Σκληρά μέτρα για να αρθεί το αδιέξοδο

 Η έκρηξη του ελλείμματος στα 23 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και η επίσημη πλέον πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι θα κλείσει στα 28,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη αυστηρών μέτρων τόσο για την αύξηση των εσόδων όσο και για τη συγκράτηση των δαπανών. Χθες ο υπουργός ενημέρωσε με επιστολή του τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια αναφέροντας ότι παρά τα μέτρα που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2009 θα κλείσει με υπέρβαση στις πρωτογενείς δαπάνες 4 δισ.

Σκληρά μέτρα για να αρθεί το αδιέξοδο | tovima.gr

 Η έκρηξη του ελλείμματος στα 23 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και η επίσημη πλέον πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι θα κλείσει στα 28,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη αυστηρών μέτρων τόσο για την αύξηση των εσόδων όσο και για τη συγκράτηση των δαπανών. Χθες ο υπουργός ενημέρωσε με επιστολή του τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια αναφέροντας ότι παρά τα μέτρα που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2009 θα κλείσει με υπέρβαση στις πρωτογενείς δαπάνες 4 δισ. ευρώ, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι στην υστέρηση των εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να φέρει όλα τα μέτρα για την αύξηση της άμεσης φορολογίας (νέα φορολογική κλίμακα, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και φοροαπαλλαγών) και των έμμεσων φόρων (ειδικός φόρος στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα) στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Παρ΄ ότι ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, υπάρχουν πληροφορίες ότι υπουργοί εισηγούνται «να ληφθούν τώρα σκληρά μέτρα », μεταξύ αυτών και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 19% στο 20%. Για κάθε μονάδα

αύξησης του ΦΠΑ τα έσοδα του Δημοσίου αυξάνονται κατά 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει τον κατάλληλο μηχανισμό που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα διασφαλίζει την είσπραξη του φόρου από το Δημόσιο. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είναι επιφυλακτικό σε αυτή την εξέλιξη.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Αλμούνια, από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα στην οποία προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση τα ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, από τον φόρο στα ποτά και στα τσιγάρα 52 εκατ. ευρώ, ενώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ετησίως το Δημόσιο εισέπραξε 300 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα δείχνει και προς τα πού θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις « επιθετικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις » στην οικονομία που υπόσχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου με την επιστολή του στον κ. Αλμούνια. Οι μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν πρωτίστως τον δημόσιο τομέα, όπου προγραμματίζονται δραστικές περικοπές δαπανών και μείωση των απασχολουμένων στη δημόσια διοίκηση, θα ανακοινωθούν με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk