Σε εγρήγορση οι τράπεζες για επισφαλή δάνεια

Σε συντονισμένες ενέργειες προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενων ρυθμών ανάπτυξης και αύξησης των επισφαλειών. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αφού έλαβαν σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με τη βοήθεια και της πολιτείας, προχώρησαν σε αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη ζημιών από επισφαλείς απαιτήσεις και έκαναν πιο αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων δανειοληπτών, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε συντονισμένες ενέργειες προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενων ρυθμών ανάπτυξης και αύξησης των επισφαλειών.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αφού έλαβαν σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με τη βοήθεια και της πολιτείας, προχώρησαν σε αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη ζημιών από επισφαλείς απαιτήσεις και έκαναν πιο αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων δανειοληπτών, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνεται στο οικονομικό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αlpha Βank, οι εξελίξεις στον τομέα της δανειοδότησης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αντιμετωπίζονται ήδη με πολλή προσοχή από τις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η οικονομία θα έχει αρνητική ανάπτυξη το 2009 και ελαφρά θετική ανάπτυξη το 2010.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων προς το σύνολο των σχετικών δανείων ήδη ανήλθε σε 8,2% και 5,3%, αντίστοιχα, στο τέλος του 2008 έναντι 6,0% και 3,6%, αντίστοιχα, στο τέλος του 2007. Για τις επιχειρήσεις το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 4,3% στο τέλος του 2008 έναντι 4,6% στο τέλος του 2007, αλλά εκτιμάται ότι έχει ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με την Αlpha Βank, για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες πραγματοποιούν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες έφθασαν στα 2,76 δισ. ευρώ το 2008 από 1,32 δισ. ευρώ το 2007, ενώ ανάλογη ήταν η αύξησή τους και το α΄ εξάμηνο του 2009.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των εγκρίσεων των αιτήσεων για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς εμπράγματη ασφάλεια υποχώρησε σε 32,6% και 37,3%, αντίστοιχα, το β΄ εξάμηνο του 2008 από 43,0% και 41,5%, αντίστοιχα, το α΄ εξάμηνο της ίδιας χρήσης.

Πάντως, οι αναλυτές της Αlpha Βank σημειώνουν ότι από τις πιο πρόσφατες έρευνες (2007) του βαθμού χρέωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα προκύπτει ότι μόνο το 51,4% του συνόλου των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει λάβει δάνειο από τις τράπεζες το 2007 έναντι του 46,9% το 2005.

Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό μέρος της αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών την περίοδο 2005-2007 αφορά νέα νοικοκυριά. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το μέσο χρέος κάθε νοικοκυριού συνδέεται θετικά με το εισόδημα και την περιουσία του.

Για το 78% των νοικοκυριών οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους τους δεν υπερβαίνουν το 1/3 του εισοδήματός τους, ενώ μόλις για το 16% των νοικοκυριών που έχουν δάνειο από τράπεζες οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους τους υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματός τους.

Εξάλλου, η τράπεζα τονίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η συμβολή αυτή δεν αντισταθμίστηκε ούτε στο ελάχιστο από τις επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, αφού οι ελληνικές τράπεζες εξήλθαν αλώβητες από αυτή την κρίση και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των ελλήνων φορολογουμένων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk