Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Χρήστος Τερζόπουλος, εκδότης, γράφει: Αυτό που συμβαίνει εσχάτως σε πολλούς δήμους της Βόρειας Αττικής είναι κάτι το πρωτοφανές. Ξαφνικά οι δήμαρχοι αγάπησαν το ποδήλατο τόσο πολύ που αγνοούν όχι μόνο την εξυπηρέτηση των δημοτών τους, αλλά έρχονται σε αντίθεση και ανοιχτή ρήξη με αυτούς. Η ζέση τους για τους ποδηλατοδρόμους είναι τόσο έντονη που παραβίασαν τη συνταγματική επιταγή περί αμέσου δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεών τους και αγνόησαν των Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Οι α λα ελληνικά ποδηλατόδρομοι
Ο κ. Χρήστος Τερζόπουλος, εκδότης, γράφει:

Αυτό που συμβαίνει εσχάτως σε πολλούς δήμους της Βόρειας Αττικής είναι κάτι το πρωτοφανές. Ξαφνικά οι δήμαρχοι αγάπησαν το ποδήλατο τόσο πολύ που αγνοούν όχι μόνο την εξυπηρέτηση των δημοτών τους, αλλά έρχονται σε αντίθεση και ανοιχτή ρήξη με αυτούς. Η ζέση τους για τους ποδηλατοδρόμους είναι τόσο έντονη που παραβίασαν τη συνταγματική επιταγή περί αμέσου δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεών τους και αγνόησαν των Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ποδηλατόδρομοι μπορούν να γίνονται εκεί όπου επιτρέπουν οι συνθήκες χωρίς να παρεμποδίζουν τους άλλους κοινωνικούς σκοπούς που εξυπηρετούν οι δρόμοι. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν γίνεται αντιληπτό από τους δημοτικούς μας άρχοντες. Αυτό όμως που κάνει τους ποδηλατοδρόμους μας διαφορετικούς και μοναδικούς είναι ότι δεν ακολουθούν τις διεθνείς προδιαγραφές κατασκευής και είναι πανάκριβοι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κακότεχνη διαπλάτυνση πεζοδρομίων. Σκάφτηκαν δρόμοι, ξηλώθηκαν ρείθρα, κράσπεδα και πεζοδρόμια, τοποθετήθηκαν καινούργια κράσπεδα, στρώθηκε βάση με οπλισμένο σκυρόδεμα και από πάνω κόκκινοι κυβόλιθοι. Ετσι ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν τα έργα γίνονταν όπως σε άλλες χώρες, όπου ο ποδηλατόδρομος ορίζεται με μια λευκή λωρίδα πάνω στο υπάρχον οδόστρωμα του δρόμου, το οποίο θεωρείται και άριστο για ποδηλασία, θα κόστιζε ελάχιστα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να αντιληφθεί τη διαφορά κόστους μεταξύ των δύο τρόπων κατασκευής και ότι θα έπρεπε να επιλεγεί η πιο φθηνή λύση, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο Στρόουμπ Τάλμποτ και τα Ιμια

Οι κκ. Μιχάλης Ιγνατίου και Αθανάσιος Ελλις, δημοσιογράφοι, γράφουν:

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Στρόουμπ Τάλμποτ στον συνάδελφο Αγγελο Αθανασόπουλο και σε ό,τι αφορά την απάντησή του για το βιβλίο μας «Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών», θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Πρώτον: Η μετάφραση του τηλεγραφήματος του κ. Τάλμποτ αποδόθηκε με απόλυτη ακρίβεια. Μπορείτε να αντιπαραβάλετε και εσείς τη μετάφραση του εγγράφου με το τηλεγράφημα του κ. Τάλμποτ που σας αποστέλλουμε. Δεύτερον: Ο κ. Τάλμποτ έλαβε το τηλεγράφημά του από εμάς, μετά από παράκληση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, διότι ο ίδιος δεν το είχε, καθώς κατά τη λήξη της θητείας τους απαγορεύεται ακόμα και στους ανώτατους αξιωματούχους να πάρουν από το γραφείο τους οτιδήποτε αφορά την εργασία τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τρίτον: Ο κ. Τάλμποτ όχι μόνο υπέγραψε το συγκεκριμένο τηλεγράφημα, όπως ομολογεί, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη και τη γνησιότητά του, αλλά ήταν και ο συντάκτης του. Οπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, προφανώς τον βοήθησαν συνεργάτες του. Αλλά ακόμη και αν μόνο το υπέγραψε, όπως ισχυρίζεται τώρα, είναι βέβαιο πως είχε γνώση του περιεχομένου του και συμφώνησε με αυτό. Τέταρτον: Ο κ. Τάλμποτ ανέλαβε με μέλη της ομάδας των συνεργατών του να κρίνει την απόδοση του κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος με εντολή του προέδρου Μπιλ Κλίντον είχε αναλάβει από το πρωί της 30ής Ιανουαρίου τη μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Προβόπουλος
Ο κ. Γεώργιος Α. Βλάχος, γενικός χειρουργός- συνταξιούχος, από το Ηerzbergam Ηarz της Γερμανίας, γράφει:

Διάβασα τις δηλώσεις του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου που αναφέρονται στις αλχημείες της κυβέρνησης της ΝΔ. Αναρωτήθηκα πού βρισκόταν ο εντιμότατος κύριος όλα αυτά τα χρόνια ή τους μήνες για να κτυπήσει το κουδούνι του κινδύνου αφού γνώριζε την καταστροφική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Δεν ήταν θυρωρός της ΤΕ, ήταν, από ό,τι γνωρίζω και θέλω να πιστεύω, ο διοικητής της! Συνεπώς η σιωπή και απραξία που κράτησε σε όλο αυτό το διάστημα αποτελεί επιτακτικό επιχείρημα διαθεσιμότητας λόγω ανικανότητας και ατολμίας, αφού δεν προέβη σε διορθωτικές ενέργειες και δεν τόλμησε να καταγγείλει την τριτοκοσμική κατάσταση της οικονομίας. Οι κατόπιν εορτής δηλώσεις και ανακοινώσεις του είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Καλά θα έκανε το κόμμα του ΠαΣοΚ, αν μπορεί και θέλει, να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Ας προσέξει το ΠαΣοΚ να μην πάθει τα ίδια και χειρότερα. Η πρώτη πράξη σωτηρίας και επιτυχίας του είναι η αποπομπή τού κατόπιν εορτής λαλίστατου και παντογνώστη διοικητού της ΤΕ.

Εχουν το θράσος
Η κυρία Θεοδώρα Παπαχρυσάνθου, από του Ζωγράφου της Αθήνας, γράφει:

Στην αρχαία Αθήνα η άμεση Δημοκρατία επέβαλλε οι πολιτικοί άρχοντες με τη λήξη της θητείας τους, που ήταν ενιαύσια, να λογοδοτούν ενώπιον του λαού. Παραπέμπονταν σε δίκη από την εκκλησία του Δήμου και αν πράγματι έσφαλαν τιμωρούνταν με βαρύτατες ποινές, όπως η δήμευση της περιουσίας τους, ο εξοστρακισμός, ακόμα και ο θάνατος. Μεγάλοι πολιτικοί άνδρες όπως ο Μιλτιάδης, ο Κίμων, ο Θεμιστοκλής, ακόμα και αυτός ο Περικλής εξοστρακίστηκαν και πέθαναν πάμπτωχοι μετά την πολιτική τους θητεία. Ο δε Θεμιστοκλής αυτοεξορίστηκε και κατέφυγε στην Περσική Αυλή για να αποφύγει τη θανατική ποινή. Οι σύγχρονοι πολιτικοί όχι μόνο δεν λογοδοτούν μετά τη λήξη της θητείας τους για τα λάθη τα οποία έκαναν και βύθισαν στο χάος την ελληνική οικονομία, όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά έχουν και το θράσος να ξαναβάζουν υποψηφιότητα και να επιδιώκουν την επανεκλογή τους για να ξανακαταστρέψουν τον ελληνικό λαό. Δεν αναφέρομαι μόνο στην απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ αλλά στις εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Γι΄ αυτό τον βράβευσαν
Ο κ. Δημήτρης Κιουλχατζής, από την Αθήνα, γράφει:

Οι Νορβηγοί (και προφανώς και οι Σουηδοί…) έδωσαν το βραβείο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για ένα πραγματικό γεγονός: για την εκλογή και ανάληψη των καθηκόντων στο ύψιστο αξίωμα της μοναδικής υπερδύναμης, ενός- έστω και μόνο από τον πατέρα του, η μητέρα του είναι λευκή- μαύρου πολιτικού. Κάτι αδιανόητο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά μάλλον και για όσες πολιτισμένες ευρωπαϊκές έχουν πολυπληθέστατες μειοψηφίες εγχρώμων. Να πούμε ότι οι μαύροι στις ΗΠΑ αποτελούν το 12% του πληθυσμού, δηλ. γύρω στα 40 εκατ., που σημαίνει πραγματικό άθλο! Και το εκπληκτικό αυτό γεγονός έλλειψης μισαλλοδοξίας, περισσεύματος ανεκτικότητας, κανονικότατης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, όντως συνέβη. Με υπεύθυνο τον λαό των ΗΠΑ. Δεν είναι δυνατόν βεβαίως να… βραβευτεί ο λαός! Βραβεύεται ο πρόεδρος και ας ελπίσουμε ότι θα φανεί άξιος. Και βεβαίως δεν θα ρωτήσει εμάς πότε θα αποσύρει οριστικώς τα στρατεύματα από, π.χ., το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

Σε βάζουν στο μαντρί
Ο κ. Αγγελος Οικονομίδης, από την Κηφισιά της Αθήνας, γράφει:

Με την κυβερνητική αλλαγή ήλθε, πιστεύω, η ώρα να αρχίσει η διαδικασία διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας. Ο εναγκαλισμός αυτός μόνο την εκκλησία ευνοεί αφενός φορτώνοντας το κράτος με τη μισθοδοσία και τη συνταξιοδότηση άπαντος του κλήρου που καμιά υπηρεσία δεν προσφέρει στο κράτος και αφετέρου αφήνοντας τα τεράστια εισοδήματά της από χίλιες πηγές αφορολόγητα. Αλλωστε η περιουσία της εκκλησίας είναι η μισή Ελλάδα. Εν τούτοις όχι μόνο μισθοδοτούνται από το κράτος σαν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και για τις θρησκευτικές υπηρεσίες που επιβάλλουν (βάπτιση, γάμος, κηδεία κτλ.) ζητούν και παίρνουν αμοιβή όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για την εκκλησία, τον πολυέλαιο, τον νεωκόρο κ.ά. Επιβάλλει δεν την παρουσία της σε κάθε πολιτική εκδήλωση, ορκωμοσίες, παρελάσεις στρατού, δικαστήρια κτλ.,

ολωσδιόλου άσχετες με τη θρησκεία. Η πίστις σε κάτι είναι εντελώς ατομικό θέμα. Ο Χριστός στα 30 του βαπτίσθηκε και όχι όταν ήταν μωρό. Το όνομα το παιδί το παίρνει από το ληξιαρχείο. Η εκκλησία το βαπτίζει με το ζόρι στην ηλικία που δεν καταλαβαίνει. Η βιασύνη είναι προφανής για να σε βάλουν στο μαντρί σαν πρόβατο. Αλλωστε ποίμνιο μας ονομάζουν, και αυτοί είναι οι ποιμένες.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk