Πρώτο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο είναι πλέον η Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη μπορεί να επλήγη από τη χειρότερη οικονομική κρίση των επτά τελευταίων δεκαετιών, αλλά είναι το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, ξεπερνώντας και το Λονδίνο, στις προτιμήσεις των επενδυτών για το πού να κάνουν τις δουλειές τους, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Βloomberg. Το 19% όσων απάντησαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση των επενδυτών, τρέιντερ και αναλυτών που είναι γραμμένοι ως συνδρομητές στο Βloomberg είπαν ότι η Νέα Υόρκη θα είναι το καλύτερο μέρος για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα επόμενα δύο χρόνια.

Πρώτο χρηματοπιστωτικό κέντρο  στον κόσμο είναι πλέον η Νέα Υόρκη | tovima.gr

Η Νέα Υόρκη μπορεί να επλήγη από τη χειρότερη οικονομική κρίση των επτά τελευταίων δεκαετιών, αλλά είναι το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, ξεπερνώντας και το Λονδίνο, στις προτιμήσεις των επενδυτών για το πού να κάνουν τις δουλειές τους, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Βloomberg.

Το 19% όσων απάντησαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση των επενδυτών, τρέιντερ και αναλυτών που είναι γραμμένοι ως συνδρομητές στο Βloomberg είπαν ότι η Νέα Υόρκη θα είναι το καλύτερο μέρος για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα επόμενα δύο χρόνια. Η Σιγκαπούρη επιλέγεται από το 17%, ενώ το Λονδίνο συγκεντρώνει το 16%. Η Σανγκάη πήρε 11%, ενώ το Τόκιο, που κάποτε θεωρείτο ως το παγκόσμιο κέντρο, δεν πήρε παρά μόνο 1%. «Παρά τη σφαγή του 2008, εξακολουθώ να θεωρώ ότι τα “πολύ πολύ νέα” πράγματα στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα καλλιεργηθούν και θα αναπτυχθούν εδώ και μόνο κατόπιν θα εξαχθούν στον υπόλοιπο κόσμο» λέει ένας από τους συμμετέχοντες, ο Πίτερ Ραπ, που διαχειρίζεται περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια για τις Αrtemis Wealth Αdvisors και Οrion Capital Μanagement.

Σε ένα διαφορετικό ερώτημα, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες ευκαιρίες για να κάνουν λεφτά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία θεωρούνται ότι έχουν μικρότερη δυναμική.

Τα αποτελέσματα για το καλύτερο περιβάλλον σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες διαψεύδουν το άγχος που επικρατούσε μόλις πριν από τρία χρόνια για το ότι η Νέα Υόρκη θα έχανε σιγά σιγά την ανταγωνιστικότητά της έναντι του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου. Τότε ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ προειδοποιούσαν ότι οι υπερβολικές ρυθμίσεις των ΗΠΑ έσπρωχναν τις επενδυτικές εταιρείες προς τη Βρετανία.

Τώρα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία προσπαθούν να επανεισαγάγουν ένα δίκτυο χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων και αύξησης της φορολογίας. Μεσολάβησε μια πιστωτική κρίση και μια ύφεση που κατέστρεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσίας των νοικοκυριών και περισσότερες από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές λένε ότι περιμένουν από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να είναι πολύ πιο συγκρατημένη στον έλεγχο της ανάληψης κινδύνων απ΄ ό,τι ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

«Οι Αμερικανοί θα αγωνιστούν ενάντια στους πολιτικούς πολύ σκληρότερα απ΄ ό,τι στην Ευρώπη και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχουν συμβιβασμούς στις ρυθμίσεις, στους φόρους και στον λαϊκισμό» λέει ο Ρίτσαρντ Νόλαν, αναλυτής της βρετανικής Νewedge Group, που επίσης έλαβε μέρος στην έρευνα.

«Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Λονδίνο θα υποφέρουν, πιστεύω όμως ότι το Λονδίνο θα υποφέρει περισσότερο».

Αντιθέτως, ο Μπένετ Γκρος, διευθύνων σύμβουλος της Ρacific Ιncome Αdvisors από την Καλιφόρνια, λέει ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να συμβάλουν θετικά.

Γιατί οι επενδυτές, λέει, μπορεί να δεχθούν περισσότερους περιορισμούς, αν είναι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα και ρευστότητα, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Οι περισσότεροι πλούσιοι πελάτες θα δέχονταν μεγαλύτερες ρυθμίσεις,γιατί αυτές θα σήμαιναν ότι τα σκαμπανεβάσματα θα ήταν λιγότερο σοβαρά» λέει ο Γκρος. «Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένας πελάτης μου που να μην ήταν διατεθειμένος να παραχωρήσει λιγότερες ανόδους, φτάνει να είχε και λιγότερες καταστροφικές καθόδους του τύπου του 2008».

Η έρευνα δείχνει ότι οι επενδυτές θέλουν να δουλεύουν σε πόλεις όπου υπάρχουν γερές υποδομές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η Νέα Υόρκη, η Σιγκαπούρη και το Λονδίνο. Ωστόσο θεωρούν επίσης ότι οι καλύτερες προοπτικές για τις επενδύσεις τους είναι σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Το 68% θεωρεί αισιόδοξο το επενδυτικό κλίμα στη Βραζιλία, ενώ το 67% λέει το ίδιο για την Ινδία και το 66% για την Κίνα. Η τελευταία έρχεται πρώτη, με 44%, στις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στα επόμενα δύο χρόνια. Μόνο το 41% θεωρεί θετικό το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη είναι ακόμη λιγότεροι, το 36%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk