρόεδρος το 1988-93) είναι η νυν επίτροπος Υγείας, θέση από την οποία χειρίζεται την πανδημία της γρίπης του ιού Η1Ν1. Εχει σπουδάσει Νομικά και Διεθνείς Σχέσεις στο Λονδίνο και εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο. Εξελέγη στη Βουλή το 1996, όπου υπηρέτησε επί μία δεκαετία. Είναι μητέρα τριών παιδιών. ΝΤΑΤΣΙΑΝ ΤΣΙΟΛΟΣ (Ρουμανία)

Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη

Από το πόστο αυτό ο 40χρονος γεωπόνος και πρώην υπουργός Γεωργίας θα επιβλέπει δαπάνες που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Το κυριότερο καθήκον του είναι να καθοδηγήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες αυτές (και να διοχετευθούν στο κλίμα και στην ενέργεια). Η μείωση αναμένεται να εξαγριώσει τους αγρότες και οι διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά του ο επίτροπος θα είναι δύσκολες.

ΓΙΑΝΟΥΣ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ (Πολωνία)

Προϋπολογισμός και Χρηματοοικονομικός Προγραμματισμός

Η μεγαλύτερη από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες έλαβε σημαντικότερο πόστο από τις υπόλοιπες. Ο Λεβαντόφσκι είναι οικονομολόγος και στη δεκαετία του ΄80 ήταν οικονομικός σύμβουλος του κινήματος της Αλληλεγγύης που αγωνιζόταν εναντίον του κομμουνισμού. Εχει διατελέσει υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων και το μεγαλύτερο επίτευγμά του στη χώρα του ήταν η ίδρυση του Χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας. Είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2004.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΓΙΑΝΙ (Ιταλία)

Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Ο νυν επίτροπος για τις Συγκοινωνίες μετακινείται σε πόστο από το οποίο θα επιβλέπει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στη χώρα του. Το πόστο αυτό το επιθυμούσε η επίσης πολύ βιομηχανοποιημένη Γερμανία. Ο 56χρονος πολιτικός από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει σπουδάσει Νομικά και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος προτού εκλεγεί ευρωβουλευτής πριν από 15 χρόνια.

ΑΝΤΡΙΣ ΠΙΜΠΑΛΓΚΣ (Λετονία)

Ανάπτυξη

Ο νυν επίτροπος για την Ενέργεια μετακινείται στην Ανάπτυξη. Ο 52χρονος πολιτικός και διπλωμάτης υπήρξε μέλος του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης και εργάστηκε ως δάσκαλος στη δεκαετία του ΄80. Μετά την ανεξαρτησία της Λετονίας ανέλαβε διάφορα υπουργεία. Ως επίτροπος για την Ενέργεια χαρακτηρίστηκε «ευρωκράτης της χρονιάς» από το περιοδικό «Εconomist» τον Ιανουάριο του 2007 επειδή «είχε το θάρρος να τα βάλει με τα ισχυρά ενεργειακά λόμπι στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης» .

ΛΑΖΛΟ ΑΝΤΟΡ
(Ουγγαρία)
Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ενσωμάτωση

Είναι οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη. Ο 43χρονος Αντορ έχει διδάξει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και έχει διατελέσει σύμβουλος για οικονομικά ζητήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΓΙΑΝΕΖ ΠΟΤΟΤΣΝΙΚ
(Σλοβενία)
Περιβάλλον

Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας και νυν επίτροπος για την Επιστήμη και την Ερευνα θα διαδεχθεί τον Σταύρο Δήμα στο πόστο του επιτρόπου για το Περιβάλλον- χωρίς όμως τον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος διασπάστηκε και πήγε στη δανέζα επίτροπο. Είναι οικονομολόγος και εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα προτού αναλάβει επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σλοβενίας με την ΕΕ. ΜΕΪΡΕ ΓΚΕΪΓΚΑΝ-ΚΟΥΙΝ
(Ιρλανδία)
Ερευνα, Καινοτομία και Επιστήμη

Η 59χρονη πολιτικός υπήρξε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο του ιρλανδικού κράτους από την ίδρυσή του το 1922. Ο πατέρας της ήταν βουλευτής και όταν αυτός πέθανε η θυγατέρα διεκδίκησε την έδρα του, την οποία κράτησε επί 22 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε διάφορα υπουργεία. Το 1997 αποσύρθηκε από την πολιτική και έγινε στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας Αir Lingus και αρθρογράφος.

ΤΖΟΝ ΝΤΑΛΙ
(Μάλτα)
Υγεία και Προστασία Καταναλωτών

Ο 61χρονος βετεράνος πολιτικός έχει συμμετάσχει σε πολλές κυβερνήσεις της χώρας του από το 1987, όταν πρωτοεξελέγη στη Βουλή με το Εθνικιστικό Κόμμα. Είναι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών της Μάλτας. Εχει σπουδάσει λογιστής. Ως επίτροπος για την Υγεία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία της γρίπης του ιού Η1Ν1 που θα είναι σε έξαρση όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

ΣΕΣΙΛΙΑ ΜΑΛΜΣΤΡΟΜ
(Σουηδία)
Εσωτερικές Υποθέσεις

Η 41χρονη υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, μέλος του Φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 1999 ως το 2006. Στη διάρκεια της θητείας της εγκαινίασε την ιντερνετική εκστρατεία oneseat. eu με στόχο το Ευρωκοινοβούλιο να εδρεύει μόνιμα στις Βρυξέλλες. Είναι ευρωπαΐστρια και υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στην ευρωζώνη.

ΜΑΡΟΣ ΣΕΦΚΟΒΙΤΣ
(Σλοβακία)
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Διαθεσμικές Σχέσεις και Διοίκηση

Ο 43χρονος νυν επίτροπος για την Παιδεία είναι διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στο Ισραήλ και στην ΕΕ. Αναλαμβάνει ένας από τους πέντε αντιπροέδρους της Επιτροπής και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Μανουέλ Μπαρόζο.

ΡΟΥΜΙΑΝΑ ΓΕΛΕΒΑ
(Βουλγαρία)
Διεθνής Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων

Η 40χρονη υπουργός Εξωτερικών της χώρας της είναι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας το οποίο κέρδισε τις εφετινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Εχει σπουδάσει Κοινωνιολογία και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής.

ΒΙΒΙΑΝ ΡΕΝΤΙΝΓΚ
(Λουξεμβούργο)
Δικαιοσύνη, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ιθαγένεια.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Η 58χρονη επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης είναι και δημοσιογράφος εκτός από πολιτικός. Ηταν επί 12 χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων της χώρας της και παράλληλα βουλευτής από το 1979. Από τη νυν θέση της ως επιτρόπου εργάστηκε εντατικά για να μειωθούν οι τιμές της περιαγωγής των κινητών τηλεφώνων. Ως επίτροπος Δικαιοσύνης θα υπηρετήσει την τρίτη θητεία της στην Επιτροπή.

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ
(Αυστρία)
Περιφερειακή Πολιτική

Δόκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είναι μέλος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, στη νεολαία του οποίου είχε διατελέσει πρόεδρος. Είναι 52 ετών και από το 2005 είναι πρόεδρος του κόμματος στη Βιέννη. Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε να στείλει αυτόν στην επιτροπή αντί άλλων πιο ηχηρών ονομάτων, όπως της Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

ΑΛΓΚΙΡΝΤΑΣ ΣΕΜΕΤΑ
(Λιθουανία)
Φορολογία και Τελωνειακή Ενωση, Ελεγχος και Καταπολέμηση της Απάτης

Είναι οικονομολόγος-μαθηματικός και νυν επίτροπος υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό. Εχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Οικονομικών στη χώρα του (με μία δεκαετία διαφορά). Είναι 47 ετών. Εχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις σχετικές με οικονομικά θέματα.

ΣΙΜ ΚΑΛΑΣ
(Εσθονία)
Μεταφορές. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Ο νυν επίτροπος για Διοικητικά Θέματα, Ελεγχο και Καταπολέμηση της Απάτης αλλάζει χαρτοφυλάκιο αλλά παραμένει ένας από τους πέντε αντιπροέδρους της Επιτροπής. Το 2002-2003 ήταν πρωθυπουργός της Εσθονίας. Είναι 61 ετών και έχει υπηρετήσει σε κορυφαία υπουργεία της Λιθουανίας, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών.