ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές, δολάριο και στρατηγικές

Το τελευταίο διάστημα όσο το δολάριο υποχωρούσε τα πράγματα πήγαιναν καλά για τις μετοχές. Μόλις όμως άρχισε να ισχυροποιείται, τα δεδομένα μετεβλήθησαν και οι μετοχές υποχώρησαν. Τις τελευταίες ημέρες το δολάριο πήρε και πάλι την κατιούσα και η ισορροπία εν μέρει αποκαταστάθηκε. Η παραπάνω τάση παρατηρείται έντονα την τελευταία δεκαετία, καθώς σε περιόδους ισχυροποίησής του οι μετοχές υποχωρούν, ενώ σε περιόδους αποδυνάμωσής του σημειώνουν άνοδο. Την περίοδο 15.10.1999-25.1.2002 π.

Μετοχές, δολάριο  και στρατηγικές | tovima.gr

Το τελευταίο διάστημα όσο το δολάριο υποχωρούσε τα πράγματα πήγαιναν καλά για τις μετοχές. Μόλις όμως άρχισε να ισχυροποιείται, τα δεδομένα μετεβλήθησαν και οι μετοχές υποχώρησαν. Τις τελευταίες ημέρες το δολάριο πήρε και πάλι την κατιούσα και η ισορροπία εν μέρει αποκαταστάθηκε.

Η παραπάνω τάση παρατηρείται έντονα την τελευταία δεκαετία, καθώς σε περιόδους ισχυροποίησής του οι μετοχές υποχωρούν, ενώ σε περιόδους αποδυνάμωσής του σημειώνουν άνοδο.

Την περίοδο 15.10.1999-25.1.2002 π.χ., στους 27 μήνες ανόδου του δολαρίου, οι μετοχές παγκοσμίως σημείωσαν πτώση 19% και οι αναδυόμενες 17%, ενώ την περίοδο 15.1.2002-17.3.1.2008, στους 74 μήνες πτώσης του δολαρίου, σημείωσαν άνοδο 49% και 218% αντίστοιχα. Κατά την περίοδο 17.3.2008-9.3.2009 επίσης, στους 12 μήνες ανόδου του δολαρίου, οι μετοχές παγκοσμίως έχασαν το 50% της αξίας τους, με την πτώση στις αναδυόμενες να είναι ελαφρώς υψηλότερη (54%), ενώ από τις 9 Μαρτίου του 2009 ως σήμερα η αποδυνάμωση του δολαρίου επηρέασε καταλυτικά στο ράλι των χρηματιστηρίων κατά 71% στις ανεπτυγμένες αγορές και κατά 99% στις αναδυόμενες. Δεδομένου ότι ο εξαμηνιαίος συντελεστής συσχέτισης ευρώ- δολαρίου με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&Ρ 500 των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο υψηλό 0,7 (1=ταυτόσημη πορεία), αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 1,55, τότε οι μετοχές έχουν έναν ακόμη σύμμαχο.

Συνολικά εξάλλου κυριαρχεί σήμερα η άποψη ότι το θετικό περιβάλλον για τις μετοχές, που χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό βελτιούμενων οικονομικών δεικτών και εταιρικών κερδών και από συνεχιζόμενες επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, θα παραμείνει ώσπου να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια.

Η άνοδος λέγεται μάλιστα ότι θα συνεχιστεί για τρεις λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, ο δεύτερος με την εκτίμηση ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών σε σχέση με το επιτοκιακό περιβάλλον είναι ακόμη ελκυστικές και ο τρίτος με το γεγονός ότι η επενδυτική ψυχολογία και η ρευστότητα παραμένουν στα ύψη.

Ωστόσο, καθώς οι μετοχές έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη από τα χαμηλά του Μαρτίου διανύοντας την τέταρτη καλύτερη ανοδική αντίδραση από το 1929, οι επενδυτές ίσως θα πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικοί, καθώς η σχέση ρίσκου/απόδοσης δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk