Τα «ηνία» της ΕΛ.ΑΣ. από τον παραιτηθέντα αρχηγό του Σώματος κ. Β. Τσιατούρα θα παραλάβει σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε εκδήλωση που θα γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο νέος αρχηγός, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, κ. Ελ. Οικονόμου. Νωρίτερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι, θα πραγματοποιηθεί ανάλογη τελετή, με τον απερχόμενο αρχηγό κ. Αθ. Κοντοκώστα και τον νέο κ. Στ. Στεφανίδη.

Αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων υπό την προεδρία του νέου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και έκρινε τους υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Συμβούλιο έκρινε προακτέους στον βαθμό του αντιστρατήγου τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής κ. Ι. Ραχωβίτσα, τον προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής κ. Π. Χριστοφιλάκη, τον προϊστάμενο του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Ν. Παπαγιαννόπουλο και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης κ. Κ. Κασαπάκη.

Πλέον ο κ. Ραχωβίτσας αναλαμβάνει καθήκοντα υπαρχηγού, ο κ. Παπαγιαννόπουλος αναλαμβάνει προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Χριστοφιλάκης γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας και ο κ. Κασαπάκης γενικός επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα με την επιλογή του κ. Οικονόμου ως αρχηγού, αποστρατεύθηκαν οι μέχρι πρότινος: υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ι. Μπούτσικας , ο προϊστάμενος Επιτελείουκ. Χρ. Φράγγος καιο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος κ. Στ. Αποστολίδης.

Ακόμη το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους τούς υποστρατήγους γενικών καθηκόντων: Ευ. Δημητρουλάκο, ο οποίος ήταν διευθυντής στη Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, και Β. Γκαλογιάννη, ο οποίος υπηρετούσε στην ασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ε πίσης, προακτέοι στον βαθμό του υποστρατήγου κρίθηκαν οι ταξίαρχοι: Παύλος Νικολαϊδης, Φώτιος Γεωργόπουλος, Νικόλαος Στίγκας , Δημήτριος Παπαδόπουλος , Σωτήριος Χρονόπουλος και Κωνσταντίνος Σκαλτσάς. Ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κρίθηκαν οι ταξίαρχοι: Παντελής Γιαννακόπουλος (προϊστάμενος στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του Αρχηγείου), Μαρίνος Γαρνέλης (γενικός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου).

Οι κρίσεις στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονταν ως αργά τα μεσάνυχτα. Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στη θέση του προϊσταμένου της υπηρεσίας Δ. Χωριανόπουλου που αποστρατεύθηκε, αναμενόταν να τοποθετηθεί ο διευθυντής Ασφαλείας Αττικής κ. Ι. Δικόπουλος, ενώ στη θέση του θα παρέμενε ο προϊστάμενος του κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος κ. Γ. Γαλιάτσος. Επίσης, νέος γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής ανέλαβε ο μέχρι πρότινος γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ. Ν. Σερέτης, ενώ στη θέση του παρέμεινε ο αναπληρωτής ΓΑΔΑ κ. Γρ. Μπαλάκος . Ακόμη, νέος γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης είναι ο κ. Δ. Παπαδόπουλος .

Ο κ. Κ. Σκαλτσάς τοποθετήθηκε ως διευθυντής στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Ν. Στίγκας διατηρεί τη θέση του διευθυντή στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, ο κ. Π. Νικολαϊδης τοποθετήθηκε ως γενικός αστυνομικός διευθυντής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Λ. Παππάς ως διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων.

Στην Πυροσβεστική, στη θέση του υπαρχηγού τοποθετήθηκε ο κ. Απ. Γεροκώστας και περιφερειάρχης Αττικής ο κ. Γ. Παπαγεωργίου .