ΡΑΝΤΕΒΟΥ με τον θάνατο, που τον συνάντησε στο σπίτι του στη Λάρισα, είχε κλείσει ο άτυχος Αντόνιο ντε Νίγκρις. Η προδιαγεγραμμένη πορεία του μεξικανού ποδοσφαιριστή προς το μοιραίο ξεκίνησε από τότε που, διωγμένος για λόγους υγείας από την τουρκική Ανκαρασπορ,
νόμισε ότι βρήκε καταφύγιο εργασίας και ζωής στην Ελλάδα και στη Λάρισα. Τον Ιούνιο του 2009 ο μεξικανός επιθετικός συμφωνεί να συνεχίσει την καριέρα του στην Ανκαρασπορ,ομάδα στην οποία είχε αγωνισθεί από τον Ιανουάριο του 2008 ως τον Δεκέμβριο του 2008, προερχόμενος από την Γκαζιάντεπσπορ,ομάδα του τουρκικού Νότου,
από όπου τον Αύγουστο του 2006 είχε ξεκινήσει η τουρκική περιπέτειά του.Οι εξετάσεις όμως στις οποίες υποβλήθηκε από το ιατρικό τιμ της Ανκαρασπορ απέδειξαν ότι αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, όπως αποκάλυψε μετά τον θάνατο του Ντε Νίγκρις ο πρώην γιατρός της ομάδας κ.
Μπουράκ Κουμπαρατζίογλου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τούρκου γιατρού κ. Κουμπαρατζίογλου στις εξετάσεις που υποβλήθηκε ο Αντόνιο ντε Νίγκρις διαπιστώθηκε «δυσπλασία στην καρδιά του και οι εξειδικευμένοι καρδιολόγοι μας είπαν στον παίκτη ότι το πρόβλημα το είχε εκ γενετής και ότι εμφάνιζε μυοκαρδιοπάθεια». Κατά τον τούρκο γιατρό πάντα, η ομάδα, εκτός από τον ίδιο τον Ντε Νίγκρις, ενημέρωσε και την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ενώ παράλληλα έλυσε το συμβόλαιο μαζί του.

Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κουμπαρατζίογλου, αυτός ο ίδιος ενημέρωσε τον Ντε Νίγκρις για τους κινδύνους που διατρέχει αν συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο.

Ενα ρίσκο της τάξεως του 5%-6% το οποίο ο μεξικανός παίκτης δεν δίστασε να πάρει, αντιλέγοντας ότι «στη χώρα μου υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που ακόμη παίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ακόμη και ο αδελφός του Αλντο ντε Νίγκρις, ποδοσφαιριστής της Μοντερέι, εξομολογήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μια ημέρα μετά τον θάνατο του Αντόνιο ότι «η οικογένεια γνώριζε το πρόβλημά του αλλά πιστεύαμε ότι δεν θα ήταν μοιραίο.Μας είχαν προειδοποιήσει για την κατάστασή του αλλά θεωρήσαμε ότι ήταν ένα πρόβλημα ήσσονος σημασία, κάτι φυσιολογικό».

Τι υποστηρίζει η ΠΑΕ ΑΕΛ
Με δεδομένο ότι ο Ντε Νίγκρις γνώριζε το πρόβλημά του, πόσο μάλλον όταν αυτός ήταν ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε η μετακίνησή του στην Ανκαρασπορ από την Ανκαρακουτσού όπου αγωνίστηκε από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2009, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς προχώρησε η μεταγραφή του στη Λάρισα. Η ίδια η ΠΑΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα μετά τον θάνατο του Ντε Νίγκρις, υποστηρίζει ότι «ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το Παγκόσμιο Πρωτόκολλο Εξετάσεων» , ότι «η διαπιστωθείσα πάχυνση τοιχωμάτων μυοκαρδίου, για την οποία είχαμε ενημερωθεί από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, είναι συμβατή με αθλητή και διαγνώσθηκε σε φυσιολογικά και εντός επιτρεπτών ορίων μεγέθη έπειτα από περαιτέρω διερεύνηση».

Καταλήγοντας η ΠΑΕ ΑΕΛ ανέφερε ότι δεν είχε «άλλη ενημέρωση για το ιατρικό ιστορικό του ποδοσφαιριστή, είτε από τον ίδιο είτε από οποιονδήποτε άλλο θεσμικό ή μη παράγοντα, ώστε να προβούμε σε επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της θεσσαλικής ΠΑΕ κ. Κώστας Πηλαδάκης μεμφόταν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας δηλώνοντας στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» ότι «έπρεπε να μας ενημερώσει για το ότι ο ποδοσφαιριστής δεν είχε άδεια να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα λόγω προβλήματος υγείας». Το ιατρικό απόρρητο
Οι Τούρκοι όμως επικαλούνται τοιατρικό απόρρητο και στο σημείο αυτό βρίσκουν υπερασπιστή τον έλληνα ιατροδικαστή κ. Χρήστο Κραβαρίτη ο οποίος έκανε τη νεκροψία του Ντε Νίγκρις. Ο κ. Κραβαρίτης, που διαπίστωσε ότι «η καρδιά του Ντε Νίγκρις ήταν ταλαιπωρημένη, ο παίκτης σίγουρα είχε ενοχλήσεις στη διάρκεια της καριέρας του και τα ευρήματα που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι είχε χρόνιο καρδιακό πρόβλημα», έδωσε συγχαρητήρια στους τούρκους γιατρούς που «τήρησαν το ιατρικό απόρρητο. Εδωσαν το δικαίωμα στον ποδοσφαιριστή να εργάζεται παίρνοντας αυτός το ρίσκο».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του υπεύθυνου του ιατρικού τιμ της ΠΑΕ Λάρισα, ορθοπαιδικού κ. Αντώνη Τσάγκαλη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από έξι εβδομάδες. «Το ιατρικό απόρρητο είναι θέμα επιστημονικής ηθικής. Πάνω απ΄ όλα είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Χίλιες φορές να εγκαλούσε η επιστημονική κοινότητα κάποιον για καταπάτηση ιατρικού απορρήτου παρά για απόκρυψη μιας τόσο σημαντικής πληροφορίας που θα οδηγούσε έναν ποδοσφαιριστή στον θάνατο» ήταν η τοποθέτηση του κ. Τσάγκαλη.

Απορίες, αστοχίες και υποτίμηση

Επάνω, νεαροί οπαδοί της Λάρισας αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου μεξικανού ποδοσφαιριστή έξω από τη θύρα 3 του γηπέδου «Αλκαζάρ». Δεξιά, ο Αντόνιο ντε Νίγκρις και η σύζυγός του Σόνια Γκέρα Μποτέλο την ημέρα του γάμου τους, την 1η Ιουλίου 2003

Οσο για το καυτό ερώτημα πώς δεν έγινε αντιληπτό το καρδιολογικό πρόβλημα του Ντε Νίγκρις στις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο παίκτης στην Ελλάδα, ο κ. Τσάγκαλης πέταξε την… μπάλα στον καρδιολόγο κ. Θανάση Ζαφειρόπουλο «που έκανε τις εξετάσεις του Ντε Νίγκρις στην Αθήνα και έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω εξετάσεων σχετικά με τη μερική πάχυνση στα τοιχώματα της καρδιάς». Πέρα από τις όποιες (προσωπικές) ιατρικές ευθύνες ή αστοχίες ο χαμός του Ντε Νίγκρις ανέδειξε για άλλη μία φορά το πρόβλημα της ελλιπούς κατανόησης από την πλευρά πολλών ΠΑΕ της ανάγκης να έχουν σταθερή συνεργασία με εξειδικευμένους αθλητικούς καρδιολόγους και να ξεφύγουν επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της υποτίμησης αυτής της σοβαρής παραμέτρου της αθλητικής δραστηριότητας.

Με τις περισσότερες ομάδες, όχι μόνο στην Ελλάδα, να μη διαθέτουν στα ιατρικά τιμ τους εξειδικευμένους καρδιολόγους, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Λάρισας και με την απουσία ενός οργανωμένου συστήματος πρόληψης, ο θάνατος από καρδιά θα εξακολουθήσει να παραμονεύει στα γήπεδα και στα γυμναστήρια προβληματίζοντας το κοινό και ενοχοποιώντας, αδίκως, τον αθλητισμό. Με δεδομένες τις υπερβολικές επιβαρύνσεις που απαιτεί ο σύγχρονος πρωταθλητισμός, η ανάγκη να «προστατευθεί» η καρδιά των αθλητών γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Η ανάγκη για επισταμένες, αναλυτικές αν όχι εξαντλητικές εξετάσεις και αξιολογήσεις από εξειδικευμένους γιατρούς γίνεται αδήριτη.

Το παράδειγμα του Κοβάσεβιτς
Το πρόσφατο παράδειγμα του Ντάρκο Κοβάσεβιτς που σώθηκε χάρη στην έγκαιρη διάγνωση του καρδιακού προβλήματός του από τον αθλητικό καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Σταματόπουλο δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος του ποδοσφαίρου για να μη θρηνήσει και άλλα θύματα.

Σε επανειλημμένες παρεμβάσεις του μέσα από τις στήλες του «Βήματος» ο κ. Σταματόπουλος είχε επισημάνει: «Η ασφαλής άθληση εξασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού εφόσον γίνεται: 1. Λεπτομερής καταγραφή ιστορικού και αξιολόγηση ενοχλημάτων, αν υπάρχουν. 2. Καλή κλινική εξέταση. 3. Αξιολόγηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχογραφήματος καρδιάς.

4.Επανάληψη του ελέγχου ανά έτος και άμεσα επί αναφοράς ενοχλημάτων. 5.Η αξιολόγηση να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό».

Οπως σημείωνε, για να επέλθει θάνατος «είτε δεν είχε εξετασθεί ο αθλητής ή δεν είχε διαγνωσθεί η νόσος. Ιδιαίτερα δε σε αθλητές υψηλού επιπέδου, όπου οι επιβαρύνσεις είναι μέγιστες και η ανατομική όσο και η λειτουργική ικανότητα της καρδιάς δέον να αντεπεξέρχεται επιτυχώς, πρέπει να πιστοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε περίπτωση αναφοράς ενοχλημάτων άμεσα».

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών σε αγωνιστικούς χώρους σε ποσοστό 20% οφείλονται σε αρρυθμίες (ηλεκτρικό φαινόμενο). Για τις οργανικές παθήσεις (ποσοστό 80% των αιφνίδιων θανάτων) η μη αναγνώρισή τους ενδεχομένως οφείλεται στο ότι γίνεται τυπική εξέταση ή ότι δεν γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο καρδιολόγο που μπορεί να αναγνωρίσει τις προσαρμογές στην άθληση που αναπτύσσει η καρδιά.

Η μακάβρια λίστα ποδοσφαιριστών που τους πρόδωσε η καρδιά
O 14χρονος ποδοσφαιριστής του Αήττητου Σπάτων Σπύρος Μπερτόλης που έσβησε από καρδιακή ανακοπή στο γήπεδο στις 11 Νοεμβρίου ήταν το τελευταίο όνομα στη μακάβρια λίστα των αθλητών που προδόθηκαν από την καρδιά τους, προτού σε αυτήν προστεθεί από τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας και ο άτυχος Αντόνιο Ντε Νίγκρις. Oμεξικανός ποδοσφαιριστής της Λάρισας έφυγε από τη ζωή, όχι στο γήπεδο αλλά κατά τη διακομιδή στο νοσοκομείο από το σπίτι του, σε ένα περιστατικό που θυμίζει την περίπτωση του Γάλλου Νταβίντ Ντι Τομαζό.

Ο ποδοσφαιριστής της Ουτρέχτης υπέστη έφραγμα ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου 2005. Παρόμοια ήταν και η περίπτωση του 26χρονου αρχηγού της Εσπανιόλ Ντάνιελ Χάρκε που προδόθηκε από την καρδιά του, τον περασμένο Αύγουστο, στη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας στο Κοβερτσάνο της Ιταλίας.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έμεινε άναυδη, το 2003, όταν είδε τον Καμερουνέζο Μαρκ Βιβιάν Φοέ να σβήνει στο κέντρο του γηπέδου σε αγώνα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Ο θάνατος σε ζωντανή μετάδοση ευαισθητοποίησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου που και το 2002 είχε θρηνήσει τον χαμό του σκοπιανού ποδοσφαιριστή της Ναπρεντόκ Στεφάν Τολέσκι, ο οποίος υπέστη καρδιακή κρίση στον αγώνα με την Κουμάνοβο, του 28χρονου Βραζιλιάνου Μάρ σιο Ντος Σάντος που πέθανε από ανακοπή καρδιάς λίγες ώρες αφότου είχε σκοράρει για την Ντεπορτίβο Βάνκα του Περού και του 17χρονου Νιγηριανού Τζον Ικορόμα που κατέρρευσε στη διάρκεια ενός φιλικού ματς στα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά τον θάνατο του Φοέ, την ίδια τραγική μοίρα είχαν το 2004 ο 19χρονος Πορτογάλος Μπρούνο Μπαϊάνο και ο 24χρονος Ούγγρος Μίκλος Φέχερ της Μπενφίκα, ενώ την ίδια χρονιά προδόθηκαν από την καρδιά τους οι Βραζιλιάνοι Κριστιάνο ντε Λίμα και Σερζίνιο. Το 2007 ο κόσμος συγκλονίζεται από τον θάνατο του 23χρονου παίκτη της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα ο οποίος ξεψύχησε μέσα στο γήπεδο. Το 2008 φεύγει προδομένος από την καρδιά του ο 35χρονος αρχηγός της σκωτσέζικης Μάδεργουελ Φιλ Ο΄ Ντόνελ. Την περασμένη Τετάρτη, δύο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του Ντε Νίγκρις, στην τραγική λίστα με τους θανάτους εν ενεργεία ποδοσφαιριστών προστέθηκε και το όνομα του 31χρονου Σαλέμ Σαάντ της ομάδας Αλ Νασρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος κατέρρευσε στο γήπεδο στη διάρκεια της προπόνησης.

Στην Ελλάδα πριν από τον Ντε Νίγκρις θρηνήσαμε τον Ζαϊρινό Μουγκαντί Τσιμάνγκα που έσβησε το 1995 στο γήπεδο του Ατρόμητου Περιστερίου, αλλά και δεκάδες ερασιτέχνες παίκτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο γήπεδο, χωρίς όμως ο χαμός τους να γίνει πρωτοσέλιδο.