Ακόμη δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2010 και το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις διαδικασίες για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, που θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός προγραμμάτων.

Το υπουργείο ενημέρωσε όλα τα άλλα υπουργεία ότι ο προϋπολογισμός του 2010 είναι «μεταβατικός» και ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον ορισμό εκπροσώπων τους ώστε από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2010 να αρχίσουν την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

Ο προϋπολογισμός αυτός θα ξεκινήσει από μηδενική βάση και το υπουργείο Οικονομικών θα «ξεσκονίσει» έναν έναν τους κωδικούς των δαπανών ώστε να εντοπιστούν οι σπατάλες και οι άχρηστες δαπάνες που αποστερούν πόρους για την Υγεία και την Παιδεία, την ανάπτυξη και τις υποδομές.

Η εκ μηδενικής βάσης κατάρτιση του προϋπολογισμού θα φέρει αντιμέτωπο τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τους περισσότερους- αν όχι με όλους τους συναδέλφους του-, αλλά παράλληλα αναμένεται ότι θα αλλάξει το κλίμα στην ΕΕ, η οποία πιέζει συστηματικά για περικοπές στις δαπάνες.

Οι χιλιάδες κωδικοί του προϋπολογισμού τελούν υπό επανεξέταση, δεδομένου ότι εντοπίζονται κάθε έτος επαναλαμβανόμενες δαπάνες οι οποίες θεωρούνται υπερβολικές, περιττές, ακόμη και άχρηστες, στα υπουργεία, στους εποπτευόμενους οργανισμούς και φυσικά στις Περιφέρειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου γίνεται το «μεγάλο φαγοπότι».

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών τίθενται όλες οι «εύκολα» να ελεγχθούν δαπάνες που αφορούν τις χορηγίες και τις παροχές σε αθλητικές ομάδες και σε επιδόματα, όπως επιδόματα ευθύνης, γενικά επιδόματα, λοιπά ειδικά επιδόματα, αποζημιώσεις, πρόσθετες παροχές, κίνητρα απόδοσης και μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Επίσης από «κόσκινο» θα περάσουν όλες οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων, τα μισθώματα κτιρίων, οι επισκευές, οι αμοιβές για συντηρήσεις κτιρίων, οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση και άρδευση, οι τηλεφωνικές και ταχυδρομικές δαπάνες κτλ. Μια άλλη κατηγορία δαπανών που θα υποστούν περικοπές είναι εκείνες για δημοσιεύσεις και διαφημίσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητήσει συμμαχίες για την περικοπή του συνόλου των δαπανών για προμήθειες, δεδομένου ότι, όπως διαπιστώνεται, τα τελευταία χρόνια ξοδεύονται πολλά χρήματα για προμήθειες ειδών συντήρησης, επισκευές εγκαταστάσεων, προμήθειες υλικών, επίπλων και μηχανών γραφείου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει κωδικός με την ένδειξη «γραφομηχανές, μηχανήματα φωτοαντιγράφησης και μηχανές γραφείου», ο οποίος προβλέπει κάθε έτος και αυξημένη δαπάνη.

Στις Περιφέρειες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Καταγράφονται 20 κωδικοί με την ένδειξη «κεφαλαιουχικός εξοπλισμός» οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την αναγκαιότητά τους. Αρχικά είχαν προβλεφθεί πολλοί κωδικοί ώστε ο έλεγχος να είναι ευκολότερος και να «ταυτοποιείται» κάθε κωδικός με τη δαπάνη. Στη συνέχεια, όμως, οι έλεγχοι εγκαταλείφθηκαν και απλώς κάθε χρόνο οι Περιφέρειες πρόσθεταν ένα 20% στη δαπάνη του προηγουμένου έτους για να εισπράττουν επιχορηγήσεις, ποσοστό που κατέληγε στο 10%-15% από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά την τυπική περικοπή δαπανών.

Η Εurostat αναλαμβάνει την ΕΣΥΕ
Η έναρξη της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τον Ιανουάριο του 2010 θα είναι μία ακόμη απόδειξη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει τέλος στις σπατάλες και στις υπερβολικές δαπάνες, όπως συστήνει η ΕΕ. Αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) είναι οι βασικοί άξονες της προσπάθειας αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας.

Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι διαβιβάστηκε μήνυμα στους εκπροσώπους της Εurostat οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ότι η ελληνική πλευρά δέχεται την εισήγησή της για την τοποθέτηση έλληνα υπαλλήλου της στην ηγεσία της ΕΣΥΕ.