Ο συνταγματολόγος κ. Δ. Τσάτσος σύμβουλος του κ. Ι. Ραγκούση

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση τοποθετήθηκε ο συνταγματολόγος κ. Δ. Τσάτσος, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Τσάτσος, εκτός των άλλων, είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι μελέτες του οποίου, σύμφωνα με τη δέσμευση του κ. Ραγκούση, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Είναι προφανές ότι από …

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση τοποθετήθηκε ο συνταγματολόγος κ. Δ. Τσάτσος, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Τσάτσος, εκτός των άλλων, είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι μελέτες του οποίου, σύμφωνα με τη δέσμευση του κ. Ραγκούση, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Είναι προφανές ότι από τη νέα του θέση, ως σύμβουλος του υπουργού, θα προεδρεύει ουσιαστικά και της Επιστημονικής Επιτροπής που συστήθηκε με στόχο να ολοκληρώσει τις σχετικές θεσμικές πρωτοβουλίες ως τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010.

Ο κ. Τσάτσος είναι 76 ετών. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1968 εξελέγη υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, στο οποίο και δίδασκε, και υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, στην οποία όμως δεν κατάφερε να διδάξει λόγω της δίωξής του από τη χούντα των συνταγματαρχών. Το 1969 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και πάλι δεν του επιτράπηκε να διδάξει. Το 1970 εξελέγη μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ενώ το 1973 φυλακίστηκε από τη δικτατορία.

Με την πτώση της χούντας έγινε υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κάθαρση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τους συνεργάτες των συνταγματαρχών. Το 1975 ήταν εισηγητής της αντιπολίτευσης για το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1974 εξελέγη βουλευτής Αθηνών και το 1994 ευρωβουλευτής με το ΠαΣοΚ. Από το 1980 ως και την αποχώρησή του ήταν καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ηagen. Επίσης είναι ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου- Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1988-1992). Το 1995 τιμήθηκε με το πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπης. Ο κ. Ραγκούσης αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Αλ. Παπαδόπουλο , με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του «Καποδίστρια 1» και οι απόψεις του, ως εκ τούτου, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk