Η συνάντηση με τον Γκρούεφσκι αφετηρία εξελίξεων στο Σκοπιανό

Σημαντικές, κατά ορισμένους ενδεχομένως ραγδαίες, εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το προσεχές διάστημα στο Σκοπιανό. Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι προχθές στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ως το πρώτο επεισόδιο σε ένα νέο σίριαλ με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Διπλωματικές πηγές τονίζουν μιλώντας στο «Βήμα» ότι η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στην ελληνική πλευρά και προετοιμάστηκε προσεκτικά. Και προσέθεταν ότι, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί πριν από το τέλος του έτους υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ και τα Σκόπια.

Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν σφόδρα μια λύση, η οποία θα διευκόλυνε κατ΄ αρχήν την ολοκλήρωση της ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ. Το θέμα της ονομασίας βαραίνει άλλωστε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Και μια λύση του θα βελτίωνε πολύ την ατμόσφαιρα προτού ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής της με το Σκοπιανό κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα μπορεί να προχωρήσει αν το θέμα του ονόματος καθαυτό διαχωριστεί από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Και βέβαια η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή της για διμερείς επαφές υψηλού πολιτικού επιπέδου που μπορούν «να λιώσουν τον πάγο». Στις Βρυξέλλες πάντως ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να επιμείνει ότι η διαδικασία παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ότι η «κόκκινη γραμμή» για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων παραμένει σταθερή και να ασκήσει προσεκτική κριτική σε όσους «τρίτους» προβαίνουν σε «παρερμηνείες». Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι «η απευθείας και ειλικρινής συζήτηση» είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει η άλλη πλευρά ότι «δεν παίζουμε παιχνίδια».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις αρχές Δεκεμβρίου προβάλλεται στο παρασκήνιο από την Ουάσιγκτον ως ένα αρχικό χρονικό όριο για να λυθεί το θέμα. Διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν όμως αμφιβολίες κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν μια απότομη στροφή της σκοπιανής ηγεσίας προς διαλλακτικότερες τοποθετήσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις Γκρούεφσκι όμως για «Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν» δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Στην έδρα της Συμμαχίας δεν κινείται προς το παρόν «ούτε φύλλο». Μια νέα κινητικότητα όμως θα μπορούσε να μεταβάλει τα δεδομένα.

Στα Σκόπια η πολιτική ηγεσία είναι πολύ προσεκτική και αποφεύγει διαρροές. Από κύκλους της γειτονικής χώρας πάντως κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα αναζητήσουν λύση «μέσω διαύλων μυστικής διπλωματίας, αν δεν έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν». Συνδυάζουν μάλιστα την εξέλιξη αυτή με την πρόσφατη εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Σκόπια. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Αθήνα δεν θα ασκήσει βέτο τον Δεκέμβριο, θα οριστεί μια ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για το 2010 και τα Σκόπια θα δεσμευθούν ότι στο μεσοδιάστημα θα περάσει η αμοιβαία αποδεκτή λύση από δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk