Κατηγορείται ο Σιράκ για σκανδαλώδεις προσλήψεις ημετέρων

ΠΑΡΙΣΙ Για απιστία και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Οι κατηγορίες αφορούν σκανδαλώδεις προσλήψεις «ημετέρων» κατά το διάστημα 1977- 1995, όταν ο 76χρονος σήμερα πολιτικός ήταν δήμαρχος Παρισίων. Μαζί με τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος λόγω του αξιώματός του προστατευόταν ως το 2007 από ποινική ασυλία, κατηγορούμενοι είναι ακόμη εννέα πρώην συνεργάτες και πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν διοριστεί σε υψηλά αμειβόμενες «εικονικές» θέσεις σε υπηρεσίες του δήμου.

ΠΑΡΙΣΙ Για απιστία και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Οι κατηγορίες αφορούν σκανδαλώδεις προσλήψεις «ημετέρων» κατά το διάστημα 1977- 1995, όταν ο 76χρονος σήμερα πολιτικός ήταν δήμαρχος Παρισίων.

Μαζί με τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος λόγω του αξιώματός του προστατευόταν ως το 2007 από ποινική ασυλία, κατηγορούμενοι είναι ακόμη εννέα πρώην συνεργάτες και πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν διοριστεί σε υψηλά αμειβόμενες «εικονικές» θέσεις σε υπηρεσίες του δήμου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Σιράκ είχε προσλάβει 21 άτομα σε ανύπαρκτες θέσεις, μεταξύ των οποίων ο Ζαν ντε Γκωλ, εγγονός του γάλλου ηγέτη Σαρλ ντε Γκωλ, και ένας πρώην γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου FΟ.

Ο κ. Σιράκ είχε παραδεχθεί σε παλαιότερο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ότι ορισμένοι εργαζόμενοι- τους οποίους δεν κατονόμαζε- αμείβονταν από το δημοτικό ταμείο χωρίς να απασχολούνται σε συγκεκριμένο πόστο. Ωστόσο αντικρούει επί της ουσίας τις κατηγορίες λέγοντας ότι η πρόσληψή τους ήταν «νομότυπη, όσο και απαραίτητη».

«Δεν υπήρξε κανενός είδους διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου του Παρισιού. Προσελήφθησαν έπειτα από διαβούλευση και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» ανέφερε στο κείμενο ο κ. Σιράκ.

Επειτα από εξονυχιστικό έλεγχο των 481 μισθωτών που απασχολήθηκαν επί δημαρχίας του κ. Σιράκ σε θέσεις-«κλειδιά», οι δικαστικές αρχές διεπίστωσαν ότι 35 εξ αυτών προσελήφθησαν με προσωπική παρέμβαση του τότε δημάρχου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk