Επαφές και συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες

Επαφές και συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Στο πεδίο της οικονομίας κινήθηκαν οι χθεσινές συζητήσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σημειώθηκε όμως πολύωρη καθυστέρηση, λόγω διαφωνιών επί του σχεδίου συμπερασμάτων ως προς τον επιμερισμό των οικονομικών βαρών για την προσαρμογή των οικονομιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου βρέθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας να αντιμετωπίσουν το δεδομένο και την αντίληψη που κυριαρχεί πλέον ότι η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ήταν εμφανής στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Εco/Fin και του Εurogroup, όμως το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής συνόδου έδωσε κάποια περιθώρια, καθώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων δεν θα είναι τόσο πιεστικά και πάντως ότι οι σχετικές αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον (η έκδοση σχετικής έκθεσης αναμένεται ούτως ή άλλως τον Δεκέμβριο). Στη σχετική παράγραφο πάντως συμπεριελήφθη και ρητή αναφορά στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη διατύπωση: «Ταυτόχρονα και προκειμένου να εδραιωθούν οι προσδοκίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, είναι ανάγκη να εκπονηθεί συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τις τονωτικές πολιτικές ευρείας βάσεως στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» , με παραπομπή στο Εco/Fin της 20ής Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες σειρά επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, είτε στο περιθώριο είτε στις εργασίες της συνόδου. Αρχικώς με τους κκ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, Γκόρντον Μπράουν, Ζοζέ Σόκρατες και εν συνεχεία σε σύντομες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Οι διεθνείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί επίσκεψη στο Λονδίνο και συναντήσεις με τον κ. Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Την επόμενη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των εορτασμών της 20ής επετείου από την πτώση του Τείχους. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση και συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ για σειρά θεμάτων διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk