Κεντρική Επιτροπή ΝΔΜε συμβιβασμό των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας, Συνέδριο και εκλογή νέου αρχηγού

Θα ψηφίσουν όσοι το επιθυμούν και θα καταχωριστούν στα κομματικά αρχεία. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η διαδικασία εκλογής στις 29 Νοεμβρίου, με επαναληπτική εκλογή, εφόσον χρειαστεί, λίγες ημέρες αργότερα.

Με ένα βήμα πίσω από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και ένα αντίστοιχο βήμα μπροστά από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ βρήκε τη συμβιβαστική λύση που αναζητούσε για να επιτρέψει και στους φίλους της ΝΔ να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό του κόμματος, χωρίς κανείς από τους υποψηφίους να υποχωρήσει σημαντικά από τις θέσεις του. Σε μια συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψε η ένταση, αλλά ούτε και οι εκπλήξεις (με κυριότερη την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης στον κ. Αντ. Σαμαρά), οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας αποδέχθηκαν τη συμβιβαστική φόρμουλα του κ. Δ. Σιούφα, σύμφωνα με την οποία θα ψηφίσουν τελικά όσοι το επιθυμούν στην εκλογή του νέου αρχηγού και θα καταχωριστούν σε ένα κομματικό αρχείο, χωρίς να ονομαστούν μέλη αλλά ούτε και φίλοι της ΝΔ.

Επίσης αποφασίστηκε να παραταθούν οι εργασίες του συνεδρίου που ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο και να διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες, έτσι ώστε εκτός από τις αλλαγές του Καταστατικού να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά και οι αλλαγές που θα πρέπει να ακολουθήσουν στη δομή και στη λειτουργία του κόμματος. Ηταν μια συνεδρίαση που ανέδειξε καθαρά τα διασπαστικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ΝΔ όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογής, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το πιθανότερο πάντως είναι να πραγματοποιηθεί η διαδικασία εκλογής στις 29 Νοεμβρίου, με επαναληπτική εκλογή, εφόσον χρειαστεί, λίγες ημέρες αργότερα. Για πρώτη φορά η σύνθεση του ακροατηρίου ήταν σαφώς χωρισμένη σε μπλοκ, ανάλογα με το ποιον υποστηρίζει ο καθένας, ενώ δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί και στα παρασκήνια. Ταυτόχρονα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψηφίων ήταν πυρετώδεις όσον αφορά την τελική φόρμουλα που θα προταθεί στο συνέδριο.

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Καραμανλής τάχθηκε σαφώς υπέρ των αποφάσεων της Οργανωτικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως σαφώς υπάρχει συμφωνία των υποψηφίων για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να σχολιάσει τις προτάσεις Αβραμόπουλου για το αν θα ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος. «Είχα δηλώσει πως θα δεχθώ να αλλάξω τις αποφάσεις μου για εκλογή από το συνέδριο αν υπάρχει συμφωνία και θεωρώ πως υπάρχει» τόνισε, χαρακτηρίζοντας κατάκτηση τη νέα διαδικασία.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε οδυνηρό το εκλογικό αποτέλεσμα, ιδίως για τον ίδιο, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ για τη διαδικασία εκλογής σημείωσε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. «Δεν αρκεί μόνο μια άψογη διαδικασία, αυτή είναι απολύτως εγγυημένη. Προέχουν τα ζητήματα ουσίας, όπως προέχουν και οι συμπεριφορές στην πορεία της εκλογής» παρατήρησε. «Εχουμε σοβαρές υποχρεώσεις απέναντι στην Ιστορία. Πρέπει να υπάρξει ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη. Δεν χωρούν αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Μηδενίστε τις εξαιρέσεις που περιστασιακά εμφανίζονται. Εκλέγουμε όχι μόνο πρόεδρο του κόμματος, αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε πως θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο από την πρώτη στιγμή και κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να εγκαταλείψουν τους λαϊκισμούς που αφαιρούν αντί να προσθέτουν. «Ανέλαβα την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, θα είμαι μαζί σας στους νέους αγώνες και θα κρατώ στη μνήμη μου τις όμορφες στιγμές, τις έντονες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Θα ευγνωμονώ όσους στάθηκαν δίπλα μου, υπερήφανος για την παράταξή μου» κατέληξε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν θα λείψει και από τις μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΔ.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επέμεινε στην πρότασή του να ψηφίσουν για πρόεδρο της ΝΔ και μέλη και φίλοι του κόμματος. Υποστήριξε ότι η εκλογή της νέας ηγεσίας πρέπει να γίνει όχι μόνο από τα οργανωμένα μέλη, αλλά από μια ευρύτερη πλειοψηφία πολιτών που δηλώνουν οπαδοί και υποστηρικτές των αρχών και αξιών της παράταξης, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. «Δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία κάποιος που είναι μέλος σε άλλο κόμμα. Ο πολίτης αποδέχεται τις ιδεολογικές αξίες και αρχές της ΝΔ και μπορεί να γίνει μέλος μετά την ψηφοφορία, αφού πλέον δεν απαιτείται η υπογραφή δύο άλλων παλαιότερων μελών» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και επισήμανε με έμφαση το «απλό και κατανοητό τρίπτυχο»: «Μόνοι οι ψηφοφόροι μας. Και αυτοί που έφυγαν και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που θέλουν να είναι κοντά μας από τώρα, συμμετέχοντας στην κορυφαία διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του κόμματος».

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ. Αβραμόπουλου να αφήσει αιχμές κατά του κ. Καραμανλή για επιλογές και αποφάσεις του σε διάφορες υποθέσεις λέγοντας: «Να διεκδικήσουμε την εξουσία που παραδώσαμε στο ΠαΣοΚ στις 4 Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα το είχαμε κάνει νωρίτερα, όταν αποφασίσαμε να συγκαλύψουμε, να απομονωθούμε από τον κόσμο μας _ όχι μόνο από τους ψηφοφόρους μας, αλλά και από την οργανωμένη βάση μας, τα όργανα, τους πολίτες». Μάλιστα νωρίτερα, αναφερόμενος στα αίτια της ήττας, μίλησε για «κουκούλωμα των προβλημάτων» και «κλειστές πόρτες στη λήψη αποφάσεων», «την εσωστρέφεια», «την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος», «την έλλειψη φαντασίας και οράματος, την ατολμία».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος σκοπεύει να κλιμακώσει τις επόμενες ημέρες την κριτική του για τις επιλογές του κ. Καραμανλή, στοχεύοντας στους οπαδούς που απογοήτευσε με την πολιτική του ο πρώην πρωθυπουργός.

Ηγετική εμφάνιση, με ενωτικά χαρακτηριστικά και προσεκτικές δόσεις κριτικής για τα αίτια της ήττας, πραγματοποίησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνοντας «πως όσοι περιμένουν να διαλυθεί ή να διασπαστεί η ΝΔ είναι βαθιά νυχτωμένοι». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη θέση της πως δεν μπορεί να ευτελιστεί η διαδικασία εκλογής, αλλά πρόσθεσε πως η ίδια δεν έχει καμιά αντίρρηση στο να ανοίξει πλήρως η ψηφοφορία σε όποιον είναι πρόθυμος να εγγραφεί στα μητρώα του κόμματος, δηλώνοντας πως σέβεται τις αρχές και τις αξίες του. «Εχει κουράσει η συζήτηση για τη διαδικασία» παρατήρησε.

«Εδειξα κάθε δυνατή διάθεση συνεννόησης.

Αυτό θα κάνω και σήμερα. Δεν θα παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Θα είμαι παρούσα σε όποια διαδικασία επιλεγεί. Υπάρχει όμως μια συμφωνία που λογικά μας δεσμεύει» σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη, προτείνοντας να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία όσοι δέχονται να γίνουν μέλη, ως την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας, και να δημιουργηθεί στο κόμμα ένα νέο αρχείο μελών. «Είμαι έτοιμη να μπω μπροστά για την αναγέννηση αυτής της παράταξης. Δεν ζητώ λευκή επιταγή, αναλαμβάνω δεσμεύσεις για την πορεία του κόμματος. Να το κάνουμε ξανά κόμμα του 43%, 45% ή και 48% και να κάνουμε υπερήφανους τους οπαδούς μας» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας πως ουδέποτε υπονόμευσε τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή.

«Σε ζητήματα ουσίας αργήσαμε να κάνουμε πράγματα που έπρεπε.

Πληρώσαμε πράξεις και συμπεριφορές που πλήγωσαν τους πολίτες. Αλλά δεν πρέπει να απαξιώσουμε το έργο μας, όπως επιχειρεί το ΠαΣοΚ. Ο λαός δεν μας έστειλε διακοπές, μας ανέθεσε την αντιπολίτευση. Και μπορεί να συμβεί στο ΠαΣοΚ ό,τι συνέβη και σε μας» τόνισε.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα και δεν διαφώνησε με την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου για εκλογή και από μη μέλη, αν και τόνισε την υπογραφή του στη συμφωνία των «4», η οποία όπως είπε και τον δεσμεύει. Παράλληλα εμφανίστηκε ανοικτός σε όποια νέα πρόταση για την εκλογική διαδικασία παραπέμποντας στην Οργανωτική Επιτροπή. Ωστόσο μίλησε με έμφαση για τα διαδικαστικά ζητήματα που πλέον έχουν κουράσει την κοινωνία και τόνισε με ένταση ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική και να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία. «Ας τελειώσουμε με τη διαδικασία. Σε ό,τι με αφορά το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός έχει ήδη γίνει. Η οργανωμένη βάση θα ψηφίσει» τόνισε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε να διατηρηθεί το κλίμα συναίνεσης ως το τέλος και να προφυλαχθεί η ενότητα, ενώ επισήμανε πως η ανάκαμψη της παράταξης θα περάσει μέσα από τη διεύρυνση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.

Ο κ. Π. Ψωμιάδης επέμεινε ότι θα δώσει τη μάχη ως το τέλος λέγοντας ότι είναι παρών, είναι πολύ σκληρό καρύδι και θα πέσει στο νήμα. Ζήτησε να είναι η ΝΔ πάνω από τα πρόσωπα και να μην υπάρχει προσήλωση στο Καταστατικό για να ανοίξει η διαδικασία εκλογής. «Μη μένουμε στα στενά όρια. Με ποια διαδικασία θα φτάσουμε στη διαδοχή; Να πάμε σε μια πιο ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία» είπε στηρίζοντας την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου και προέβλεψε _ κινδυνολογώντας _ ότι θα ψηφίσει μόλις το ένα τρίτο των μελών.

?

Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι «στην ήττα μάς οδήγησαν οι επιλογές προσώπων και οι πολιτικές, αλλά και το ότι μας ξεπέρασε η κοινωνία». Παράλληλα υπεραμύνθηκε της άποψης που στηρίζει από την αρχή για μια ανοικτή διαδικασία λέγοντας «αν υπάρχει το περιθώριο, αφού δεν πήγαμε σύμφωνα με το Καταστατικό. Αλλά ας της δώσουμε τη νομιμοποίηση από την κοινωνία».

Η ομιλία που εντυπωσίασε τους πάντες χθες στην Κεντρική Επιτροπή ήταν αυτή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των υποψηφίων, αλλά και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δ. Σιούφα, καταλήγοντας όμως με μια ευθεία επίθεση κατά του κ. Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι πρόδωσε τη παράταξη!

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε πως αποτελεί προσβολή για κάθε μέλος ή στέλεχος της ΝΔ η αναφορά των υποψηφίων για μηχανισμούς, τονίζοντας πως ο ίδιος νιώθει κομμάτι του μηχανισμού που στηρίζει επί 35 χρόνια την παράταξη.

«Εγώ στήριξα τον Σουφλιά το 1997,

ο Σιούφας και ο Προκόπης στήριξαν τον Εβερτ. Αλλά όλοι μας μετά στηρίξαμε τον Καραμανλή. Γιατί μας απογοητεύετε τόσο; Δεν ξεκινάμε καλά. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη όσοι μιλάτε για μηχανισμούς» σημείωσε. Ταυτόχρονα επέμεινε στη θέση του πως οι υποψήφιοι συμπεριφέρονται ως Λουδοβίκοι, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Σιούφα παρατήρησε: «Αναλαμβάνετε μεγάλη ευθύνη, κύριε Πρόεδρε, με την εκλογή σε δύο γύρους. Και μη με πείτε λαγό της Ντόρας. Εχω αυτόνομη παρουσία και δεν είμαι λαγός κανενός. Και μην προεξοφλείτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο συνέδριο, γιατί μπορεί να εκπλαγείτε. Θα δεχθούμε κάθε απόφαση. Θα πειθαρχήσουμε όλοι. Αλλά μη μας ξεφτιλίζετε…».

Καταλήγοντας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ θα πρέπει να σεβαστεί τη βάση, ενώ σχολιάζοντας τα όσα λένε οι υποψήφιοι για την προεδρία παρατήρησε: «Μη λέτε τίμησα με δάκρυ τον Εθνάρχη. Αφήστε τον ιστορικό να τον ερμηνεύσει. Εντολή του Εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση».

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει στο κ. Μεϊμαράκη. Συνεργάτες του όμως τόνιζαν χθες πως «ο Σαμαράς είναι ενωτικός και δεν θα υποκύψει στη λογική των ύβρεων και ειδικά σε όσους έχουν λόγο να το κάνουν». ?

Κ.

Καραμανλής: «Θα έχει να κάνει μαζί μου»!»

Τον λόγο στην ΚΕ ζήτησαν χθες 25 μέλη της, για να υποστηρίξουν με έμμεσο τρόπο οι περισσότεροι συγκεκριμένους υποψηφίους. Διαπιστώνοντας ο κ. Καραμανλής πως το επίπεδο της αντιπαράθεσης μπορεί να ξεφύγει, πήρε αιφνιδιαστικά τον λόγο επισημαίνοντας: «Είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ή θα εμποδίσει τον διάλογο. Αλλά θα πρέπει να καταλάβετε όλοι πως οι προτάσεις και οι ιδέες σας δεν έχουν αξία, αν δεν εκλεγεί προηγουμένως νέος αρχηγός που θα τις αξιολογήσει. Γι’ αυτό συζητάμε σήμερα πρωτίστως, για την εκλογή αρχηγού. Και τονίζω: Οποιος δεν στηρίξει τον νέο πρόεδρο, θα έχει να κάνει μαζί μου»!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική